StoryEditor

Manželstvo je zbytočný zväzok

23.01.2008, 23:00
Po prvý raz v živote hrá intelektuála. Kvôli filmu Medvídek si nechal narásť bradu a pred kamerou sa objavil aj so svojou dcérou. Jiří Macháček.

Hlavné postavy v Medvídkovi majú vraj svoje predobrazy v skutočnom živote. Nie všetky to však tušili...
Muž, ktorým je inšpirovaná moja postava, vedel už vopred o tom, že sa stane predobrazom Jirku a bral to v pohode. Dokonca si tam aj zahral. A na premiéru filmu si nechal narásť bradu, aby sa svojej filmovej podobe ešte viac pripodobnil. Ako svoju filmovú verziu zobrali ostatní, to neviem.

Čo nové ste si z hereckého hľadiska našli v postave Jirku?
Nikdy som ešte nehral postavu, ktorá by mala toľko dlhých dialógov. Po prvý raz som tiež hral fakt intelektuála, ktorý má galériu, predáva umelecké diela.

Jirka je muž, ktorý sa ani napriek problémom nechce so svojou ženou rozviesť. Vy máte dve deti, ale do manželstva ste nevstúpili...
Ale vstúpil, v roku 1993 so spolužiačkou z gymnázia. Ale po siedmich mesiacoch som sa rozviedol. A dodnes považujem manželský zväzok za zbytočný. Aj po práci na filme Medvídek (smiech). Bol to pre mňa až nepochopiteľný protipól - hrať postavu, ktorá sa nechce rozviesť. A navyše je kresťanským katolíkom.

Vo filme si zahrala aj vaša dcéra. Ako vám to spolu "klapalo"?
Bol to Hřebejkov nápad zapojiť do filmu naše deti (zahral si tam aj Hřebejkov syn - pozn. red.). S dcérou som stál pred kamerou po prvý raz a bol som zvedavý, či to bude vnímať ako prácu. Prijala nové meno, aj Táňu Vilhelmovú ako maminku. Ale inak nemám rád, keď deti takto hrajú - štáb ich rozmaznáva a my ich potom zase musíme vrátiť späť do reality.

To, že filmové postavy nesú vaše skutočné krstné mená znamená, že Hřebejk už vopred vedel, kto ich bude hrať?
Nie. Pôvodne sa postavy volali inak - moja Pavel, Ivanova Roman. Keď sme sa však stretávali na prvých čítačkách, tak pri vete "a teraz Roman hovorí" sme nikdy nevedeli, či myslia Romana ako postavu alebo Romana Luknára. Stále sa nám to plietlo, takže Hřebejk navrhol, aby sme hrali pod vlastnými menami. Všetci sme súhlasili až na Táňu Vilhelmovú, ktorá ostala Vanda.

Okrem herectva sa stále venujete aj spievaniu v kapele MIG 21. Čo nové sa chystá na poli vašej hudobnej kariéry?
Na jeseň plánujeme pripraviť väčšie turné, opäť by sme si chceli prísť zahrať aj do Bratislavy, naposledy sme tu hrali na nejakých festivaloch a bolo super.

A čo je vám bližšie - poloha speváka alebo herca?
Ja sa necítim byť profesionálom ani v jednej veci. Mám len šťastie, že moje koníčky ma aj živia. Nemám potrebu to kategorizovať, že či som viac spevák alebo herec. Táto otázka mi je vlastne úplne ukradnutá.

V médiách sa objavili hlasy, že Medvídek je o Samotároch, ktorí sa oženili...
Je to skôr zdanie, pretože ja a Ivan sme hrali v Samotároch, teraz tu opäť hráme spolu a zase je to fragmentárny multipríbehový film s viacerými motívmi, tak preto možno to niekomu môže Samotárov pripomínať. Ale inak je to celkom iný film.

01 - Modified: 2003-07-04 13:27:39 - Feat.: 0 - Title: J. Vaculík: Nie som na jedno použitie...
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:47