StoryEditor

Buď hip-hop, lebo ja som zákon

20.11.2007, 23:00
Ich texty sa nemusia rýmovať. Je im jedno, či ich počúvate, či chodíte na ich vystúpenia a dokonca si dovolia ironizovať vlastnú tvorbu. Je im úplne jedno, čo si o nich myslíte, ako sa cítite a či si po všetkých týchto "kontrafaktoch" vôbec kúpite ich nový album.

Majú vlastný rytmus, zdravé a silné ego a rýchlo rozpoznateľný sound. Chlapci z Piešťan to pred šiestimi rokmi začali "dávať" vo veľkom štýle. Dnes sa "raprezentujú" novým albumom s vyšším leskom.
Tri špinavé mená
Murdar Demles, tri špinavé mená. E a eR a Aneš. Štýlový beat. Z bojiska nezdrhajú a dokonca sa neboja oponovať. Videoklip k singlu Dáva mi sa neuveriteľným spôsobom prebil na predné miesta hitparád - okrem Slovenska zabodoval aj na českej hudobnej stanici Óčko, dostal sa tiež do vysielania nemeckej hudobnej stanice Viva. Spomínaný klip odvysielali aj hudobné programy v Anglicku, Holandsku či vo Francúzsku. Albumom E. R. A. si tri špinavé mená v hiphopovej obci získali svoju pozíciu (aj opozíciu). V textoch sa neboja urážať ľudí ani robiť si srandu zo sexuálnej orientácie. Najznámejšou je práve narážka na No-Name a "iné homosexuálne kapely" v piesni E. R. A..
Bozk na rozlúčku
Predstaviť si lepší začiatok albumu ako Sladký bozk? To snáď nemyslíte vážne! Všetci sú vypípaní, a to neprešla ani prvá minúta! Fajnšmekri sa majú na čo tešiť. A tí ostatní - zmierte sa hneď na začiatku s dávkou vulgarizmov. Vypípaný Kontrafakt to ukáže všetkým "pochybovačom". Na spresnenie je potrebné uviesť celú posádku, ktorá dostala priestor realizovať sa na nových "tučných" beatoch. Popri klasickej trojke Rytmus, Ego a Anys sa dostali k slovu aj Wich a Abe. Medzi piesňami sa blyští jediný featuring - s americkým Nate Doggom, aj vďaka nemu má pieseň Polnočná P...koláda ešte komerčnejší look.
Albumom Bozk na rozlúčku si Kontrafakt určite získa nových fanúšikov. Tí si nové beaty budú do nemoty púšťať v aute, budú sa smiať "nehehe" či citovať úryvky z textov. Osemnásť nových piesní sa však nedostalo spomedzi starých známych mantinelov, ktoré pred pár rokmi stanovil prelomový album E. R. A.. Rytmus & company svoj priestor však vyplnili dostatočne.
Opäť vulgárne
Ťažko hovoriť o zaručených hitoch, aj keď už len samotné meno Kontrafakt "dáva" hit. Svoje robí aj výber tém - ten je prevažne zameraný na ťažký život, vypípané vzťahy či morálku. Všetky aj tak skončia tým istým, a to vyznávaním sa z ťažkého života hiphopových celebrít. Niektoré melódie sú založené až na chronicky známych prvkoch, preto neobohranou melódiou zaujme albumová "päťnástka" Nezmením sa. Vulgarizmami je okorenená každá pieseň. Už sme si zvykli, že v tvorbe Kontrafaktu sa nimi naozaj nešetrí. Najmä preto sa už po druhom či treťom počutí sa všetky tieto "háklivé" slová zdajú akési menej viditeľné. Veď si len stačí vypočuť Bozk na rozlúčku či Nechcel by si niekoľkokrát za sebou. Na album primiešali song Lion 5, ktorý slabším náturám môže v počiatočných okamihoch spôsobiť aj nevoľnosti. A do počtu je Bozk na privítanie, ktorý je zložený z telefonických odkazov skupine.
"Pózu" neveriaceho Tomáša si Kontrafakt vyskúšal v piesni Nikomu neverím. Priestor dostali aj city a to v piesni s názvom Počkaj tam na nás hore. Spomínaná pieseň je zaujímavá aj z ďalšieho hľadiska- v piesni sa totižto vôbec nenadáva! Po všetkých tých miestami až charakteristických nadávkach to bude znieť ako paranormálny jav, ale Egovi, Rytmusovi a Anešovi to svedčí aj bez nich.
Bozk na rozlúčku nespôsobí revolúciu, hoci v jednej z piesní sami rapujú: "volaj ma hip-hop lebo ja som zákon". Tomuto faktu však ešte stále velí doznievajúca E. R. A., vďaka ktorej z bojiska neodídu s prázdnymi rukami. Temeraf.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:12