StoryEditor

Madrid oslavuje s tenorom Placidom Domingom jeho 70. narodeniny (video)

21.01.2011, 17:04
Autor:
kulkul

"Keď sa dožiješ tohto veku, stávaš sa veľmi sentimentálny," hovorí čerstvý sedemdesiatnik španielsky tenor Placido Domingo. Dnes, v deň jeho narodenín sa na Plaza de Oriente v španielskom Madride stretnú tisícky Španielov, aby v priamom prenose od ôsmej večer sledovali na veľkoplošných obrazovkách, umiestnených na fasáde Teatro Real, slávnostný koncert pri príležitostí jeho narodenín. Koncert budú vysielať televízie z 22 krajín.

Teatro Real pod záštitou španielskeho kráľovského páru venuje maestrovi večer plný tých najkrajších prekvapení, hviezd operného neba, gratulantov i jeho priateľov. Mená účinkujúcich budú do poslednej chvíle utajené nielen pred obecenstvom, ale aj samotným oslávencom. Veľký tenor bude po prvý raz sedieť v publiku.

V posledných dňoch bol Domingo veľmi zaneprázdnený. Skoro každé dve hodiny podával interview, a vždy nezabudol spomenúť, že je to preňho veľký splnený sen, môcť osláviť svoje narodeniny v rodnom meste. "Nikdy som nepredpokladal, že budem v tomto veku schopný ešte aktívne spievať v Teatro Real," hovorí na margo svojej postavy v nádhernej Gluckovej opere Ifigénia v Tauride, ktorú divadlo uvádza od 13. januára.

Plácido Domingo je príkladom porušení všetkých fyzikálnych zákonov. Medzi rokmi 1972 a 1982 odspieval 1600 predstavení, 82 rôznych úloh a počas tohto desaťročia viacerí kritici predpovedali koniec jeho kariéry. "Svoje pracovné aktivity mám naplánované do roku 2014, chcem sa stiahnuť v 80-tke," s úsmevom dodáva.

16. decembra vystupoval slávny tenor aj v Bratislave. Po prvý krát v Európe tak zaspieval so synom Plácidom jr. a s celou rodinou Tichú noc, svätú noc. A už o štyri dni neskôr po poslednom viedenskom predstavení opery svojho mexického priateľa Il Postino, oslávil svoje tritisíc päťsté predstavenie svojho 50-ročného aktívneho hudobného života.

Aj vo vysokom veku má ešte veľa snov. "Veľmi rád pracujem s generáciou mladých spevákov, umelcov vôbec. Verím, že ešte uvidím mužstvo Real Madrid excelovať v Európskom pohári, Rafael Nadal vyhrá Grand Slam tento rok, či Pau Gasol s Lakers vyhrajú NBA," hovorí s úsmevom. Medzi projektami, ktoré by chcel ešte uskutočniť, je rola Don Giovanniho od Mozarta. Aj keď s ním nesympatizuje pre jeho zlé zaobchádzanie so ženami a ľuďmi vôbec, je to podľa neho krásny part pre speváka. "Chcem tiež realizovať súťaž pre skladateľov, aby aspon raz ročne uzrela svetlo sveta jedna Zarzuela a stala sa hitom a rovnocenným umeleckým druhom, akými sú opereta či muzikál. Chcem, aby boli Španieli hrdí na Zarzuelu, tak, ako sú hrdé iné národy na operetu či muzikál," doplnil.

Nielen za výnimočné umelecké počiny tohto unikátneho génia, obrovskú filantropickú aktivitu a pomoc mladým umelcom po celom svete, ale i za to, že je v medzinárodnom meradle najvyšším ambasadorom španielskej kultúry a vzkriesiteľom milovanej Zarzuely, odovzdávajú Domingovi denne najvyšší predstavitelia Španielska rôzne vyznamenania.

Placido Domingo sa narodil 21. januára 1941 v Madride. Medzinárodnú popularitu si získal najmä spoločným vystupovaním s Lucianom Pavarottim a José Carreras pod názvom Tri tenory. V hlavnej opernej úlohe debutoval už v roku 1961 v Mexiku, kam sa v ôsmich rokoch presťahoval s rodičmi. Skutočný začiatok jeho medzinárodnej kariéry sa datuje rokom 1968, kedy debutoval v newyorskej Metropolitnej opere. Od tej doby trvalo hosťuje na prestížnych svetových scénach, spieva v šiestich jazykoch a v repertoári má role od starej hudby až po súčasnosť. Je tiež riaditeľom operných domov v Los Angeles a vo Washingtone. Tento rok v júni, ale post generálneho riaditeľa Washingtonskej národnej opery, s ktorou spolupracuje od roku 1996, opustí, s operou v Los Angeles minulý rok obnovil kontrakt do roku 2013.


https://www.youtube.com/embed/gMCI60n9XXs

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:55