StoryEditor

Už nemám čas na to, aby som sa nudila

06.05.2008, 00:00

Na pódiu stále žiari hoci hviezdou sa podľa jej vlastných slov nikdy stať nechcela. Okrem spevu má dar šarmu a elegancie. "Na javisku sa cítim dobre a koncerty si stále užívam," hovorí pre HN svetoznáma šansoniérka Hana Hegerová.

Máte za sebou dvojtýždňové liečenie v Piešťanských kúpeloch. Ako ste si ho užili?
Užila som si ho veľmi. Mala som šťastie, že mi vyšlo počasie a zažila som Piešťany v tom najkrajšom májovom období, kedy všetko kvitne. Chodila som veľa na prechádzky. Skutočne som si veľmi oddýchla a načerpala nové sily. Mám toto mesto veľmi rada a rada sa sem vraciam.

O pár dní sa sem vraciate opäť, keďže tu koncertujete. Svojho času sa písalo, že s koncertovaním už chcete skončiť...
Nie, s koncertovaním nechcem skončiť. Hoci ma to v mojom veku už dosť vyčerpáva, stále si koncerty užívam. Na javisku sa cítim dobre a verím, že kým budem vládať, aj budem.

Ste známa predovšetkým vašou svojráznou interpretáciou šansónov. Šansón je citlivá, osobná záležitosť, myslíte si, že je to žáner, na ktorý spevák musí dozrieť?
Zrejme áno. Ja som to však takto nevnímala. Dostala som sa k šansónom akosi spontánne. Spievať som začala, pretože som si potrebovala zarobiť na uhlie. Keď som začala spievať, vyberala som si piesne, ktoré mi boli blízke. Dnes je skôr otázkou, či ešte vydám CD.

A plánujete?
No mala by som. Sľúbila som to vnukovi.

Väčšina populárnej hudby je v anglickom jazyku, vy však spievate najmä vo francúzštine. Čím to je?
Jednak som maturovala z francúzštiny, takže mi je francúzština bližšia než angličtina. A aj pocitom som frankofil. Mala som tiež šťastie, že som mala pri sebe Pavla Koptu, ktorý mi geniálne prebásnil francúzske texty, takže som mohla vo svojej láske k francúzskemu šansónu vytrvať.

V každom vašom predstavení je zopár hitov, na ktoré diváci čakajú. Užívate si ich viac ako ostatné skladby?
Nie, ku všetkým skladbám pristupujem rovnako zodpovedne. Samozrejme - hoci o tom nerada hovorím - sú piesne, ktoré sú takpovediac "dané" a nemusím toľko premýšľať nad tým, ako ich interpretovať. No sú aj také, ktoré sú zložitejšie a keďže mi veľmi záleží na tom, aby im ľudia rozumeli, tak sa veľa zaoberám ich interpretáciou.

Údajne ste v divadle vždy už štyri hodiny pred predstavením. Čo tam robíte?
Žijem koncertom, ktorý ma čaká. Jednoducho chodím po divadle, pozdravím sa s technikmi, pozriem sa, ako vyzerá javisko. Štyri hodiny pred koncertom ešte môžem aj niečo zjesť, a potom sa krášlim. Nie preto, aby som bola krajšia, ale, viete, keď sa líčim, tak ma to veľmi upokojuje. A samozrejme, musím sa rozospievavať, keďže hlasivky sú tiež iba sval, ktorý má už svoje roky.

Vo vašom repertoári je aj niekoľko duetov (napr. nezabudnuteľná Levandulová s Petrom Hapkom). Dokážete si predstaviť, že by ste vystupovali aj s niekým, kto vám nie je ľudsky príjemný?
Nie, nie, nie! To v žiadnom prípade! Viete, ja už nemám čas na to, aby som sa nudila. Vystupujem iba s ľuďmi, ktorí sú mi príjemní.

Zdá sa teda, že v detstve ste dostali dobrú výchovu. Chodili ste na do baletnej školy, na klavír... Aká vlastne bola malá Hana Hegerová, resp. Carmen Farkašová?
Do baletnej školy ma strčila moja mama, pretože som bola veľmi živé dieťa. Chodila som tam trikrát týždenne a keď som prišla domov, bola som taká unavená, že už so mnou nebolo veľa starostí. Vychovávaná som bola v kultivovanej rodine. Mali sme napr. veľa dobrých platní, ktoré som počúvala a s obľubou som si k nim robila aj svoje vlastné choreografie. Počúvala som najmä klasickú hudbu. Myslím si, že to bol taký dobrý základ, ktorý som dostala.

Hovorí sa, že každý veľký talent potrebuje obrovskú základňu, podporu a dobrých učiteľov. Ako to bolo vo vašom prípade?
Nemôžem povedať, že by ma rodičia nejako zvlášť podporovali. Dôležitú úlohu u mňa zohrali najmä dva také momenty. Jednak to bolo bratislavské konzervatórium, kde som bola žiačkou pána Dibarboru, ktorý, keď ma videl spievať v Tatra revue, povedal len: "Spievaj!", bolo to pre mňa veľmi dôležité. Keď som potom prišla do Prahy, keďže na Slovensku ma nechceli, chcela som si zarobiť, a potom sa vrátiť naspäť do Žiliny. V tom čase som však žila s Jankom Roháčom, ktorý mi povedal: "Zostaň." A tak som zostala a začala kariéru.

V jednom rozhovore ste povedali, že sa dokážete tešiť z každej drobnosti. Z akej ste sa tešili naposledy?
Jááj, no napr. dnes sme boli s mojím vnukom a s jeho prekrásnou priateľkou na skvelom obede v jednej veľmi dobrej talianskej reštaurácii v Prahe, a to som sa veľmi potešila. Viete, ja totiž veľmi rada jem. Dala som si carpaccio s rukolou, špagety Alio olio a výborný šorbet z citrónovej zmrzliny so šampanským.

Kto je Hana Hegerová?
Slovenská speváčka - šansonierka a herečka. Vlastným menom Carmen Farkašová. Po ukončení strednej školy pracovala ako úradníčka. Po absolvovaní bratislavského konzervatória pôsobila v činohre v Žiline. Spevácky debutovala v bratislavskej Tatra revue (1957). Pôsobila v pražských divadlách Rokoko a Semafor. V rokoch 1967 - 1969 bola na stáži v parížskej Olympii. Zaujala predovšetkým svojou dramatickou interpretáciou šansónov od domácich a zahraničných interpretov.

Očakávané koncerty:
8.5. 2008 o 19:00 hod., Dom umenia Piešťany
9.5. 2008 o 19:00 hod., Dom armády Trenčín

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:49