StoryEditor

V Bratislave premietnu film o utrpení gayov v koncentračných táboroch

07.02.2011, 10:26
Autor:
TASRTASR

Drámu Bent o utrpení gayov v koncentračných táboroch premietnu v utorok 8. februára vo Filmovom klube 35 mm na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Projekciu pripravil Filmový festival inakosti a Iniciatíva Inakosť v rámci podujatia Berlín-Jogjakarta, ktorého zámerom je upozorniť na nacistické prenasledovanie homosexuálov a na vznik prvej organizácie na ochranu práv teplej menšiny. Premietanie sa začne o 19.00 h, vstup je voľný.

Film Bent (Veľká Británia, 1997) režíroval Sean Mathias. V hlavnej úlohe sa predstaví Clive Owen ako promiskuitný homosexuál Max, ktorý si užíva dekadentný život v Berlíne 30. rokov minulého storočia plnými dúškami. K moci sa však dostávajú nacisti a situácia sa veľmi rýchlo mení. Maxa spolu s priateľom Rudym zatkne gestapo a skončia vo vlaku smerujúceho do koncentračného tábora Dachau, v ktorom Rudyho ubijú na smrť. Max sa snaží utajiť v tábore smrti, že je gay. Spoznáva však Horsta a až tu začína chápať, čo znamená láska.

V komornej vojnovej dráme, ktorá si odniesla ceny z festivalov v Cannes, Turíne či Gijóne, sa objavia aj Jude Law, Rachel Weisz či Ian McKellen. V snímke, po ktorej sa prudko rozbehla Owenova herecká kariéra, si dokonca zahral aj Mick Jagger. Obsadili ho do úlohy drag queen Gréty. Film vznikol podľa divadelnej hry Martina Shermana, v ktorej na prelome 70. a 80. rokov žiaril Richard Gere.

Projekt Berlín-Jogjakarta pokračuje v piatok 11. februára v Open Gallery na Baštovej ulici, kde organizátori otvoria putovnú fotografickú výstavu Berlín-Jogjakarta. Výstavu uzavrie 25. februára o 19.00 h projekcia dokumentu Paragraf 175.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:32