StoryEditor

Elektronický mág Jarre v Bratislave predstavil album Oxygene

29.11.2008, 08:04
Autor:
SITASITA
Jeden zo zakladateľov svetovej elektronickej hudby, francúzsky skladateľ a legendárny muzikant Jean-Michel Jarre, vystúpil v piatok v bratislavskej ŠH Pasienky, kde odohral vôbec prvý koncert na slovenskom území.

Predstavenia rodáka z Lyonu bývajú vždy megalomanské, no aktuálne turné poňal viac komorne a aj preto si v slovenskej metropole vystačil "len“ s niekoľkotisícovou návštevou.

Koncert v hale basketbalistov Interu uviedol krátkym predstavením programu v anglickom jazyku, pri ktorom mu pomáhala aj tlmočníčka. "Je pre mňa česť hrať na Slovensku. Tento koncert bude špecifický, pretože sa nebude odohrávať na otvorenom priestranstve, ale v menšej hale,“ povedal na úvod 60-ročný Jarre. "Pri mojom vystúpení nebudem využívať žiadne počítače. Všetko, čo dnes zaznie, bude odohraté na pôvodných analógových nástrojoch z čias nahrávania albumu Oxygene,“ pokračoval pionier elektronickej hudby.

Práve na prelomovej nahrávke bol založený celý koncert, ktorý odštartoval Jarre po predstavení sprievodnej kapely (Claude Samard, Dominique Perrier a Francis Rimbert) a nazvučení dnes už historických nástrojov. Syn skladateľa filmovej hudby a horlivej protifašistickej aktivistky odohral chronologicky všetky kúsky z Oxygene. Kulisu pri nich tvorila farebná projekcia a obrovské zrkadlo, ktoré neustále menilo svoju polohu.

Prítomní fanúšikovia tak mohli na vlastnej koži zažiť šou z konca sedemdesiatych rokov, keď Jarre privádzal na svet revolučný zvuk syntetizátora. Po kompletnom predstavení legendárnej nahrávky, v rámci ktorého sa v pozadí zjavila aj známa planéta Zem s lebkou, si diváci ešte vychutnali prídavky Oxygene XIII a opakovanú verziu azda najznámejšej Jarreho skladby - slávnu Oxygene IV.
Slabinou beznádejne vypredaného bratislavského koncertu bola chabá organizácia, keď vystúpenie začalo ešte predtým, než sedeli všetci diváci na svojich miestach. Mnohí návštevníci museli navyše koncert absolvovať postojačky, respektíve sedeli na kamenných schodoch. Jarre sa ale ukázal v skvelej forme a bolo na ňom vidieť, že vystúpenie si skutočne užíva. Po Bratislave sa francúzsky hudobník predstaví aj v Košiciach, kde vystúpi v sobotu 29. novembra v Steel Aréne.

Jean-Michel Jarre je muzikantom, ktorý na hudobnom poli pôsobí od roku 1972. Preslávil sa gigantickými koncertmi, ktoré navštevujú desaťtisíce ľudí. V roku 1997 sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov, keď na jeho koncert v Moskve prišlo neuveriteľných 3,5 milióna ľudí. Autor 18 štúdiových nahrávok predal celosvetovo viac ako 80 miliónov albumov a okrem viacerých ocenení (napríklad Osobnosť roka 1976 podľa časopisu People) sa môže pýšiť aj tým, že podľa neho pomenovali asteroid - 4422 Jarre.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:50