StoryEditor

Jednotka aukcií? Suverénne Jasusch

04.10.2010, 00:00
Preplnená sála, špičkové umenie a čakanie na rekord. V tejto atmosfére sa niesla včerajšia dražba aukčnej spoločnosti Darte.

V Košiciach síce rekord nepadol, ale najdrahší obraz večera - Výkrik beznádeje od Antona Jasuscha - sa dostal do desiatky najdrahšie vydražených diel na Slovensku. Jasusch tak potvrdil pozíciu najdrahšieho slovenského autora na aukciách. V top desiatke má totiž ako jediný už tretie dielo.



Na rekord nedosiahol
Na jar tohto roku prekonal Anton Jasusch rekord a jeho obraz Vyhnanie z raja sa stal najdrahším slovenským obrazom u nás. Na včerajšej aukcii stačilo k vyvolávacej cene stotisíc eur prihodiť desaťtisíc a vyrovnal by sa mu. Nakoniec ho však kúpil istý bratislavský galerista podlimitne, teda "len“ za 80-tisíc eur. Ako prezradil pre HN šéf Darte Jaroslav Krajňák, išlo o stropovú cenu, pretože dielo malo približne len 60 krát 80 centimetrov. Výkrik beznádeje namaľoval Jasusch v 20. rokoch, krátko po tom, čo jeho psychiku podlomila vojna. "Mal časté depresie, v prvej svetovej vojne mu zastrelili otca, ktorého smrť videl na vlastné oči,“ vysvetlil Krajňák, prečo je aj obraz Výkrik beznádeje taký pochmúrny. Doteraz toto dielo nikdy nebolo v dražbe a len raz, ešte v 50. rokoch, sa objavilo na verejnosti.



Inšpirácia v zajatí
Jasuschov život sa začal priam ideálne. Narodil sa do jednej z najbohatších košických rodín, študoval v Budapešti, Mníchove a Paríži. Prišla však vojna a dostal sa na niekoľko rokov do ruského zajatia. Práve tieto negatívne zážitky veľmi ovplyvnili témy jeho diel. "Keď sa vrátil zo zajatia, vytvoril cyklus desiatich asi trojmetrových obrazov, ktorý zahŕňa kompletne celú históriu vesmíru a ľudstva ako vojna, revolúcia alebo zánik našej planéty,“ uviedla kunsthistorička Zsófia Kiss-Szémanová. Ako dodala, aj menšie obrazy ako Výkrik beznádeje sú rovnako emocionálne. Vo vojne utrpel traumu, bol sklamaný ľudstvom a toto všetko zobrazil aj na vydraženom obraze.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:55