StoryEditor

Informácie z kultúry

10.12.2007, 23:00

Pocta Mariánovi Zednikovičovi
Bratislava -- Slávnostný krst DVD so slovenskou komédiou Utekajme, už ide! sa uskutoční v nedeľu 16. decembra v City Hotel Bratislava. V hlavnej úlohe filmu sa predstavil Marián Zednikovič. DVD je venované práve pamiatke tohto vynikajúceho herca. "Maroško patrí medzi tých, ktorí boli v nebi skôr, než prišli na svet, a medzi nás si len na chvíľu odskočili tam zhora. A preto jeho nedávny odchod nebol o smrti, ale o návrate tam, kam Maroško vždy patril a patriť bude -- medzi anjelov..." povedal režisér filmu Dušan Rapoš.
(tasr)

Magda Vášáryová späť na doskách
Bratislava -- Hra Rómeo a Júlia v záhoráčtine bude mať premiéru v Senici 3. januára. Jednu z rolí si v unikátnom preklade Shakespearovho diela zahrá aj Magda Vášáryová, ktorá sa tak po 18 rokoch vráti na divadelnú scénu. "Porušila som svoje rozhodnutie a budem ešte hrať. Obdivujem všetkých nadšených divadelníkov, ktorí obetujú všetok svoj voľný čas a víkendy a aj týmto svojím rozhodnutím by som ich chcela podporiť," povedala Vášáryová.
(sita)

Carlo Ponti by oslávil 95 rokov
Magenta -- Jeden z najznámejších talianskych filmových producentov Carlo Ponti by sa dnes dožil 95 rokov. Manžel Sophie Lorenovej sa do povedomia dostal po tom, ako začal spolupracovať s producentom Dinom De Laurentisom. Pontimu priniesla slávu spolupráca s Frederikom Fellinim. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí film Cesta (1954) a filmová verzia románu Borisa Pasternaka Doktor Živago (1965), ktorá získala päť Oscarov. Okrem Felliniho spolupracoval aj s Jeanom-Lucom Godardom, Davidom Leanom či Michelangelom Antonionim. Za päťdesiat rokov kariéry si na svoje konto pripísal viac ako 150 filmov. Carlo Ponti zomrel tento rok v Ženeve.
(čtk)

Irglová zbiera ocenenia
Los Angeles -- Česká speváčka a pianistka Markéta Irglová a írsky hudobník Glen Nansard získali cenu Asociácie losangelských filmových kritikov (LAFCA) za najlepšiu hudbu k írskemu filmu Once. Ceny LAFCA sú pritom prvými ukazovateľmi, ktorý z filmov by mohol uspieť v súboji o prestížneho Oscara. Za najlepší film tohto roka zvolili losangelskí kritici Až na krv (There Will Be Blood), ktorý je nakrútený na motívy románu Uptona Sinclaira Petrolej!. Ocenení boli aj jeho tvorcovia -- Paul Thomas Anderson ako najlepší režisér a Daniel Day-Lewis ako najlepší herec. Najlepšou herečkou je podľa LAFCA Marion Cotillardová, ktorá cenu získala za stvárnenie šansonierky Edith Piaf v životopisnej snímke. Z neamerických filmov kritici ocenili rumunský film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni.
(čtk)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:00