StoryEditor

Hviezdy žiadali anjelov pre Haiti (video)

23.01.2010, 07:14
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 09.00 | Benefičný dvojhodinový televízny program Hope for Haiti Now (Nádej pre Haiti) nabitý celebritami sa začal v USA v piatok večer bez slov, iba s fotografiami zúfalých obyvateľov karibského ostrova v pozadí scény.

Teletón vysielaný významnými televíznymi stanicami či internetovými stránkami trval dve hodiny a pozostával z naliehavých výziev hviezd, aby ľudia venovali peniaze pre zúfalých národ postihnutý zemetrasením. Koncert sa však skončil v atmosfére nádeje, ktorú navodil optimistickou výzvou na obnovu Haiti jeho slávny rodák, hudobník Wyclef Jean.

"Dosť už skľúčenosti, postavme Haiti znovu. Ukážme im, ako to robíme tam, odkiaľ pochádzame," zakričal Wyclef Jean po dospievaní pomalej piesne Rivers of Babylon, s haitskou vlajkou okolo krku.

Potom prešiel do veselších rytmov typických pre Haiti, jeho hudobníci tancovali okolo neho a spievali refrén: "Zemetrasenie. Videli sme zem triasť sa, ale duch haitského ľudu sa nikdy nezlomí!"

Bol to ostrý protiklad k úvodnej časti teletónu nabitého celebritami: začal sa bez slov, iba s fotografiami zúfalých obyvateľov karibského ostrova v pozadí scény.

Speváčka Alicia Keys požiadala o pomoc anjelov v melancholickej piesni. "Môžeš mi poslať anjela, aby ma viedol?" spievala Alicia Keys v prvom vystúpení dvojhodinového koncertu, vo svojej skladbe Prelude to a Kiss (Predohra k bozku). Nikde nebolo publikum, nebolo počuť potlesk. To umožnilo miliónom televíznych divákov, aby sa zamysleli. Teletón by mali podľa predpokladov sledovať ľudia po celom svete.

"Haiťania potrebujú našu pomoc," povedal herec George Clooney, ktorý pomáhal organizovať celú akciu prenášanú mnohými televíznymi stanicami a internetovými stránkami. "Potrebujú vedieť, že nie sú sami. Potrebujú vedieť, že o nich stále dbáme," dodal Clooney, ktorý moderoval teletón z Los Angeles.

Potom sa ozvala naliehavá prosba herečky Halle Berry. Bruce Springsteen venoval Haiti pieseň We Shall Overcome (My to zvládneme).

https://www.youtube.com/embed/kxOWHu6Oyt8

Haiti zasiahlo 12. januára zničujúce zemetrasenie, pri ktorom zahynulo vyše 200.000 ľudí a svet šoubiznisu zareagoval štedrou dobročinnosťou - niektorí venovali po milióne dolárov, iní zložili piesne, ďalší zbierajú peniaze na pomoc.

V piatok 22. januára sa ich úsilie spojilo. Najväčšie celebrity z oblasti hudby, filmu, športu a dokonca aj politiky sa spojili na teletóne. Pri telefónoch sedeli hviezdy ako Mel Gibson, Reese Witherspoon a Steven Spielberg.

Správy priamo z Haiti prinášal ďalší "moderátor" večera, reportér CNN Anderson Cooper. Tretím moderátorom bol spevák Wyclef Jean, slávny rodák z Haiti, ktorý sa nachádzal v New Yorku. Program sa vysielal aj z Londýna.

Na koncerte spievali také superhviezdy ako Beyoncé, Madonna, Taylor Swift, Bono z U2 a Edge, Keith Urban či Sting.

https://www.youtube.com/embed/khVRphf_FjQ

Haiťania môžu počúvať teletón na rozhlasovej stanici Radio One Haiti, uviedla hudobná televízna stanica MTV.

Leonardo di Caprio patril k celebritám, ktoré vyzvali divákov, aby venovali peniaze: on sám sa pripojil k zoznamu hviezd a daroval milión dolárov nadácii The Clinton Bush Haiti Fund, jednej z viacerých organizácií, ktorým pôjdu zisky z teletónu.

https://www.youtube.com/embed/2ZxtLSiE30w

Divákom sa prihovoril tiež bývalý prezident USA Bill Clinton. Ľudia môžu venovať financie na novozaloženej webovej stránke a tiež krátkymi textovými správami či telefonicky.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:28