StoryEditor

Salvador Dalí si zariadil nový slovenský rekord

27.03.2010, 08:21

Na švrtkovej benefičnej aukcii spoločnosti Darte sa nešíril rozruch len okolo najdrahšieho diela Andyho Warhola. Jeho obraz s názvom Camouflage sa nakoniec nepodarilo vydražiť, ale podľa informácií z webovej stránky spoločnosti, na aukcii prekvapil nový slovenský rekord v predaji diela Salvadora Dalího, ktorého dielo PANTAGRUEL – Erotické portfólio surealizmu sa podarilo vydražiť za 50–tisíc eur, i keď jeho znalecké ohodnotenie je 112–tisíc eur

Dalí...
Ucelené portfólio obsahuje 25 eroticky ladených farebných litografii Salvadora Dalího. Každé dielo je originálne signované ceruzou autorom. Doteraz patril titul najdrahšieho diela Salvadora Dalího vydraženého u nás obrazu Angels in Fight, ktorý našiel majiteľa pred tromi rokmi za takmer 20–tisíc eur.
Salvator Dalí sa narodil 11. mája 1904 vo Figueras, zomrel 23. januára 1989. Počas študijných rokov vyskúšal najrôznejšie maliarske štýly. V roku 1929 sa usadil v Paríži a usporiadal svoju prvú výstavu. Okrem maliarstva sa venoval grafickej ilustrácii, maľoval módne portréty a náboženské výjavy.

Diela z aukcie
Na aukcii sa vydražili všetky okrem štyroch diel, záujem bol aj o diela mladých autorov Daniša, Galatovej, Babica, Michalovovej, Štecovej, Hammela, ale aj o obrazy slovenskej moderny či litografie Pabla Picassa, ktoré sa predali celkovo za 1 600 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:50