StoryEditor

Medvídek vôbec nie je sladkým koláčom

23.01.2008, 23:00

Ivan, Roman a Jirka. Traja kamaráti zo strednej školy, ktorí sú aj po tom, čo dávno opustili školské lavice, stále nerozlučnými priateľmi. Len tínedžerské problémy vystriedali tie manželské. Nový film Medvídek Jana Hřebejka sa usiluje skúmať posvätný zväzok zo všetkých strán.
Pretvárka na tri spôsoby
Divák postupne odhaľuje, že na pohľad bezchybné manželstvo českého veľvyslanca Ivana je len pretvárkou, že vzťah živočíšnej Vandy a poriadkumilovného Jirku bol od začiatku tak trochu absurdný a že neschopnosť splodiť dieťa nemôžu gynekológ Roman a jeho žena Aňa zvládať stále s kamennými tvárami. Drobné aj väčšie klamstvá a emócie sa postupne predierajú na povrch, vyvolávajú krízy a vzťahy šiestich ľudí začínajú strácať na pevnosti. Ako na margo názvu filmu hovorí jeho režisér Jan Hřebejk, "medvídek" môže byť na jednej strane roztomilé plyšové zvieratko, no na druhej aj dravá šelma. Len niekedy je ťažké odhadnúť, ktorá podoba je práve pri moci. Na plátne je však Medvídek v prvom rade názvom medového koláča a cukrárne.
Medvídek je aj filmom o boji mužského a ženského princípu -- to, ktorý je silnejší, bude asi každý divák vnímať inak. Asi najkrajšiu mužsko-ženskú konfrontáciu však vo filme predvedú Jiří Menzel a Věra Křesadlová v úlohe Romanových rodičov.
Medvídek bez hrdinu
Osvedčené duo Jan Hřebejk a Petr Jarchovský, ktoré stojí za českými megahitmi ako Pelíšky či Šakalí léta, sa prvý raz rozhodli reflektovať vlastnú generáciu. Aj preto považuje producent Ondrej Trojan tento ich film za najosobnejší. "Nesie aj ľahko autobiografické prvky, hoci oni by to možno nikdy nepriznali." Film je blízky skutočnosti aj v inom smere -- predlohou pre tri manželské páry boli reálne dvojice. Nie všetky však o tom tušili. A na rozdiel od filmu sa navzájom nepoznali.
Film Medvídek spojil pred kamerou silné herecké mená -- Ivana Trojana, Jiřího Macháčka, Aňu Geislerovú, Romana Luknára či Táňu Vilhelmovú. Niektoré z nich vynikajú viac (Macháček, Vilhelmová), iné menej. V každom prípade filmu chýba dominantný hlavný hrdina -- ten sa rozkladá do viacerých postáv. Hřebejkovi s Jarchovským sa však akosi nepodarilo dostať sa im poriadne pod kožu, hoci pôsobia pomerne vierohodne. Príliš veľa motívov neprospelo ani konzistentnosti príbehu, v závere má človek pocit, že všetko ostalo akési rozdrobené.
Medvídek z radu ostatnej Hřebejkovej produkcie tak trochu vytŕča -- nielen už spomínanými autobiografickými prvkami, ale aj komornou, ba až intímnou atmosférou. Kolíše na hranici jemnej komédie a psychologickej drámy, hoci ani jeden zo žánrov nie je dominantný. V Česku film pritiahol do kín už vyše pol milióna divákov. 25 miliónov, ktoré boli do filmu vložené, tak už majú tvorcovia takmer naspäť. Na Slovensku preto môžu byť pokojní -- Medvídek tu môže len zarábať. A vďaka úspešnej značke Hřebejk -- Jarchovský pravdepodobne aj bude.

Medvídek (ČR)
Réžia: Jan Hřebejk
Scenár: Petr Jarchovský
Kamera: Jan Malíř
Hrajú: Aňa Geislerová, Táňa Vilhelmová, Nataša Burger, Jiří Macháček, Ivan Trojan, Roman Luknár, Klára Issová, Zuzana Fialová, Jiří Menzel, Věra Křesadlová a ďalší
Premiéra v SR: 24. 1. 2008

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:13