Reuters
StoryEditor

Rozdali Zlaté glóbusy. Hlavnú cenu získal vojnový film 1917

06.01.2020, 06:28
Autor:
TASRTASR
Snímku "Vtedy v Hollywoode" režiséra Quentina Tarantina ocenili ako najlepšiu v kategórii komediálny alebo muzikálový film.

Vojnový veľkofilm "1917" šokoval v nedeľu prítomných na slávnostnom odovzdávaní cien Zlatý glóbus, keď získal hlavnú cenu ako najlepší dramatický film.

Snímku "Vtedy v Hollywoode" režiséra Quentina Tarantina ocenili ako najlepšiu v kategórii komediálny alebo muzikálový film. Obe diela tak posilnili svoje šance na budúcomesačných Oscaroch.

Ceny 77. ročníka Zlatých glóbusov sa odovzdávali v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom meste Beverly Hills. Filmové a televízne ocenenia vo vyše 20 kategóriách každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA).

Irishman bez ocenenia

Snímka "Vtedy v Hollywoode" je poctou tejto mekke filmu a obdobiu 60. rokoch 20. storočia. Snímka dostala najviac cien - celkovo tri. Vychvaľovanej ságe zo zločineckého prostredia režiséra Martina Scorseseho "Ír" (Irishman) sa neušla žiadna cena.

Zlaté glóbusy sú prvým dôležitým udeľovaním cien v roku a o vyše mesiaca príde ďalšia slávnosť, odovzdávanie Oscarov, teda cien americkej Akadémie filmových umení a vied.

"1917", víťaz v kategórii najlepší dramatický film, sleduje dvoch britských vojakov v zákopoch počas prvej svetovej vojny. Snímka pôsobí ako jeden plynulý, dvojhodinový záber.

"Panebože, to je veľké prekvapenie," povedal ohromený filmár Sam Mendes, ktorý v silne zastúpenej kategórii najlepší režisér dramatického filmu porazil Scorseseho či Tarantina.

Tarantino dostal cenu za najlepší scenár a Brad Pitt si domov odniesol cenu Najlepší herec vo vedľajšej úlohe za stvárnenie kaskadéra verného svojmu hercovi (v podaní Leonarda Di Capria).

Témou aj klimatické zmeny

Joaquin Phoenix si upevnil postavenie favorita na Oscara, keď získal cenu za snímku Joker ako najlepší herec v dramatickom filme.

Phoenix, tak ako niekoľko ďalších hviezd, venoval svoj príhovor téme klimatických zmien a austrálskych lesných požiarov. Pokračoval dovtedy, kým ho producenti galavečera neprehlušili hudbou.

Renée Zellwegerová si takisto vylepšila šance na Oscara, pretože tak ako sa očakávalo, udelili jej Zlatý glóbus v kategórii najlepšia herečka v dramatickom (životopisnom) filme "Judy". Stvárnila hereckú legendu Judy Garlandovú v jej neskorších rokoch.

Zahraničný film z Kórey 

Juhokórejská čierna komédia Parazit, o priepasti medzi bohatými a chudobnými, podľa očakávania získala cenu Zlatý glóbus v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Film režiséra Pong Čung-hoa zvíťazil nad ostatnými nominovanými snímkami v tejto kategórii. Súperil s francúzskymi Bedármi, s filmom Bolesť a sláva španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, s čínsko-americkou rodinnou komediálnou drámou The Farewell a francúzskou snímkou Portrét ženy v plameňoch (Portrait of a Lady on Fire), uviedla agentúra AFP.

Awkwafina sa stala prvou herečkou ázijského pôvodu, ktorej udelili cenu "najlepšia herečka v komediálnom filme", a to za snímku The Farewell.

FILMOVÉ CENY
Najlepší film - dráma: 1917
Najlepší film - muzikál/komédia: Vtedy v Hollywoode
Najlepšia herečka - dráma: Renée Zellwegerová (Judy)
Najlepší herec - dráma: Joaquin Phoenix (Joker)
Najlepšia herečka - muzikál/komédia: Awkwafina (The Farewell)
Najlepší herec - muzikál/komédia: Taron Egerton (Rocketman)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Laura Dernová (Marriage Story)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt (Vtedy v Hollywoode)
Najlepšia réžia: Sam Mendes (1917)
Najlepší scenár: Quentin Tarantino (Vtedy v Hollywoode)
Najlepšia pôvodná hudba: Hildur Gudnadóttir (Joker)
Najlepšia pôvodná pieseň: (I'm Gonna) Love Me Again (Elton John, Bernie Taupin; z filmu Rocketman)
Najlepší animovaný film: Hľadá sa Yeti
Najlepší cudzojazyčný film: Parazit (Južná Kórea)


TELEVÍZNE CENY
Najlepší seriál - dráma: Succession (Boj o moc)
Najlepší seriál - muzikál/komédia: Fleabag (Potvora)
Najlepší miniseriál alebo TV film: Chernobyl (Černobyľ)
Najlepšia herečka v TV seriáli - dráma: Olivia Colmanová (The Crown - Koruna)
Najlepší herec v TV seriáli - dráma: Brian Cox (Succession)
Najlepšia herečka v TV seriáli - muzikál/komédia: Phoebe Wallerová-Bridgeová (Fleabag)
Najlepší herec v TV seriáli - muzikál/komédia: Ramy Youssef (Ramy)
Najlepšia herečka v miniseriáli alebo TV filme: Michelle Williamsová (Fosse/Verdon)
Najlepší herec v miniseriáli alebo TV filme: Russell Crowe (The Loudest Voice)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v TV seriáli, miniseriáli alebo TV filme: Patricia Arquettová (The Act)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v TV seriáli, miniseriáli alebo TV filme: Stellan Skarsgard (Chernobyl)

01 - Modified: 2022-01-10 07:53:44 - Feat.: - Title: Zlaté Glóbusy sú rozdané. Ľudia sú sklamaní, pre bojkot Hollywoodu nebol prenos ani hviezdni hostia 02 - Modified: 2021-02-04 11:41:33 - Feat.: - Title: Nominácie na Zlaté Glóbusy. Tieto snímky a seriály zabojujú o druhé najprestížnejsie ocenenie 03 - Modified: 2019-01-08 14:05:59 - Feat.: - Title: Hviezdou Zlatých glóbusov sa stala neznáma dievčina. Ovládla médiá aj sociálne siete 04 - Modified: 2018-01-09 14:29:57 - Feat.: - Title: Obrovská senzácia v Hollywoode: Obľúbená Oprah Winfrey budúcou prezidentkou? 05 - Modified: 2018-01-09 08:34:53 - Feat.: - Title: Obete sexuálneho škandálu nepozvali na Zlaté glóbusy. Je to hollywodska pretvárka, odkazujú
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:33