StoryEditor

Televízne osobnosti vo veľkom predklone

03.02.2003, 23:00

Anketa Osobnosť televíznej obrazovky (OTO) vyvoláva už od svojho začiatku pred troma rokmi niekoľko otáznikov. OTO sa niekedy prejavuje ako filmový Otík, usmievavý a hlúpy závozník, len namiesto Jánosa Bána tu máme moderátora, ktorý dlho čaká, kým publikum ocení niektorý z jeho bonmotov a umožní, aby sa relácia pohla ďalej. V sobotu večer malo mať slávnostné odovzdávanie cien dve hodiny, naplánovaný čas sa vo veľkom štýle pretiahol o ďalšie minúty, veď ani pri Oscaroch nikto presne nevie, kedy sa to celé skončí. Namiesto čertovsky dobrého moderátora sme videli moderátora konského, podľa ktorého "chlapovi stačí, keď je krajší od koňa". Kto sa nenasýtil v sobotu večer, mohol si to celé ešte raz vychutnať na druhý deň v repríze. Celý večer mal svoje svetlé aj tienisté stránky, o ich pomere musí každý rozhodnúť sám.

Dvaja z troch
Tvorcovia rôznych ankiet dobre vedia, že výsledok môžu do veľkej miery ovplyvniť tým, aké kategórie vymyslia. Dvojnásobne to platí pri súťažení televízií, ktoré sa v niektorých bodoch od seba úplne odlišujú, súkromné televízie napríklad nezamestnávajú ľudí na pozície hlásateľov. Pri prvom ročníku ankety sa mnohí vysmievali Slovenskej televízii, že nechala na vlastnej pôde vyhrávať ľudí z Markízy. Situáciu a záverečnú štatistiku vždy zlepšujú kategórie, v ktorých má STV prirodzený monopol a žiadnu konkurenciu. V bodovom hodnotení získala STV v tomto ročníku štyri body, Markíza tri, päť cien patrilo neutrálnym hereckým, speváckym a celoživotným kategóriám. Úplne naprázdno vyšla televízia Joj, jej reputáciu zachraňovala aspoň moderátorka televíznych novín Zuzana Hajdu, ktorá bulvárne médiá zaujala ružovými šatami a talianskym priateľom. Kto sleduje jej televízne vystúpenia, skôr by uvažoval o akejsi anticene za najviac zbytočne povedaných slov pred uvedením spravodajského príspevku.

Angažovaná neutralita
V speváckej kategórii porazil Meky Žbirka mladších konkurentov Haberu a Müllera, Hasprovú aj Kirschnerovú v dámskej kategórii vytlačila speváčka Misha, objav minulého roka. Medzi herečkami sa podarilo Zdene Studénkovej zvíťaziť nad Emíliou Vášáryovou a Kamilou Magálovou. Nepochopením života a diela Júliusa Satinského bol patetický prednes Božidary Turzonovovej, ktorá vyhlasovala víťaza kategórie herec. O to sympatickejší bol civilný a neafektovaný prejav Satinského detí, ktoré prišli na pódium prevziať otcovu cenu. Nielen smrť, ale aj staroba v mnohých z nás odhaľujú neschopnosť prežívať udalosti bez gýčovtého sebadojímania. Ladislav Chudík, ktorý bol uvedený do Siene slávy, sa v nekonečnom a nekoncepčnom príhovore k divákom zamotal do spleti spomienok, dojmov a strnulých apelov na podporu domácej tvorby. Novozvolený riaditeľ Slovenskej televízie Richard Rybníček sa stal adresátom ďalšieho ďakovného prejavu (v priamom prenose vznikol nový fenomén, ktorý by sa dal nazvať ako preventívna vďaka), akých si za večer musel od svojich zamestnancov vypočuť hneď niekoľko. Prípadné problémy so žalúdkom sa na riaditeľovi neprejavovali, s každým oceneným si radostne podával ruky, akoby vo svojej novej "firme" pôsobil celé roky.

Trvalý úspech
O umiestnení v ankete evidentne nerozhoduje iba kvalita, ale aj intenzita výskytu. Soňa Müllerová vlani bodovala v kategórii hlásateľka, v tomto roku tento úspech zopakovala a pridala si k nemu cenu Absolútny OTO za najviac diváckych hlasov. Najlepším moderátorom detských relácií sa opäť stal naozaj nezameniteľný Jozef Nodžák alias Majster N, ktorému chýbajúca naježená parochňa výrazne ubrala z energie, akou na obrazovke kričí po deťoch v televíznom štúdiu. Najlepším športovým komentárom sa konečne stal športový komentátor (Miroslav Michalech), a nie moderátorka Hargašová. Markíza pozbierala body v kategórii moderátor/ka spravodajských a publicistických relácií (čoraz neskromnejší Daniel Krajcer), Jožo Pročko po tretíkrát vyhral nad ďalšími dvoma zabávačmi z Markízy, ako najúspešnejšia sa presadila televízna relácia Je to možné? Na pódium si po cenu prišiel celý tvorivý štáb, aby vydarenú paródiu na americké odovzdávanie podobných cien premenili prázdnym táraním a zvoniacim mobilom na pokazený žart a stopercentnú trápnosť.
Nebezpečný precedens pre ostatných organizátorov podobných podujatí založil OTO 2002 v tom, že približne polovica hudobných hostí vystupovala naživo, čo je príjemný odklon od pantomimických predstavení. Najväčším hrdinom z playbacku sa stal sebavedomý fajčiar cigár Jozef Laufer. Odporcovia verklíka sa pýtajú, či má aj inú pieseň ako tú o svete tirákov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:25