StoryEditor

Básne Pavla Janíka uverejnil The Tower Journal

17.04.2010, 10:37
Autor:
TASRTASR

V internetovom literárnom časopise The Tower Journal sa objavili básne slovenského básnika, dramatika a publicistu Pavla Janíka, ktorý TASR poskytol exkluzívny rozhovor na túto tému. Šesť básní vybral dlhoročný legendárny šéf literárnej redakcie Slovenského rozhlasu Pavol Hudík, ktorý ich zaradil do antológie súčasnej slovenskej poézie Hľadanie krásy. Kniha v preklade Jamesa Sutherlanda Smitha pod názvom In Search of Beauty vyšla v roku 2004 v renomovanom americkom vydavateľstve Bochazy-Carducci Publishers.

"Básne medzičasom uverejnilo viacero internetových aj printových literárnych periodík v mnohých krajinách," povedal Janík, ktorý okrem týchto šiestich básní v zahraničí publikoval veľa ďalších diel v desiatkach knižných antológií a v šiestich samostatných autorských prekladových tituloch. "Zasa tá magická šestka," zauvažoval Janík a priznal, že s výberom i prekladom spomínaných šiestich básní je spokojný. "Prierezovo reprezentujú moje dovtedajšie básnické zbierky a rezonujú v nich najosobnejšie motívy od očarenia vlastnými deťmi a manželkou až po rozlúčku s mojimi rodičmi," ohodnotil výber autor s tým, že v šestici básní zaznievajú aj ozveny zdanlivo vzdialených udalostí, ktoré sotva niekoho nechajú ľahostajným.

Pavol Janík nerozmýšľal nad slovenskou verziou internetového časopisu, ktorý by sa venoval slovenskej poézii. Na Slovensku existuje poetická komunikácia prostredníctvom internetu vrátane interaktívnej spolutvorby viacerých autorov. "Dozaista všetky prezentované diela nemajú rovnakú intelektuálnu a formálnu úroveň. Renomovaní slovenskí autori navyše bez jazykovej bariéry a bez prekladu publikujú v prestížnych českých literárnych periodikách, ktoré majú aj internetovú verziu - napríklad Divoké víno a Obrys-Kmen," reagoval básnik, pre ktorého je ťažiskom tvorivej činnosti poézia, ale okrem poetických knižiek vydal aj súbory aforizmov, odborné publikácie z oblasti literatúry faktu, dramatické diela. "Niekoľko rokov som pôsobil ako reklamný tvorca," dodal Janík s tým, že sa venuje aj publicistike vrátane literárnej, divadelnej, filmovej a televíznej kritiky.

Na svoj knižný debut si autor spomína veľmi dobre a sotva je ochotný uveriť, že od jeho vydania uplynulo už 30 rokov. Alexander Piekov označil Pavla Janíka za brilantného spisovateľa, ale aj rozhľadeného čitateľa a pozoruhodného mysliteľa. Možno je na mieste otázka, prečo nesedí aspoň medzi glosátormi v televíznom programe Sedem? "Dôvodov je niekoľko, uvedenú reláciu nepozerám a pozvania do iných televíznych diskusných relácií odmietam, pretože sa pokladám predovšetkým za píšuceho autora," priznal Janík, pre ktorého je účinkovanie pred kamerou neúnosne stresujúce.

Janík je v súčasnosti tajomníkom Spolku slovenských spisovateľov (SSS). Na tejto pozícii pracuje od roku 1998 s výnimkou rokov 2003 až 2007, keď sedel na stoličke predsedu spolku. "Časové rozpätie svedčí o tom, že v tejto pozícii sa cítim ako ryba vo vode," s úsmevom komentuje oficiálnu profesiu tajomník, ktorý v suchej reči stanov spolku organizačne zabezpečuje činnosť SSS. "V preklade do ľudskejšieho jazyka ide o pestrú kombináciu rozmanitých manažérskych a tvorivých aktivít v priamom kontakte so všetkými žijúcimi osobnosťami slovenskej literatúry, mediálnymi, štátnymi i diplomatickými inštitúciami," uzavrel rozhovor pre TASR Pavol Janík.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 13:28