StoryEditor

Martin Benka našiel premožiteľa. Obrazy Jána Hálu boli na aukcii najžiadanejšie

21.11.2010, 23:00
Ani Benka ani Erdélyi - ani jeden z obrazov s vyvolávacou cenou 55-tisíc eur nenašiel nového majiteľa na sobotňajšej aukcii aukčnej spoločnosti Art Invest.

Najdrahším obrazom sa stalo dielo Družba českého maliara Jána Hálu, ktorý sa vydražil za konečnú cenu 22 600 eur. Spolu s ním sa však vydražili všetky ponúkané menšie obrazy a kresby od tohto maliara.

Výnimočný
Výnimočnosť tohto obrazu zdôrazňuje aj fakt, že bol dvakrát publikovaný. "Prvýkrát to bolo v knihe z roku 1951 publikovanej v Liptovskom Mikuláši a po druhý krát sa objavil v knihe s názvom Slovenské výtvarné umenie 1918 - 1948 od Mariána Varoša. Fakt, že ho medzi významné diela zaradil jeden z našich najväčších kunsthistorikov, už o niečom svedčí," povedal pred HN riaditeľ aukčnej spoločnosti Art Invest Michal Volčko. Záujem o jeho diela potvrdili aj ďalší záujemcovia, na aukcii sa vydražilo aj niekoľko drobných kresieb maliara.

Ján Hála je český maliar, ktorý sa narodil koncom 19. storočia v českej Blatnej, ale zomrel v roku 1959 v slovenskom Važci. Počas celého svojho života čerpal námety pre svoju tvorbu od obyvateľov Važca, napríklad aj na jednom z vydražených obrazov Malá Važtianka. Študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe, od roku 1923 však už väčšinu svojho času pôsobil pod Tatrami, kde sa okrem maľovania venoval aj etnografii a dokumentaristike, do českých Lidových novín písal esejistické reportáže. Skoro, už v roku 1925 sa stal členom Spolku slovenských umelcov a aktívne sa zapojil aj do Slovenského národného povstania. Motívy so všetkých týchto činností vidieť aj na jeho obrazoch.

Benka neuspel
Veľkým lákadlom sobotňajšej aukcie bol aj obraz od Martina Benku Drevári s vyvolávacou cenou 55-tisíc eur, kupcu však nenašiel. "Obraz je kvalitný a zároveň ide o jeden z mála obrazov, kde Benka namaľoval postavy v pohybe," doplnil Volčko. Podľa neho sa však zberateľom pravdepodobne zdala príliš vysoká jeho vyvolávacia cena, a preto sa obraz nepredal. "Dražiteľov zvyknú prilákať obrazy s vyvolávacou cenou, ktorá je 50 - 70 percent skutočnej ceny obrazu," dodal Volčko. Potom sa ľahšie o obrazy "bije". Dobrým príkladom je preto obraz inak veľmi žiadaného Milana Laluhu, ktorý z nízkej vyvolávacej ceny nakoniec skočil na viac ako trojnásobok. Vždy to však záleží od majiteľa obrazu a v prípade Benku sa Volčkovi nepodarilo prehovoriť majiteľa na menšiu cenu.

 

Najdrahšie diela aukcie spoločnosti Art Invest z dňa 20.11. 2010:

1. Ján Hála: Družba - 22 600 eur
2. Viera Žilinčanová: Trio v Parku - 19 000 eur
3. Jozef Teodor Mousson: Na trhu - 13 100 eur
4. Miloš Alexander Bazovský: Melódia - 11 300 eur
5. Milan Laluha: Strom v Mičinej - 8 900 eur

pozn. red. ceny sú už aj s aukčnou prirážkou

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:15