StoryEditor

Zomrel významný umelec Vladimír Kompánek

21.01.2011, 12:20
Autor:
TASRTASR

Vo veku 83 rokov zomrel vo štvrtok 20. januára po krátkej a ťažkej chorobe akademický sochár a maliar Vladimír Kompánek. TASR o tom informovala rodina zosnulého.

Vladimír Kompánek reprezentoval jednu z najvýznamnejších osobností slovenského výtvarného umenia druhej polovice 20. storočia. Jeho rozsiahla sochárska i maliarska tvorba je bytostne prepojená s domácim slovenským prostredím.

Bol jedným zo zakladajúcich členov Skupiny Mikuláša Galandu koncom 50. rokov 20. storočia, hlásiacej sa k odkazu moderny a formujúcej vlastné výpovede o okolitom svete. Venoval sa komornej a monumentálnej sochárskej tvorbe, drevenej hračke, kresbe, ilustrácii a od polovice 70. rokov 20. storočia aj maľbe. Už v roku 1967 získal Vladimír Kompánek významnú Cenu Gottfrieda von Herder vo Viedni.

Vo svojej tvorbe tematizoval slovenskú krajinu, motívy z rodného kraja, ľudové zvyky a hmotnú kultúru. Motív maximálne zjednodušoval, hľadal jeho podstatu, abstrahoval na znak, symbol. Častým motívom v jeho tvorbe bola zimná krajina, dedina a jej obyvatelia, ľudská figúra - žena, matka a fašiangové masky, obrys chalupy, strechy, kôpky sena. Emotívny účinok a poetiku autorových diel umocňuje i prapôvodný materiál - drevo v neopakovateľných podobách. Neoddeliteľnou súčasťou Kompánkovej umeleckej výpovede bola jeho charakteristická a podmanivá kresliarska a maliarska tvorba, v ktorej dominuje drevenica, zvonica, kríž.

Vladimír Kompánek sa narodil 28. októbra 1927 v Rajci. V rokoch 1949-1954 študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave na oddelení grafiky u profesora Dezidera Millyho a na oddelení figurálneho sochárstva u profesora Jozefa Kostku. Zúčastnil sa výstavy EXPO'67 v Montreale. Jeho tvorba je zastúpená v mnohých galerijných a súkromných zbierkach doma a v zahraničí.

Je laureátom ďalších významných ocenení ako ceny Cypriána Majerníka (1965), ceny Miloša Bazovského (2003), ceny Martina Benku (2002) a štátneho vyznamenania Radu Ľudovíta Štúra (2007). Naposledy ho ocenili Krištáľovým krídlom v roku 2008 - mimoriadnou cenou za celoživotné dielo.

01 - Modified: 2004-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Požiadavky na odškodné narastajú
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:06