StoryEditor

Protesty v USA zasiahli kultúru: Za obeť padlo Odviate vetrom, legendárny seriál zrušili úplne

10.06.2020, 15:25
Autor:
ipipTASRTASR
Rasistické Odviate vetrom? Veď vyhrala černoška, bráni sa verejnosť.

Legendárny film Odviate vetrom z roku 1939 bol v utorok stiahnutý zo streamovacej platformy HBO Max. Protesty zasiahli aj dlhoročnú televíznu show Policajti (angl. Cops) z produkcie Paramount Network.

Tá bola úplne zrušená, čo je znakom toho, že zábavné spoločnosti pod vplyvom aktuálnej situácie prehodnocujú obsah, ktorý na svojich platformách ponúkajú.

Dôvodom sú celonárodné protesty za práva menšín a proti policajnému násiliu, ktoré vypukli v reakcii na smrť Afroameričana Georgea Floyda.

Portál Wall Street Journal však dopĺňa, že podľa hovorcu HBO Max osud legendárnej snímky Odviate vetrom ovenčenej oceneniami ešte nie je definitívne spečatený.

Podľa jeho slov sa snímka možno nakoniec na platformu vráti, musia však prebehnúť ešte „diskusie o jeho historickom kontexte a odsúdení jeho rasistických zobrazení“.

Rasistické Odviate vetrom?

Problémom filmu Odviate vetrom je podľa portálu Variety to, že nakoľko ide o „produkt doby“, v jeho spracovaní sa objavujú niektoré „etnické a rasové predsudky, ktoré sa, bohužiaľ, vyskytujú v americkej spoločnosti aj teraz“.

Na odstránenie filmu Odviate vetrom vyzval HBO uplynulý víkend John Ridley, autor scenáru k filmu 12 rokov otrokom.

V otvorenom liste, zverejnenom denníkom Los Angeles Times, Ridley napísal, že podľa neho je Odviate vetrom "filmom, ktorý aj keď úplne neignoruje hrôzy otroctva", zostáva "pri tých najbanálnejších stereotypoch o farebných ľuďoch."

Uviedol, že v tomto filme hrali v tom čase "tie najvýraznejšie talenty Hollywoodu", ktoré však "spolupracovali na sentimentalizácii histórie", ako sa nikdy neudiala.

Ridley dodal, že je proti tomu, aby bola snímka Odviate vetrom odložená do trezoru alebo cenzurovaná. Navrhol uvádzať ju spolu s ďalšími filmami, ktoré poskytujú širší a ucelenejší obraz o tom, čo otroctvo a Konfederované štáty americké (Konfederácia) skutočne boli.

„Tieto rasistické vyobrazenia boli vtedy nesprávne a nesprávne sú aj dnes a my cítime, že držať tento titul (na našej platforme) bez vysvetlenia niektorých vyobrazení a interpretácií by bolo nezodpovedné,“ hovorí pre Variety hovorca HBO Max.

Film sa teda možno po diskusii o jeho historickom kontexte vráti. Rozhodnutie o stiahnutí legendárneho filmu napriek tomu vyvolalo na Twitteri vlnu nevôle.

Najčastejším protiargumentom bolo, že práve tento film vyniesol v kinematografii Oscara pre vôbec prvú herečku tmavej pleti v histórii, Hattie McDanielovú, ktorá vo filme stvárnila opatrovateľku Scarlett O´Harovú, iní hovoria o princípe pálenia kníh alebo upozorňujú na fakt, že týmto spôsobom by sa museli odstraňovať aj mnohé iné kultové snímky.

Policajti nadobro skončili

Dlhoročný seriál Policajti tento týždeň sieť Paramount Network zrušila, reprízy úspešného seriálu sa už neobjavia ani na platforme spoločnosti Netflix, píše Time.

Ukážku seriálu si pozrite vo videu:

Nakoľko Paramount Pictures patrí pod konglomerát ViacomCBS, po stiahnutí programu Policajti zo svojho plánu sa spoločnosť ViacomCBS v utorok vo vyhlásení vyjadrila jasne.

„Policajti už viac nepatria do vysielania Paramount a nemáme žiadne súčasné ani budúce plány na ich návrat.“

Show Policajti vysielala na rôznych platformách tri desaťročia a bola známa ako „surová a realistická séria“ s „bezprecedentným prístupom ku každodennému životu a práci polície“ v USA.

01 - Modified: 2020-06-09 19:15:22 - Feat.: 0 - Title: Biden vo videu na pohrebe Georgea Floyda: Teraz je čas na rasovú spravodlivosť
01 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:59