StoryEditor

Občan Havel váľa sudy v kinách

27.07.2009, 00:00

Známe osobnosti vzbudzujú pozornosť a isto aj zvedavosť. Veď kto z obyčajných smrteľníkov by nechcel nazrieť takpovediac do kuchyne a pod pokrievku slávneho človeka a poodhaliť jeho masku? Aj preto je film o slávnom a navyše kontroverznom či rozporuplnom človeku doslova predurčený na úspech.

Mnohonásobný držiteľ Oscara Oliver Stone, ktorý má vo svojej filmografii už životopisné snímky o slávnych amerických prezidentoch JFK a Nixon, doplnil minulý rok svoju zbierku hláv štátov o Georgea W. Busha. Meno ďalšieho hrdinu, ktoré zavítalo na naše plátna tento rok, rezonuje aj 40 rokov po smrti. Ernesta "Che“ Guevaru oživil oscarový režisér Steven Soderbergh. Aj dokumentárny film Mike Tyson dostal divákov po celom svete. Režisér James Toback priniesol pútavú chronológiu zaujímavého života tejto kontroverznej športovej figúry.

Havel, Havel, Havel
Výpočet filmov o slávnych ľuďoch by mohol pokračovať dlhým radom. No aj tak by sme sa nedostali k slovenskej osobnosti.

Za to Česko má osobnosť, ktorej príbeh sa doslova núka filmárom. V dobrom slova zmysle. Je to azda najznámejší československý disident, ktorého meno aj činy poznajú aj vo svete, Václav Havel. Českému exprezidentovi nedávno venovali pozornosť už tri dokumentárne filmy. Tragifraška z roku 2005 - Občan Havel jede na dovolenou, Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka, ktorý zachytáva časozbernou metódou Havlovo prezidentské obdobie. A tretí, Občan Havel přikuluje, ktorý je aktuálne v našich kinách, zase sleduje Havla ako prenasledovaného disidenta a obyčajného človeka.

Pod lupu si americký režisér českého pôvodu Jan Novak so synom Adamom vzali rok 1974. Dramatik Havel, ktorého hry sa od začiatku normalizácie nesmeli uvádzať, si zháňa do občianskeho preukazu pečiatku, aby ho Husákova ŠtB nemohla obviniť z príživníctva. Človek bez práce totiž riskoval väzenie. Havel si napokon nájde zamestnanie. Stane sa pomocným robotníkom v trutnovskom pivovare. Má 38 rokov a nasledujúci rok v pivnici váľa sudy piva Krakonoš. Zarába 1 700 korún mesačne. Ale oveľa väčšou odmenou sú mu nové skúsenosti a noví ľudia, ktorí ho inšpirujú k novému spôsobu písania. Vznikne kultová autobiografická hra Audiencia, ktorú následne nahrali v byte pesničkára Vladimíra Mertu herci Landovský a Hartl. Dostala sa až do západonemeckej televízie. Jej dve postavy, vedúci Slávek a zakázaný dramatik Vaňek vedú dialóg, ktorý sa končí absurdnou požiadavkou, aby si Vaňek sám na seba písal udania. To sa neskôr Havlovi splnilo vo väzení.

Dokumentárnu koláž, ktorá uvádza diváka do paradoxného sveta československej normalizácie a rozpráva takmer neuveriteľné historky, ponúka bezpochyby pútavú históriu jedného veľkého človeka, ktorý zmenil beh dejín. Snímka je svedectvom o normalizačných absurditách, približuje metódy eštebáckych vypočúvaní, incident zadržania dodávky s protištátnou literatúrou, obsahuje rozhovory s eštebákmi, ktoré režisér nakrúcal tajne skrytou kamerou, disidentmi, policajtmi, zamestnancami pivovaru, aj hercami, vrátane Jiřiny Bohdalovej.

"Havel je najznámejší reprezentant Československa. Kalkulovali sme aj s tým, že cez jeho meno ľahšie získame peniaze na film. S prvým dokumentom o Havlovi sme obchádzali aj americké univerzity, na premietanie prišlo veľa ľudí. Intelektuálov takéto témy zaujímajú, chápu témy, ktoré Havel rieši,“ vysvetľuje Novak.

Slováci Havla nemajú
Nemožno povedať, že by sme na Slovensku nemali osobnosti, ktoré by si zaslúžili filmové spracovanie. Veď za ostatné krátke obdobie tu vznikli napríklad dokumenty Dušana Trančíka - Optimista o zakladateľovi piešťanských kúpeľov Ľudovítovi Winterovi či Martina Šulíka - Martin Slivka - muž, ktorý sadil stromy, o jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry vôbec, ktorý sa podpísal pod vyše 140 filmov.

Všetky sa však dostali len na televízne obrazovky, a nie do kina. "Filmy o osobnostiach sú veľmi atraktívne pre diváka aj kinematografiu ako takú. Vzniklo mnoho dokumentov napríklad o dalajlámovi či Bushovi. Lenže my na Slovensku nemáme osobnosť až takého medzinárodného významu. Máme len také osobnosti, ktoré stačia pre televízne série, ale urobiť z toho film pre kiná, to azda nie. Nespomínam si, že by sa o politikoch na Slovensku nakrúcalo,“ hovorí pre HN filmový teoretik Martin Ciel.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:58