StoryEditor

Akordeonista Boris Lenko vydáva album Sonatas

09.12.2010, 14:06
Autor:
TASRTASR

Prominentný slovenský akordeonista Boris Lenko vydáva album s názvom Scarlatti - Haydn Sonatas. Ako už názov albumu napovedá, ponúka 15 klavírnych sonát od talianskeho barokového hudobného skladateľa Domenica Scarlattiho a rakúskeho skladateľa Josepha Haydna. Skladby, ktoré vznikli pôvodne pre čembalo, nahral Lenko v akordeónovom prevedení. Album vychádza vo vydavateľstve Pavlík Records v audiofilskej úprave so záznamom na oboch stranách nosiča, ako CD aj DVD audio s možnosťou viackanálovej reprodukcie.

Hudobník, ktorý sa posledné roky venoval najmä uvádzaniu novej hudby a crossoverovým projektom, tentoraz naštudoval klasiku hudobnej literatúry pre klávesové nástroje -- Haydnove a Scarlattiho sonáty. "Sú na to rôzne názory, najmä klaviristov, prečo hráme takúto hudbu na akordeóne. Pritom to nie je napísané ani pre klavír, je to pôvodne písané pre čembalo, len už si na to ľudia zvykli. Na akordeóne sú isté drobné úpravy, ale v zásade nie veľmi veľké. Snažím sa proste nájsť nejaký ideálny zvuk pre to, aby to znelo pekne," povedal pre TASR Lenko.

Náš známy akordeonista účinkuje s úspechom v zahraničí a dostalo sa mu už viacero ocenení. "Prekvapením a zážitkom budú Haydnove rýchle časti, ktoré hrá Boris Lenko s neobvyklým kúzlom a ohromujúcou vituozitou," napísal o Lenkovej hre popredný nemecký hudobný kritik Joachim Kaiser.

V roku 2008 predstavili spolu s Petrom Breinerom a Stanislavom Palúchom na Bratislavských džezových dňoch projekt Triango, s ktorým si získali veľký úspech. "Ja sa venujem rôznym veciam, od world music až po džez, aj keď sólové hranie ma najviac priťahuje, na druhej strane hrať s ľuďmi ako je Breiner alebo Palúch je pre mňa oázou radosti, takúto spoluprácu pri sólovej hre nemáte možnosť zažiť," dodal Lenko. Album Triango vychádza v závere roka aj v Spojených štátoch.

Boris Lenko (1965) vyštudoval hru na akordeóne na Konzervatóriu v Žiline a na VŠMU v Bratislave. Na Medzinárodnej súťaži v Adrezieux Boutheon v roku 1987 vo Francúzsku mu udelili Grand Prix za sólovú hru i za hru v duete s Ľubomírom Žovicom. Je docentom a pedagógom na bratislavskej VŠMU, sedí v porotách medzinárodných akordeónových súťaží. Patrí k najvyťaženejším akordeonistom u nás, tento rok nahral šesť albumov s rôznymi projektmi. Najnovším je album Chassidic Songs, ktorý nahral s bratislavským rabínom Baruchom Myersom, ktorý predstavia v závere týždňa.

Vydavateľstvo Pavlík Records založil v roku 1992 v Tvrdošíne Rostislav Pavlík. Začínal s ľudovkami a vianočnými koledami, dnes sa venuje menšinovým žánrom. Na svojom konte má v súčasnosti viac ako 90 vydaných titulov. Albumy nahráva sám s vlastnou štúdiovou mobilnou technikou, špecializuje sa hlavne na akustické nástroje. Prvé CD Followers nahrali s Borisom Lenkom v roku 2007. V tomto vydavateľstve nahráva aj známy huslista Milan Paľa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:42