StoryEditor

Pasta Oner ironizuje svet bohatstva a konzumu. Diváka chce upútať na prvý dojem

03.03.2020, 09:40
Pasta Oner v rozhovore pre prečo nie?! prehovoril o svojich slovenských koreňoch aj o posadnutosti logami a značkami.

Muž, ktorý provokuje, podpichuje, ironizuje svet konzumu, bohatstva a povrchnosti. V týchto dňoch môžete v galérii Danubiana v Bratislave obdivovať jeho nápaditú a pútavú tvorbu. 

Ešte stále cítite krátko pred začiatkom výstavy trému?
Cítim veľkú nervozitu. Do Bratislavy som prišiel pred piatimi dňami kvôli inštalácii výstavy, maľoval som priamo na stenu. Je to moja doteraz najväčšia výstava, akú som kedy urobil, na Slovensku je prvá sólová.

Možno to o mne neviete, ale narodil som sa v Trenčíne a polovica mojej rodiny sú Slováci. Mám k tejto krajine veľmi vrelý vzťah, a preto mám teraz trému.

V galérii si pozrite diela Pastu Onera: 

Keďže ste vlastne polovičný Slovák, už bol asi najvyšší čas priniesť svoju tvorbu do svojej rodnej krajiny?
To určite áno. Je to pre mňa sentimentálne, osobné, ba až dojemné.

Chcete, aby sa vaše diela divákom páčili?
Určite áno. Ja práve patrím do kategórie umelcov, ktorí chcú, aby sa ich diela ľuďom páčili. Ale súčasné umenie sa delí na množstvo prúdov a podľa mňa je úplne legitímne, aby umelci robili aj diela, ktoré nechcú, aby sa v prvom pláne zapáčili publiku.

Ja mám rád pekné veci a rád ich aj tvorím. Moje pop-kultúrne, ikonické veci diváka vtiahnu do deja a verím, že ho budú v druhom pláne aj zabávať a začne dešifrovať príbeh skrytý v diele.

Nechcete šokovať diváka, alebo ho prinútiť, aby veľmi premýšľal na tým, čo ste vlastne chceli povedať?
Nie je to moja parketa. Ale rozumiem, prečo to niektorí umelci robia, snažia sa totiž šokom vzbudiť pozornosť na tému, o ktorú im ide. A druhá časť vašej otázky súvisí s konceptuálnym umením, ktoré si vyžaduje akúsi mapu alebo vzdelávanie sa, aby ho človek dokázal pochopiť, nie je to vôbec jednoduché.

Ani tomuto sa nevenujem, idem po vizuálnych zážitkoch, snažím sa upútať diváka na prvý dojem.

Na Slovensku vystavujete po prvýkrát?
Sám áno, predtým som tu vystavoval v rámci kolektívnej výstavy, v Starej tržnici sme mali pop-upovú galériu, celkom sa tento event podaril. V Danubiane to bude moja prvá slovenská sólová výstava. Celú výstavu realizujeme v spolupráci s DSC Galeriou Praha, s ktorou úzko spolupracujem.

Názov vašej výstavy je „bratstvo večnej lásky“, to znie až ezotericky. Máme čakať mystiku?
Nie ste vôbec ďaleko od pravdy. Požičal som si tento názov z Ameriky, kde v 60. rokoch existovala rovnomenná skupina. Bola to éra hippies a išlo o partiu akademických vedcov a výrobcov psychedelických drog.

Ich hlavnou mediálnou tvá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:36