StoryEditor

Oscary 2022: Najväčšie úspechy aj kontroverzie. Prekvapením večera bol víťazný film a fyzická potýčka Willa Smitha

28.03.2022, 04:58
Autor:
ČTKČTK
Najprestížnejšie filmové ceny sú rozdané.

V Los Angeles v nedeľu prebehlo slávnostné udeľovanie najvýznamnejších hollywoodskych filmových cien Oscar, ktorému jeho usporiadatelia chceli navrátiť pompu, ktorá minulému ročníku chýbala kvôli vtedy platným spoločenským reštrikciám spojeným s pandémiou covidu.

Slávnostnému odovzdávaniu v sále Dolby Theatre predchádzalo defilé filmových hviezd v pestrofarebných a extravagantných šatách na červenom koberci. Pozrite si ich v galérii: 

Ocenení

Oscara za Najlepší film vyhral film V rytme srdca, ktorý tak porazil kritikmi favorizovanú Silu psa. Hlavnú cenu americkej filmovej akadémie prvýkrát vyhral film produkovaný streamovacou spoločnosťou, film pochádza z dielne Apple TV+.

Jessica Chastainová sa krátko predtým stala najlepšou herečkou v hlavnej úlohe za film The Eyes of Tammy Faye. Oscara za Najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal Will Smith za stvárnenie otca tenisových hviezd sestier Williamsových vo filme Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok.

Smith krátko pred prevzatím prvej zlatej sošky svojej hereckej kariéry udrel do tváre komika Chrisa Rocka kvôli žartu, ktorý mieril na Smithovu manželku.

TASR/AP

​Na to si sadol späť na svoje miesto a dvakrát hlasno zakričal: "Neber si do svojej hnusnej huby moju manželku!" Ocenený herec sa v príhovore potom za to americkej filmovej akadémii ospravedlnil a vyjadril nádej, že ho pozve na udeľovanie zlatých sošiek aj budúci rok.

​Jane Campionová dostala Oscara za Najlepšiu réžiu s psychologickým westernom Sila psa. Campionová premenila svoju druhú nomináciu v tejto kategórii. Stala sa tiež iba treťou ženou, ktorá dostala najvyššie hollywoodske ocenenie za réžiu, a to len rok po tom, čo si vlani zlatú sošku v tejto kategórii odniesla Chloé Zhaoová za snímku Krajina nomádov.

Prvou víťazkou bola v roku 2010 Kathryn Bigelowá s filmom Smrť čaká všade. Oscara za Najlepšiu pieseň dostala 20-ročná Britka Billie Eilishová za úvodnú skladbu k poslednému filmu s agentom Jamesom Bondom Nie je čas zomrieť.

TASR/AP

​Oscara za Najlepší pôvodný scenár vyhral film Belfast a zlatú sošku za scenár podľa predlohy si odniesol snímku V rytme srdca. Kategóriu najlepšie kostýmy ovládol film Cruella. Ako najlepší dokumentárny film minulého roku americká filmová akadémia zvolila snímku Summer of Soul (... alebo Keď sa revolúcia nesmela vysielať) o festivale v newyorskom Harleme z roku 1969.

Oscara za Najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe podľa očakávania získala Ariana Deboseová za nové stvárnenie West Side Story režírovanej Stevenom Spielbergom. Sci-fi film Duna potom dostal Oscara za najlepšiu kameru a tiež za najlepšie vizuálne efekty a pripísal si tak už šieste víťazstvo dnešného večera.

Uspel aj v kategóriách zvuk, strih, filmová scénografia a najlepšia hudba. Príhovory týchto víťazov sú počas živého prenosu pustené zo záznamu.

Zlatú sošku za najlepší cudzojazyčný film si z Oscarov odniesla japonská roadmovie Drive My Car režiséra Rjúsukeho Hamagučiho. Snímka sa uchádza aj o hlavnú cenu v kategórii najlepší film.

Najlepším celovečerným animovaným filmom minulého roku je podľa americkej filmovej akadémie film Encanto od produkčnej spoločnosti Disney. Sošku za Najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe si odniesol herec Troy Kotsur, ktorý sa stal iba druhou nepočujúcou osobou, ktorá kedy získala najprestížnejšie hollywoodske ocenenie. Za sošku poďakoval v znakovej reči.

Pre Japonsko je víťazstvo Drive My Car už piatym úspechom v tejto kategórii, sošku si odnáša prvýkrát od roku 2008. Hamagučiho film bol favorizovaný, kritici však dávali šance aj nórskemu filmu Najhorší človek na svete.

Snímka Encanto rozpráva príbeh čarovnej rodiny žijúcej v horách v Kolumbii. Pre spoločnosť Disney ide o štvrtý úspech v kategórii od roku 2002, kedy sa začala udeľovať.

Zmeny

Organizátori chceli po pandemickom ročníku navrátiť galavečer k tradičnému formátu, v niektorých ohľadoch ho výrazne premenili. Osem obvykle menej sledovaných kategórií tento rok organizátori vyhlásili už pred oficiálnym začiatkom ceremoniálu.

Cieľom tohto kroku bolo ušetriť čas, show skrátiť na menej ako tri hodiny a zároveň dopriať dlhší čas hudobným vystúpeniam a komediálnym skečom trojice moderátoriek Amy Schumerovej, Wandy Sykesovej a Reginy Hallovej.

Na javisku počas večera vystúpili napríklad speváčky Beyoncé a Billie Eilish. Americká filmová akadémia počas slávnostného vyhlásenia vyzvala aj na pomoc miliónom ukrajinských rodín sužovaných konfliktom, ktorý v krajine rozpútalo Rusko.

Podporu Ukrajine vyjadrili aj niektoré hollywoodske hviezdy, odznak s ukrajinskou vlajkou mal na klope saka napríklad herec Benedict Cumberbatch. Herečka Jamie Lee Curtisová pri fotení ukázala modrú stuhu symbolizujúcu podporu pre ukrajinských utečencov.

*Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:51