StoryEditor

Drahý úspech Pomaľovaného vtáčaťa. Film zbiera ceny, zrejme však skončí v hlbokej strate

11.12.2019, 09:49
Snímka zbiera ocenenia na svetových festivaloch, po finančnej stránke však nemá šancu na návratnosť a zrejme skončí v hlbokej strate.

Film Václava Marhoula Pomaľované vtáča mal podľa dostupných údajov rozpočet 175 miliónov korún (v prepočte približne 6,9 milióna eur). Režisér sa netajil tým, že zháňanie potrebných financií bola niekoľkoročná peripetia, ktorá zahŕňala oslovovanie stoviek subjektov.

Finančné peripetie

Václav Marhoul na septembrovej pražskej premiére Pomaľovaného vtáčaťa priznal, že sa kvôli filmu zadĺžil. Finančné peripetie okolo snímky trvali päť rokov.

Bolo potrebné získať peniaze na vývoj diela a neskôr aj jeho nakrútenie. Pomyselné záchranné lano prišlo v podobe Českej televízie.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

"Prvá inštitúcia, o ktorú som sa opieral, bola Česká televízia. Vtedy ešte pod vedením Jiřího Janečku. V roku 2010 sme sa stretli v Karlových Varoch a Jiří vyhodnotil, že by to nemuselo byť zlé. Podpísali sme vtedy dosť závažnú, ale predbežnú zmluvu a táto zmluva ma roky držala nad vodou, pretože nešlo o malé peniaze," priznal Marhoul, ako pripomína web Expres.cz.

Česká televízia na otázky Lidovek.cz odmietla poskytnutú sumu oznámiť. "Náklady pri jednotlivých projektoch nezverejňujeme, konkrétne sumy podliehajú obchodnému tajomstvu," oznámila hovorkyňa televízie Karolína Blinková.

Ďalší, ktorí na projekt prispeli, boli štátne filmové fondy z Česka, Slovenska a Ukrajiny. Od toho českého dostal Marhoul 28,5 milióna korún (1,1 milióna eur). Pôvodný priznaný grant filmu bol len 15 miliónov (580-tisíc eur) a musel byť navýšený.

Časť peňazí si režisér na film s hollywoodskymi hviezdami Harveym Keitelom a Stellanom Skarsgardom požičal aj u nemenovanej banky.

"Oslovil som všetky banky, aby som si mohol požičať. S veľkým pochopením som sa nestretol. Jedna banka mi však dala úver a za ten som celý film dokončil. Ešte neviem, ako im to vrátim. Každopádne bez nich by to nešlo," priznal Marhoul na premiére.

Je zrejmé, že nepôjde o malú čiastku. Podľa svojich slov Marhoul oslovil s ponukou spolupráce na filme 178 firiem. Pohorel v Anglicku, Francúzsku i v Nemecku. Nakoniec sa mu to podarilo doma.

Medzi koproducentov, a teda aj sponzorov Pomaľovaného vtáčaťa patrí napríklad Eduard Kučera, zakladateľ českej spoločnosti Avast, vyvíjajúcej antivírusové programy, alebo majiteľ softvérovej ​​firmy Software602 Richard Kaucký. Sumy, ktorými prispeli, však známe nie sú.

Snímka sa dočkal obmedzenej kinodistribúcie len v Česku a na Slovensku, kde súhrnne zarobil zhruba 13,2 milióna korún (570-tisíc eur).

Žaba pre Smutného, ​​Bengálsky tiger pre Marhoula

Pomaľované vtáča bolo uvedené na svetovej premiére v hlavnej súťaži tohtoročného festivalu v Benátkach, kde film získal cenu študentskej poroty. Bol tiež predstavený v sekcii Special Screenings na festivale v Toronte.

Americkú premiéru mal na Medzinárodnom filmovom festivale v Chicagu, kde dostal kameraman Vladimír Smutný cenu za najlepšiu kameru. Na Medzinárodnom filmovom festivale v indickej Kalkate získal režisér Václav Marhoul cenu Golden Royal Bengal Tiger pre najlepšieho režiséra.

Festival Camerimage v poľskej Toruni ocenil Václava Marhoula cenou medzinárodnej kritiky FIPRESCI a Vladimír Smutný získal za kameru ocenenie Bronze Frog.

Z varšavského festivalu filmov so židovskou tematikou si Václav Marhoul odviezol cenu za najlepší scenár a Vladimír Smutný cenu za najlepšiu kameru.

Podľa aktuálnych údajov videlo snímku Pomaľované vtáča v českých kinách takmer 100-tisíc divákov.

01 - Modified: 2019-09-10 07:55:21 - Feat.: 0 - Title: Pobúrenie sa mení na ľahostajnosť: Kritička označila Marhoulov film za pornografiu násilia
01 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:03