StoryEditor

Bublinky Oskara Rózsu spojili hudbu s poéziou

08.10.2009, 00:00

Medzinárodný festival poézie Ars Poetica 2009 priviedol v týchto dňoch do hlavného mesta 26 básnikov z pätnástich krajín z celého sveta. Festival včera otvoril Večer poézie, kde sa predstavili slovenskí i zahraniční autori, ktorých diela v preklade recitovali Marek Majeský a herečka Lucia Rózsa Hurajová.

Hudobník Oskar Rózsa pokračoval koncertom poézie Márnivé bublinky. Jeho originálne hudobné kompozície a improvizácie sa prelínali s poéziou súčasných slovenských básnikov, opäť v podaní Majeského a Rózsa Hurajovej. Ako najvýznamnejší hostia sa na 7. ročníku festivalu Ars Poetica predstavia poľský básnik Andrzej Sosnowski, Campbell McGrath z USA, Jan Wagner z Nemecka či talianska poetka Laura Pugno. Slovenskú tvorbu budú reprezentovať zástupcovia mladšej generácie.

Na tvorbu básnikov láka festival návštevníkov aj prostredníctvom filmov a koncertov. V hudobnom programe počas nasledujúcich festivalových dní sa predstavia multimediálni umelci a hudobníci ako slovenská kapela Hvozd, poľské zoskupenie Marcel Arp Ensemble, česká Johan Band či projekt Healing Heating s Marekom Machajdíkom a Borisom Lenkom.

Obrazovú dimenziu dodá autorským vystúpeniam Zdeno Hlinka živými VJ setmi. Vo filmovej sekcii premietnu trinásť celovečerných a množstvo krátkych umeleckých filmov, ktoré sú témou alebo poetikou späté s poéziou. Ako posledný premietnu dokument o Dežovi Ursinym Momentky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:29