V roku 2012 sa kníhkupectvo Panta Rhei dostalo do finančných problémov. Vstupom J&T boli vyrovnané všetky záväzky voči dodávateľom, vydavateľom a knižným distribútorom.Archív HN
StoryEditor

Koronavírus a knižný trh: Panta Rhei stráca milión mesačne, problémy má aj Martinus

10.04.2020, 06:30
Ohrození sú vydavatelia aj kníhkupci. Riaditeľka vydavateľstva Ikar hovorí, že môže dôjsť až ku katastrofickým scenárom.

Veľkým ohrozením knižného trhu je aj prerušenie toku peňazí medzi kníhkupcami a vydavateľmi. Teraz ešte dobiehajú faktúry za predchádzajúce obdobie, pričom začiatok roka nebýva taký silný.

No práve marec a apríl sú pre mnohých vydavateľov silnejšími obdobiami, kedy sa trh opäť naštartuje, ľudia začínajú kupovať knihy a vydávajú sa čoraz silnejšie tituly.

Takže ľudia zrazu menej kupujú knihy, kníhkupci museli zatvoriť, nie sú peniaze na zaplatenie nájomného, platov pre zamestnancov, nedokážu zaplatiť energie. Môže sa stať, že malí kníhkupci po istom čase skrachujú, alebo sa skúsia presunúť k inej činnosti?

„Vplyv pandémie koronavírusu na slovenskom knižnom trhu je naozaj obrovský a pokiaľ sa nebudú prijímať opatrenia – či už na úrovni vlády, ministerstva kultúry, na úrovni Fondu na podporu umenia a ďalších orgánov – môže to viesť až ku krachu celého knižného trhu,“ myslí si riaditeľka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková, ktorá je aj v predsedníctve Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR.

Katastrofický scenár

Zároveň dodáva, že to môže dôjsť až ku katastrofickým scenárom, pretože teraz nevieme odhadnúť, dokedy bude takáto situácia pokračovať.

"Zásah je absolútne obrovský a môže dôjsť aj ku katastrofickým scenárom. My sme stabilná a spoľahlivá firma a disponujeme finančnou rezervou, ale nevieme v tejto chvíli odhadnúť do kedy vydržíme. Zatvorené predajne budú mať dlhšie dopady na predaj, ľudia nebudú mať dostatok peňazí a mnohí budú mať existenčné problémy. Predajcovia, ktorí nemajú e-shopy sú na tom najhoršie a v predsedníctve Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR intenzívne komunikujeme o pomoci tým najmenším, chceme sa však postarať o všetky subjekty."

Hovorí, že najhoršie sú na tom malé kníhkupectvá, ktoré sú väčšinou rodinné, finančné rezervy nemajú ani malí vydavatelia. Ohľadne pomoci kontaktovali (Združenie vydavateľov a kníhkupcov SR) novú ministerku kultúry a rokujú aj o konkrétnych opatreniach na podporu knižníc a kníhkupcov.

"To s tým, že by sa mohli uvoľniť prostriedky na vyšší nákup kníh u knižníc – to by pomohlo kníhkupcom aj vydavateľom. Máme celý návrh na súbor opatrení a nie je to len formou štátnych dotácií, ale aj zjednotenia DPH na jednotnú sadzbu, ideálne zníženú, opatrenia sa týkajú aj povinných výtlačkov a podobne."

Problémy má aj Martinus

Dôsledky aktuálnej situácie budú dlhodobejšie, pretože reštart bude oveľa ťažší. Problémy priznáva aj Martinus, hoci ako jeho šéf Michal Meško dodáva – Martinus bol budovaný na niekoľkých silných pilieroch, a keďže sa zatvorili kníhkupectvá, o to viac sa teraz posilnil e-shop.

„Máme silnejšie obraty cez internet ako počas tohto obdobia v minulosti, ale samozrejme stále to nevykrýva to, o koľko klesli obraty v kamenných kníhkupectvách.“

Meško si zároveň uvedomuje, že oveľa náročnejšie to majú malí kníhkupci, ktorí nemajú vlastný eshop. „Situácia bude mimoriadne náročná a nie každému predajcovi sa dá presunúť predaj na internet zo dňa na deň. Je to extrémne náročné a aj pre nás, aby sme sa udržali nad vodou."

Čo sa týka predaja, hovorí, že tematicky vyleteli aktivity pre deti, rebríček sa však v základe nemení. "V horizonte niekoľkých dní a týždňov však začnú chýbať novinky. Najväčšou pomocou od štátu by bolo vykryť platy zamestnancov a s preplatením nájomného alebo posunúť DPH nižšie,“ dodáva.

Panta Rhei stráca milión mesačne

Keď je kníhkupectvo zatvorené hoci len jeden deň, pár dní kvôli sviatkom, či predĺženému víkendu, je to citeľný výpadok. Pre malých i veľkých. Panta Rhei má takmer 60 kníhkupectiev po celom Slovensku a tie sú už niekoľko týždňov zatvorené.

„Prirodzene, tá situácia nie je zďaleka jednoduchá,“ priznáva výkonný riaditeľ siete Panta Rhei Miloš Božek. „Z týždňa na týždeň sme prišli o veľkú časť našich tržieb. Aktualizujeme finančný plán, ak by výpadok trval niekoľko mesiacov. Finančné straty však máme v tejto chvíli obrovské, strácame viac ako milión eur mesačne. Preto musíme robiť aktivity, ktoré by sme niekoľko mesiacov dozadu nevedeli ani predstaviť a jednou z nich je spolupráca so spoločnosťou Lidl. Prežiť dlhšie obdobie bez chýbajúcich príjmov a štátnej pomoci je takmer nemožné. Potrebujeme, aby nám štát pokryl časť fixných nákladov a netýka sa to len maloobchodu. Otázny je však aj rozbeh keď sa situácia zlepší, môže to totiž trvať niekoľko mesiacov."

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:26