StoryEditor

Výročie svetovej premiéry Jakubiskovej Perinbaby. Aké mal vzťahy s Fellinim a ako znela dobová kritika?

08.10.2020, 12:03
Autor:
ipip
Pôvodnú rozprávku si zamilovali Taliani a sledujú ju tam dodnes, obľube sa teší aj v Nemecku.

Od svetovej premiéry legendárnej rozprávky Juraja Jakubiska v Benátkach uplynulo presne 35 rokov. Napriek tomu, že pre jej režiséra to nebol benátsky debut, získala významné ocenenia a bola veľkým návratom pre jej hlavnú predstaviteľku – Giuliettu Masina.

Tá sa vďaka súčasným technológiám objaví aj v rozprávke 21. storočia – Perinbaba a dva svety.

V Československu ticho, v Taliansku úspech

V dobe jej uvedenia sa však v Československu o premiére Perinbaby na Benátskom filmovom festivale nehovorilo a nepísalo. V Taliansku však Jakubiska poznali už vtedy, vďaka dvom filmom, s ktorými sa v Benátkach predstavil už skôr. A tu sa tešil obľube a popularite.

„O prvú moju senzáciu v Benátkach sa postarali Zbehovia a pútnici, písali sa vtedy 60. roky. Neskôr som uspel s Tisícročnou včelou, a tak ma talianski novinári v roku 1985 už dôverne oslovovali krstným menom. Zaslúžil sa o to aj samotný Federico Fellini, s ktorým som sa spriatelil natoľko, že ma jeden z najväčších tvorcov svetovej kinematografie považoval za brata a často ma u seba hostil,“ približuje režisér Perinbaby Juraj Jakubisko

Bravúrna slovenčina Perinbaby

Keďže tvorba Juraja Jakubiska nebola organizátorom Benátskeho filmového festivalu neznáma, šancu dostal aj v roku 1985, a to práve s rozprávkou Perinbaba.

Tá na festivale získala napríklad Osobitné uznanie Sergia Trassatiho. Dôvod na oslavu však mala aj hlavná predstaviteľka Perinbaby, Giulietta Masina.

Vo videu si pozrite trailer k novému filmu Perinbaba a dva svety:

„Naša rozprávka bola jej veľkým návratom na strieborné plátno po 20. rokoch, a tak si festival patrične užívala. Perinbaba bola premietaná v slovenskom znení, no niektorí novinári si mysleli, že hlas Evy Krížikovej patrí práve Giuliette, nakoľko boli veľmi podobné. Na otázku, či bolo ťažké naučiť sa po slovensky, bez zaváhania a s úsmevom odpovedala: Je to ľahký jazyk, za týždeň sa ho naučíte tak ako ja,“ spomína si na milú príhodu Jakubisko.

Rozprávku si po premiére zamilovali Taliani na dlhé desaťročia, sledujú ju tam dodnes a z Benátok si odniesla aj platinovú plaketu televízie RAI, ocenenie vatikánska Gondola a mnohé ďalšie.

„Spolu je to viac ako desať ocenení z filmových festivalov po celom svete. Dokonca i z miest, ktoré som osobne vôbec nenavštívil, napríklad až z ďalekého Buenos Aires,“ vymenúva režisér.

Veľkej obľube sa teší aj v Nemecku, kde sa tiež spája s Vianocami. Podľa Juraja Jakubiska za to môže najmä prapôvodný námet v rozprávke bratov Grimmovcov a tiež herec, ktorý stvárnil Jakubka – Nemec Tobias Hoesl.

Zahraničný úspech aj Broadway

Aj koprodukcia so zahraničnými tvorcami teda dostala Jakubiska s Perinbabou na svetové filmové festivaly. „Vtedajšie filmové štúdio na Kolibe spolupracovalo s Nemcami, za čo získavalo nemecké marky. Po svetovej premiére v Benátkach sme Perinbabu priniesli aj našim divákom."

"Práve vďaka valutám kritika komunistického režimu prižmúrila oči a spomínam si len na jednu negatívnu recenziu. Tú napísala stranícka novinárka a išlo o očividnú objednávku. Napísala totiž recenziu na rozprávku Pán Boh daj šťastia, lavička, a tak bolo jasné, že Perinbabu vôbec nevidela. To ma pobavilo,“ smeje sa na vtedajších pomeroch režisér.

O niekoľko desaťročí sa o Perinbabu začal zaujímať aj Broadway. Muzikál mal dokonca režírovať samotný Juraj Jakubisko, no pre práce na veľkofilme Bathory túto ponuku odmietol.

Do kín mieri pokračovanie

„Diváci mi veľmi často písali listy, aby som nakrútil pokračovanie Perinbaby. Žiaľ, Giulietta Masina už nebola na našom svete. Nemohol som im vyhovieť, keďže som si nedokázal predstaviť, že by ju mala stvárniť iná herečka."

"Našťastie, súčasné technológie mi môj názor pomohli zmeniť. Preto prichádzam s novým príbehom, s rozprávkou 21. storočia – Perinbaba a dva svety, ktorá vráti nám všetkým aj milovanú Giliettu Masina,“ dodáva režisér.

Jej slovenská premiéra je plánovaná na 3. december 2020.

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2023-12-14 08:56:15 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako dobre poznáte rozprávku Perinbaba? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-12-05 12:51:33 - Feat.: - Title: Juraj Jakubisko nám zanechal svoj posledný, nezabudnuteľný príbeh. Perinbaba a dva svety mieri do kín 03 - Modified: 2023-11-20 08:50:00 - Feat.: - Title: Zaujímavosti o Perinbabe. Finále nenatočili kvôli opilcovi, Jakubka oplieskali o skaly a na perie im stačilo len pol vankúša 04 - Modified: 2023-10-26 08:27:32 - Feat.: - Title: Andrea Verešová predvedie svoj herecký talent v novej PERINBABE: Takto sa na rolu pripravovala! 05 - Modified: 2023-10-23 08:37:11 - Feat.: - Title: Najočakávanejší slovenský film mieri do kín: Pozrite si čo bude v novej Perinbabe!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:03