StoryEditor

Štrajk skončil. Hollywood je späť

13.02.2008, 23:00

V "továrni na sny" sa všetko postupne vracia do starých koľají. Seriály sa pripravujú na nakrúcanie nových častí, rozpracované filmy sa po niekoľkotýždňovej prestávke pripravujú na ďalšiu klapku, Oscary sa už tešia na červený koberec, po ktorom sa 24. februára prejdú desiatky hviezd. V plnom lesku a paráde.
Obojstranné víťazstvo
Štrajk hollywoodskych scenáristov sa po vyše troch mesiacoch včera nadránom definitívne skončil. Jeho ukončenie podporilo v hlasovaní viac ako 92 percent z takmer štyritisíc členov Združenia filmových a televíznych scenáristov (WGA). Hlasovanie nasledovalo po tom, ako cez víkend vedenie združenia jednohlasne schválilo dohodu dosiahnutú s hollywoodskymi filmovými štúdiami. "Toto je najlepšia zmluva, akú sa nášmu združeniu podarilo dosiahnuť za posledných 30 rokov," uviedli vo svojom vyhlásení prezidenti WGA Patric Verrone a Michael Winship. "Napriek tomu, že dohoda nie je perfektná a zaslúžili by sme si viac, náš štrajk bol úspešný." Konečná ratifikácia novej trojročnej kolektívnej zmluvy je naplánovaná na 25. februára. Do práce sa včera vrátilo 10 500 scenáristov.
Spokojná s výsledkom štrajku je aj druhá strana. Prezident televíznej stanice CBS Leslie Moonves, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil za Zväz filmových a televíznych producentov, tvrdí, že víťazmi sú v podstate všetci: "Je to spravodlivá dohoda, s ktorou spoločnosti môžu žiť. Uznáva veľký podiel, ktorý majú scenáristi na tomto priemysle."
Nútená dovolenka
Všetko sa začalo 5. novembra minulého roku, keď scenáristi prišli s požiadavkou vyššieho podielu z plateného sťahovania filmov z internetu. Vtedy ešte asi nik netušil, že konflikt pozastaví výrobu v Hollywoode na vyše štrnásť týždňov. Seriály a filmy prišli o svoje "dialógy", televízni diváci o nové časti Zúfalých manželiek, Škaredej Betty, Kliniky Grace, Hrdinov či Dr. Housa, kiná začali odsúvať premiéry filmov. Jednou z obetí štrajku sa stalo aj odovzdávanie cien Zlatý glóbus, ktoré bolo nútené nahradiť slávnostný ceremoniál obyčajnou tlačovkou. Podobná hrozba visela aj nad Oscarmi.
Výroba premiérových sérií pozastavených seriálov by mala odštartovať v najbližších šiestich až ôsmich týždňoch. Prezident Patric Verrone sa ospravedlnil divákom, že sa tri mesiace museli pozerať len na reprízy programov, seriálov a množstvo reality šou, ktoré nahradili tradičné programy.
Na nové série kriminálok C.S.I. čaká aj televízia Joj. "Pre americký štrajk sme museli siahnuť po reprízach," uviedla pre HN hovorkyňa televízie Tatiana Tóthová.
Ďalšia hrozba?
Dohoda prinesie síce scenáristom vyššie zisky, vynárajú sa však otázky, či vynahradia straty, ktoré najväčší hollywoodsky štrajk za posledných 20 rokov priniesol nielen členom WGA, ale aj celému filmovému priemyslu. Losangeleská organizácia Economic Development Corporation ich odhaduje na najmenej 650 miliónov dolárov, výška širších ekonomických strát by sa však podľa nich mohla pohybovať až na úrovni 1 - 2 miliardy dolárov. O zisky totiž napríklad v dôsledku zrušenia Zlatých glóbusov prišli aj prevádzkovatelia limuzín, kvetinári či dodávatelia občerstvenia. Ak by sa neuskutočnil slávnostný oscarový večer, miestna ekonomika by prišla o 130 miliónov dolárov.
Hollywood si po dlhých týždňoch vydýchol. Možno však nie nadlho. V médiách sa už začína diskutovať o tom, že v júni vyprší zmluva aj združeniu hercov. Tých je však, na rozdiel od scenáristov, viac ako 120-tisíc. Dôsledky ich prípadného štrajku si zatiaľ nikto nechce ani len predstavovať...

Niečo navyše
- filmový a televízny priemysel sa podieľa na ročnom hospodárení okresu Los Angeles 30 miliardami dolárov
- štrajk pozastavil výrobu asi 60 televíznych programov v hlavnom čase, doplatilo na to asi 11-tisíc pracovníkov
- posledný veľký hollywoodsky štrajk, ktorý sa uskutočnil v roku 1988, trval 22 týždňov a zábavný priemysel pripravil o 500 miliónov dolárov

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:14