StoryEditor

Česko-slovenská tvorba prinesie príbeh o ohrození slobody človeka. Jeho odkaz zasahuje do súčasnosti

25.11.2020, 09:43
Autor:
TASRTASR
Snímka Slovo sa opiera o silné herecké výkony nielen ústrednej dvojice, ale všetkých postáv.

Režisérka Beata Parkanová nakrúca česko-slovenskú drámu z konca 60. rokov Slovo. V hlavných úlohách sa predstavia talentovaní českí herci Martin Finger (Václav, Červený kapitán, Pirko, Ja, Olga Hepnarová, trilógia Záhradníctvo) a Gabriela Mikulková (Zemský ráj to napohled).

Počas augusta a septembra strávil štáb niekoľko dní pri mori v Poľsku, hlavná časť filmu vznikala na českej Vysočine a v Pardubicku. Začiatkom roka 2021 bude nakrúcanie pokračovať v slovenských horách, kde sa plánujú nakrúcať zasnežené zimné scény.

Film zachytí aj krásy Štiavnice

„Banská Štiavnica a Štiavnické vrchy sú výnimočné slovenské lokácie, ktoré ešte neboli dostatočne zviditeľnené a využité vo filme“, dodáva slovenský producent filmu Maroš Hečko. Premiéra filmu v kinách je naplánovaná na jeseň 2021.

Beata Parkanová je česká režisérka, scenáristka a spisovateľka, ktorá sa vo filmovom svete presadila predovšetkým svojím celovečerným debutom Chvilky.

Bontonfilm

Snímka bola uvedená na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2018 a hlavnú úlohu si v nej zahrala Jenovéfa Boková, ktorá za svoj výkon získala Českého leva a Cenu českej filmovej kritiky.

Silná zostava aj dej

Film sleduje príbeh manželov Václava a Věry v rokoch 1968 a 1969. Tí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrých aj zlých časoch.

Sľúbili si, že budú žiť správne, budú mať pevné postoje a neprekročia určité morálne a spoločenské hranice. Doba a okolie ich však vystavujú skúškam.

Bontonfilm

Václav odmieta vstúpiť do komunistickej strany a tlak, ktorému musí čeliť po auguste 1968, ho doženie do psychiatrického ústavu. Dodržať dané slovo je pre neho stále náročnejšie.

„Obidvaja sú v podstate slušní a dobrí ľudia z menšieho mesta. Ich morálne nastavenie je skúšané okolím a oni sa napriek všetkému snažia dodržať slovo, ktoré si dali navzájom, ale aj celej rodine a každý sám sebe. Myslím, že väčšie alebo menšie dilemy, či dodržať svoje slovo, alebo robiť ústupky v mene rozličných výhod či skrátka len pod tlakom, riešia ľudia stále. Film zachytáva tému, ktorá sa týka každého z nás,“ hovorí režisérka Beata Parkanová.

„Slovo je preto nadčasový film, ktorý ukazuje, že človek vo všetkých obdobiach a situáciách robí rozhodnutia, ktorých dôsledky často nedokáže predvídať, a ktorý kladie otázku, podľa akých kritérií sa majú tieto rozhodnutia robiť.“

Bontonfilm

Rodina ústrednej manželskej dvojice filmu Slovo žije v menšom meste, tvorcovia preto natáčali v Litomyšli, Třebíči alebo vo Svitavách.

„V Pardubickom kraji sme nenakrúcali prvýkrát a opäť sme sa stretli s veľkou ústretovosťou a ochotou, to isté platí aj pre Vysočinu,” uvádza producent Vojtěch Frič.

Snímka Slovo sa opiera o silné herecké výkony nielen ústrednej dvojice, ale všetkých postáv. Vo vedľajších úlohách sa predstaví Bolek Polívka, Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, ako aj slovenskí herci Marek Geišberg, Ján Jackuliak či Juraj Nvota.

Bontonfilm

K novej dráme Slovo si Beata Parkanová scenár napísala sama. Za kameru sa postavil skúsený slovenský kameraman Tomáš Juríček (Amnestie, Kandidát, Backstage, televízna mini séria Mária Terézia), strihačom bude Alois Fišárek (Obecná škola, Kolja, Muzika, Dôverný nepriateľ, Po strnisku bosý) a hudbu k snímke Slovo skladá Jan P. Muchow (Samotári, Jedna ruka netleská, Ženy v pokušení, Teória tigra).

Slovo:

  • Scenár a réžia: Beata Parkanová
  • Kamera: Tomáš Juríček
  • Zvuk: Viktor Krivosudský a Lukáš Moudrý
  • Strih: Alois Fišárek
  • Hudba: Jan P. Muchow
  • Producenti: Vojtěch Frič, Ondřej Kulhánek, Maroš Hečko a Peter Veverka

Film Slovo príde do kín na jeseň v roku 2021.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2020-11-20 10:20:54 - Feat.: 0 - Title: Spojenie Čechov a Slovákov prinesie do našich kín film o unikátnom výtvarnom experimente
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:07