StoryEditor

S embéčkou na cestu okolo sveta? Ide to

21.05.2010, 00:00
"V rádiu bežali správy, že dvaja šialenci z Olomouca vyrazili na embéčke na cestu okolo sveta. Mnohí ľudia nás považovali za šialencov, niektorí tvrdili, že neprídeme ani po Ukrajinu," hovorí dnes 28-ročný novinár a medik Martin Beťko.

Aj on bude jedným z rečníkov, ktorí sa podelia o svoje zážitky a poznatky na svetoznámej konferencii TEDxBratislava už budúcu sobotu.  

Julčou okolo sveta
Šialený nápad, ktorý nebrali vážne, im nedal pokoj. Za pätnásťtisíc českých korún kúpili starú embéčku, dopriali jej tuning, pomenovali Julča a vydali sa na cestu okolo sveta. Tak sa začína príbeh Slováka Martina Beťka a jeho českého bratranca Michala Vičara, ktorí strávili na 36-tisíc kilometrov dlhej ceste okolo sveta 254 dní. Aj keď Beťko priznal, že zažil desiatky momentov, keď sa chcel zbaliť a letieť domov. "Život nám visel na vlásku takmer na konci cesty vo Venezuele, kde nám zlyhali v noci na križovatke brzdy a narazili sme do autobusu. Mali sme však šťastie, nikomu sa nič nestalo, aj autobus bol ďalej pojazdný, Julču sme si sami vyklepali a došli sme tých posledných asi päťtisíc kilometrov šťastne až do Olomouca,“ prezradil pre HN s tým, že cesta bola jeho veľký sen, ktorý chcel aj s kamarátom dotiahnuť do konca.

Myseľ dokorán
Na konferencii TEDxBratislava porozpráva Martin Beťko aj iné zážitky. A prezradí, ako skončila ich verná Julča - Škoda 1000. Okrem neho budú mať návštevníkom čo povedať aj ďalší prednášajúci, ktorí vystúpia bez nároku na odmenu. Ako prezradil pre HN iniciátor konferencie Rastislav Geschwandtner, do Bratislavy zavíta aj izraelský dobrodruh Yossi Ghinsberg, ktorý po tragickej nehode v amazonskom pralese bojoval tri týždne o prežitie sám, bez jedla a zbrane. Jeho príbeh sfilmoval dokonca Discovery Channel. Do Amazonky sa však napriek nepríjemnému zážitku vrátil a tri roky žil s domorodcami. Okrem dobrodruhov sa k slovu dostanú aj nemecký hacker Andreas Lehner či odborníčka na čínsku medicínu a akupunktúru Charmian Wylde. "Hľadali sme inšpiratívnych ľudí, ktorí preukázali svoju výnimočnosť svojimi názormi, postojmi a činmi a ktorí dokážu svoje myšlienky prezentovať strhujúcim a kreatívnym spôsobom,“ vysvetlil Geschwandtner heslo projektu Myseľ dokorán. Zo Slovenska organizátorov zaujala napríklad aj 12-ročná spisovateľka Stela Brix, ktorá už napísala tri knihy pre deti. TED konferencie sú vo svete veľmi populárne už 25 rokov. V minulosti na nich rečnili osobnosti ako Bill Gates, Al Gore či Gordon Brown.

SÚŤAŽ
Ak chcete vyhrať lístok na konferenciu TEDxBratislava, tak nám napíšte nám do diskusie na Facebooku, prečo by ste ho mali dostať práve vy. Nájdete nás na http://www.facebook.com/hospodarskenoviny.


menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:09