StoryEditor

Ako sa s detským hercom nakrúca film, ktorý by však v kine vidieť nemal? Zaberajú triky

21.02.2020, 23:00
Paradoxne je to jednoduchšie ako nakrútiť citlivú komédiu s predškolákom v hlavnej úlohe, ako bol Kolja.

Keď pri nakrúcaní Pomaľovaného vtáčaťa došlo na emočne vypätú scénu, v ktorej detský hrdina podreže capa, vyriešilo sa to najjednoduchším filmárskym prostriedkom: strihom. Detský herec Petr Kotlár sa s nožom približuje k živému zvieraťu. Stop. A v ďalšom zábere drží capovu hlavu v ruke. Iným trikom si režisér Václav Marhoul pomohol v erotickej scéne.

​Desaťročný herec roztočil obraz do okamihu, keď herečke bozkáva nohy, a ďalej už ho zastúpil dablér. Potom sa točil záber, keď prúd rieky chlapca unáša na klade. Tu sa toho nedalo veľa vymýšľať, malý Petr to musel v Malom Dunaji zvládnuť sám, hoci za asistencie potápačov a navlečený do neoprénu, takže by sa aj tak neutopil. Babička, ktorá na nakrúcanie dohliadala, sa na brehu aj tak rúcala.

Obesenec verzus dieťa

A potom tu máme scénu, keď chlapec leží medzi koľajami a nad ním prejde vlak. Detský herec si zaumienil, že dabléra by bolo na plátne poznať, že to zvládne sám. V tej chvíli sa pre zmenu rúcal režisér Marhoul, ale skúsil to, situáciu najskôr opatrne naskúšali, vlak prešiel na prvýkrát pomaly, neskôr zrýchľoval. Navyše desaťročnému Petrovi boli nablízku kaskadéri.

Keď sa ho po premiére pýtali, čo bolo na nakrúcaní Pomaľovaného vtáčaťa najhoršie, odvetil: „Najviac mi prekážalo to čakanie. Raz sme napríklad čakali na slniečko päť hodín v kuse.“ Lenže nastal aj moment, keď jeho postava mala podľa scenára naraziť na obesenca, a to už je na detskú psychiku trochu iná liga. A dablér ani kaskadér tu nepomôžu. Čo s tým?

„To bol jeden z momentov, keď si detského herca musíte vziať bokom a vysvetlíte mu, že ľudia môžu byť zamilovaní až tak neuveriteľne hlboko, že keď niekomu jeho partner odíde, tak ten opustený človek môže byť natoľko nešťastný, že už nechce žiť, takže to môže dopadnúť až takto tragicky,“ opisuje režisér Václav Marhoul onú chvíľu.

Podľa jeho názoru sa deti z psychologického hľadiska nemajú toľko podceňovať. „Sú schopné chápať úplne základné veci: život, smrť, lásku, nenávisť. Denne sa s tým totiž stretávajú, či už osobne, alebo prostredníctvom mé...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:53