StoryEditor

Komorné Konvergencie budú aj tento rok svetové (video)

17.09.2010, 17:39
Už v pondelok začína 11. ročník festivalu komornej hudby Konvergencie, ktorý prinesie do Bratislavy klasiku, tanec i výtvarné umenie.

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie zaháji jedinečný koncert brilantného britského vokálneho kvarteta The Hilliard Ensemble na čele s nórskym saxofonistom svetového mena - Janom Garbarekom. Okrem džezového esa však festival, ktorý trvá od 20. do 26. septembra, ponúkne aj ďalších 13 výnimočných koncertov. Nebude chýbať kombinácia džezu, komornej hudby, divadla, tanca a improvizácie. Potom ako doznie posledný tón v hlavnom meste, festival poputuje do Košíc.

Spájanie nespojiteľného
Esenciou festivalu je podľa event manažérky Lei Hurbanovej okrem komornej hudby s vynikajúcimi interpretmi (violista Vladimir Mendelssohn, sopranistka Margareta Brita Brandt) aj zaujímavá fuzia Bacha a tanca či Bacha a slova či výtvarnej improvizácie (Daniel Hevier a Miki Skuta). „Lákadlom je aj exkluzívny koncert tenoristu Johna Pottera s renesančnými piesňami s live elektronikou a video artom," vysvetľuje.

Ak teda chcete zažiť príjemnú, neformálnu atmosféru, ktorá je o hudbe, o komunikácii o spájaní navonok nespojiteľného, nemali by ste v najbližší týždeň chýbať v priestoroch zrekonštruovanej industriálnej haly, dnes galérie Design Factory, či tento rok už aj v Dóme sv. Martina. „Pri väčšine koncertov máme občerstvenie vo forme dobrého vína, ktoré dostanú návštevníci zdarma, prípadne si budú môcť dokúpiť. Tradičným sa stali bratislavské rožky v rámci Bratislavskej noci komornej hudby, či horúca čokoláda na koncert pre deti."

Pravdivá hudba v súčasnom svete
Festival Konvergenci je výnimočný tým, že medzi ľudí prináša nehrané, alebo veľmi málo hrané diela svetovej a slovenskej komornej tvorby. „Skladby typu sextetto Bohuslava Martinu, alebo Ernsta Dohnanyiho, či 7 Romancí od Dmitrija Šostakoviča už veľmi dávno na Slovensku nikto nehral. Všetko to je súčasťou festivalu, ktorý hľadá miesto pre komunikáciu cez pravdivú hudbu v súčasnom svete," láka Hurbanová na 11.ročník, ktorý má milovníkovi klasickej hudby rozhodne čo ponúknuť.



Kedy: 20 – 26. septembra 2010
Kde: Bratislava – Design Factory a Dóm sv. Martina
Cena lístkov: predpredaj v sieti Ticketportal, vždy pred koncertom v mieste konania koncertu; ceny na väčšinu koncertov sú 8 eur, 10 eur na mieste; na detský koncert 3 eur predpredaj, 5 eur na mieste; koncert Bez ladu a skladu 10 eur predpredaj, 15 eur na mieste; Jan Garbarek & The Hillaird Ensemble - Officium Novum – mimoriadny koncert: ceny od 19 do 49 eur, na mieste už len lístky do Sektora D – státie podľa kapacity priestorov Dómu sv. Martina, nakoľko koncert je kompletne vypredaný

Headlineri: Jan Garbarek (NO), The Hilliard Ensemble (UK), John Potter (UK), Juraj Griglák, Bez ladu a skladu, Jozef Lupták, Miki Skuta, Daniel Hevier

Počet návštevníkov minulý rok: vyše 2.000

Viac info: www.konvergencie.sk

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:22