StoryEditor

Divadelnú podobu má aj Pán prsteňov či Leví kráľ

17.06.2008, 00:00
Kedysi bolo tradíciou, že filmové muzikály mali svoju predlohu na divadelných doskách. Pomáda, Vlasy, Fantóm opery, My Faire Lady, West Side Story, Evita, Chicago, Dreamgirls či Sweeney Todd - tieto kinohity sa nechali inšpirovať úspešnými divadelnými predstaveniami. Na tie sa však často po filmovej premiére zabudne...

V poslednom období sa však karta obracia. Čoraz častejšie sme svedkami toho, že divadelníci si za svoj vzor zvolia niektorý z filmových blockbusterov. Zväčša ide, samozrejme, o komerčný ťah. Tak sa z plátna na javisko dostal napríklad Hriešny tanec, Hairspray, Do naha!, ale aj Leví kráľ, Kráska a zviera či dokonca Pán prsteňov alebo Pravá blondínka.
Za svetovým trendom nezaostáva ani Slovensko, okrem spomínaného Hriešneho tanca či West Side Story sme sa dočkali aj muzikálovej verzie slovenského filmu Neberte nám princeznú, v októbri nás čaká Fontána pre Zuzanu.

Ak film vzniká podľa muzikálu, výslednú podobu s divadelným predchodcom veľa ľudí neporovnáva. Ak je to však naopak, s napätím sa čaká, či aj v divadle bude kinohit fungovať rovanko presvedčivo ako na plátne. Film si predsa len ľahšie získa divácku základňu, vďaka širšej dostupnosti dokáže stvoriť celosvetové hudobné hity, z hercov urobiť cez noc hviezdy. Aby sa filmu divadelný muzikál vyrovnal, musí prísť s niečím novým, špecifickým. Spoliehať sa len na populárneho predchodcu nestačí. Ak aj áno, tak len na čas. Keď mal napríklad pred dvoma rokmi v Toronte premiéru do tých čias najdrahší muzikál Pán prsteňov, kritika ho prijala s rozpakmi. 25-miliónový rozpočet a štvorročná príprava ostali bez očakávaného ohlasu.

Filmy, ktoré sa z plátna dostali aj na javisko
Názov/rok vzniku režisér

Producenti (1968) Mel Brooks
Hriešny tanec (1987) Emile Ardolino
Hairspray (1988) John Waters
Leví kráľ (1994) Roger Allers, Rob Minkoff
Do naha! (1997) Peter Cattaneo
Billy Elliot (2000) Stephen Daldry
Pravá blondínka (2001) Robert Luketic
Pán prsteňov (2001 - 2003) Peter Jackson

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:43