StoryEditor

Richard Müller vydáva knihu fotografií Enter

27.10.2010, 07:10
Autor:
TASRTASR

Kniha fotografií Richarda Müllera s názvom Enter prichádza v týchto dňoch na pulty knižných obchodov.

Vychádza vo vydavateľstve Slovart, v utorok večer (26.10.) ju za veľkého záujmu médií prezentoval spevákov manažment v bratislavskom hoteli Kempinski.

"Som veľký fotograf, mám 198 cm," hovorí v úvode Müller, ktorý sa v tejto reprezentačnej publikácii predstavuje v netradičnej úlohe muža s fotoaparátom. Po viac ako desiatich rokoch fotografovania a dvoch rokoch selektovania toho najlepšieho sa spevákovi spolu so zostavovateľkou knihy Denisou Bogdalíkovou podarilo spraviť výber 300 najlepších Richardových záberov.

V knihe sú rozdelené do tematických časti, ktorými sú Krajina krivých zrkadiel, Paralelné svety, Ilúzie, Blues v modrom, Ona, Iba kone, Mestská rapsódia, Zakliati a Exit. Na väčšine z nich možno spoznať Richardov obľúbený New York.

"Veľmi sa z toho teším, bol by som samozrejme rád, keby to oslovilo aj viac ľudí, lebo nikdy som nerobil umenie pre seba samého. Ale mám obrovskú radosť, že to vyšlo, a tá radosť ma bude držať minimálne dva dni. Veľmi ďakujem Denise, lebo ona bola taký kompas, veľmi mi pomohla jej prítomnosť pri vzniku tej knihy," povedal Müller pre TASR.

Knihu pokrstil svetoznámy fotograf Jan Saudek a pokrstil ju skutočne originálnym spôsobom - štyrmi bozkami na titulnej strane. "Mňa predovšetkým zaujal Richard, pretože to je nevyspytateľný mladík, považujem ho za svojho syna, fotografuje dobre a ešte lepšie spieva. Za vydanie tejto knihy vďačíme predovšetkým nášmu spoločnému nakladateľovi, ktorý nás živí a šatí," povedal ku knihe samotnej s typickým humorom Saudek.

"Je to typická fotografická knižka, ktorú by som v mojom ponímaní nechcel uviesť ako knihu fotografa, ktorý je spevákom. Ale všetkým hovorím, že našim cieľom bolo urobiť takú knihu, aby niekto, kto nepozná Richarda Müllera, ju zobral do ruky a povedal, že je to dobrá kniha. Dúfam, že sa to podarilo," povedal pre TASR riaditeľ vydavateľstva Juraj Heger.

V roku 1997 vydal Müller prvú knihu svojich fotografií pod názvom Amerika. V týchto dňoch k nej pribudla druhá s názvom Enter. Ako prví ju videli od 6. do 10. októbra návštevníci medzinárodného knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom. Okrem slovenčiny bude vydaná aj v češtine, nemčine a angličtine, do predaja sa dostane v kníhkupectvách v celej Európe. Jan Saudek prijal úlohu krstného otca nielen na bratislavskom, ale aj na pražskom krste, ktorý sa uskutoční 3. novembra.

Rodák z Hlohovca Richard Müller vyštudoval filmovú a televíznu dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 1984 založil skupinu Banket, v ktorej účinkovali Dušan Hájek, Martin Karvaš, Pavol Beka a Slavo Juřík. Prvé verejné vystúpenie absolvoval v júni 1984 na Bratislavskej lýre s piesňou Nepoznaný. V roku 1986 vydali prvý album Bioelektrovízia, v roku 1989 album Druhá doba. V roku 1992 vyšiel úspešný album Neuč vtáka lietať. Zložil scénickú hudbu k viacerým filmom a divadelným inscenáciám. Album Nočná optika sa stal najpredávanejším v roku 1998 a Richard zaň získal Zlatú platňu. V roku 2005 vydal album 44. V septembri 2006 vyšla dvojkompilácia hitov Čo bolo, bolo/Best Of, ktorá obsahuje hity od rannej tvorby so skupinou Banket až po album 44, v októbri 2008 album Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa. Jeho najnovší album s názvom Už vyšiel v máji tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:25