StoryEditor

Chyba skrytá stovky rokov: Odborníci vyvracajú najväčší mýtus Shakespearovho diela, ktorému sme doteraz verili

25.11.2019, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Kto by mal byť podpísaný pod legendárnym dielom svetovej literatúry?

Historici už dlho veria, že dramatik William Shakespeare svoju hru Henrich VIII. nenapísal sám. To aktuálne naznačuje aj štúdia českého lingvistu, z ktorej vyplýva, že takmer rovnakým dielom ako "bard z Avonu" sa na tvorbe podieľal jeden z jeho súčasníkov.

Podľa analýzy Petra Plecháča z Ústavu pre českú literatúru Akadémie vied ČR pochádza skoro polovica divadelnej hry z pera Johna Fletchera. Jeho rukopis v texte z počiatku 17. storočia identifikoval nový algoritmus, informovala televízia CNN.

Dráma o anglickom kráľovi Henrichovi VIII. priniesla oproti predchádzajúcej Shakespearovej tvorbe štylistický odklon, bádatelia sa však zatiaľ nezhodli na tom, kto okrem rodáka zo Stratfordu nad Avonom sa pod hru podpísal.

Fletchera ako možného spoluautora označil už v 19. storočí britský akademik James Spedding, píše CNN.

Lingvista Plecháč pri výskume na túto tému skombinoval analýzu slovnej zásoby a veršovania s metódami strojového učenia. Ním "vytrénovaný" algoritmus divadelnú hru skúmal z rôznych uhlov, od frekvencie istých slov, cez používanie stiahnutých tvarov až po rytmické vzorce.

Podľa výsledkov štúdie sú prvé dva výstupy v prvom z piatich dejstiev nespochybniteľne dielom Shakespeara, avšak ďalšie štyri výstupy vraj napísal Fletcher. Spoločne potom mali autori napísať časť tretieho dejstva, zatiaľ čo väčšina piateho dejstva nesie Fletcherov rukopis.

Fletcher spoločne so Shakespearom pôsobil v prestížnej divadelnej spoločnosti Služobníci kráľa (King 'Men). Spolupracoval tiež s Philipom Messingerom, ktorého niektorí historici označili aj za spolutvorcu Henricha VIII. Túto hypotézu Plecháčove zistenia nepotvrdzujú. Naznačujú však podiel neznámeho autora na štvrtom dejstve, ktoré vraj nezodpovedá ani Fletcherovmu, ani Shakespearovmu štýlu.

01 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:10