StoryEditor

Chcel priniesť radosť do sveta, ten ho premenil na kruté monštrum. Máme Jokera ľutovať alebo sa z neho poučiť?

03.10.2019, 11:38
Autor:
ipip
Čo ste o film nevedeli? Časť pohybov postavy bola inšpirovaná pohybmi Charlieho Chaplina a hlavný hrdina počas nakrúcania nejedol oveľa viac ako jedno jablko denne.

Do slovenských kín vstúpil film Joker, sprevádzaný ohlasmi zo svetových festivalov i predpremiérových uvedení. Príbeh zobrazuje, ako sa z citlivého človeka s túžbou po šťastnom živote môže stať jeden z najobávanejších zločincov.

Gotham je miesto, ktorého systém sa rozpadá. Nemyslí na chudobných, je plný odcudzenia a ľudia v jeho špinavých uliciach akoby už zabudli, že by sa vôbec mali usilovať o šťastie. Arthur Fleck je iný. Žije so svojou krehkou starnúcou matkou a ako komik sa snaží ľuďom prinášať na tváre úsmev. Neúspešne.

Na dennej báze sa dostáva do stretu s realitou, ktorá je krutá nielen voči osobám tak citlivým, ako je on. On, ktorý sa má už onedlho stať Jokerom, obávaným zločincom, pre ktorého má humor celkom iný rozmer.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

„Začína s tým, že sa snaží rozosmiať ľudí, vyčariť úsmev na ich tvári. Preto je klaunom a preto sníva o tom, že sa stane stand-up komikom. Chce len priniesť trošku radosti do sveta. Ale potom ho toxické prostredie mesta Gotham zlomí – nedostatok súcitu a empatie, strata zdvorilosti... to je to, čo stvorí nášho Jokera,“ vysvetľuje scenárista Scott Silver, ktorý vytvoril príbeh Jokerovho zrodu spoločne s režisérom Toddom Phillipsom.

Ako sa Joaquin Phoenix stal Jokerom

Phillips nielenže obsadil Joaquina Phoenixa, ale mal ho na mysli, keď písal tú rolu. „Joaquinova predošlá práca na mňa urobila dojem, ale čo sa mi na ňom naozaj páči, je jeho štýl a jeho nepredvídateľnosť, ktorá sa podľa nás veľmi hodila pre túto postavu,“ hovorí Phillips.

„Kým ostatní ľudia počítajú matematiku, Joaquin hrá jazz. Je jeden z najlepších, je nebojácny, jeho práca je statočná a zraniteľná a myslel som si, že ak by sme ho získali, mohli by sme urobiť niečo naozaj výnimočné.“

Napriek tomu, že v minulosti odolal každému žánrom inšpirovanému projektu, herec bol nadchnutý, keď čítal scenár. „Mal som dojem, že je odvážny a komplexný, a nič podobné som predtým nečítal. Todd má jedinečný pohľad na veci, ktorý je, myslím, naozaj dokonalý pre tento film,“ poznamenáva Phoenix.

Pravda o Arthurovi je komplexná. Snaží sa robiť stand-up, jeho vysnívané povolanie, na ktoré sa pripravuje pozeraním iných komikov, dúfajúc, že pochytí ich tón a načasovanie a osvojí si ich. Dúfajúc, že on, podobne ako oni, upúta obecenstvo vtipnými poznámkami a nájde ešte väčšiu formu uznania v jeho potlesku.

„Žiaľbohu, to, ako vidí svet, a čo úprimne považuje za vtipné, skutočne nefunguje,“ popisuje Phoenix. „Nerozumie humoru a nie je schopný ho ani napodobniť.“

Ďalšia časť hercovho odhodlania na prezentáciu Arthura bolo schudnúť 23,5 kilogramov tým, že nejedol oveľa viac ako jedno jablko denne. Phillips priznáva, že to bol jeho nápad. Tvrdí: „Chcel som aby tá postava vyzerala hladno a nezdravo, ako podvyživený vlk.“

Herec Joaquin Phoenix bol režisérovou prvou voľbou, priznáva však, že nebolo ľahké sa s rolou stotožniť. „Boli momenty, kedy som sa pristihol, že mám s ním súcit, dokonca som mal dojem, že rozumiem jeho motivácii. No v ďalšom okamihu som bol znechutený jeho rozhodnutiami. Hrať túto postavu bolo pre mňa ako herca náročné a vedel som, že to bude výzva aj pre divákov a ich očakávané predstavy o Jokerovi, lebo v jeho fiktívnom svete, podobne ako v našom skutočnom svete, neexistujú jednoduché odpovede,“ hovorí herec, ktorý v tejto chvíli patrí medzi najhorúcejších kandidátov na oscarovskú nomináciu za svoj nesmierne presvedčivý výkon.

O čom je Joker?

Arthur má dve masky. Jednu, ktorú si namaľuje do svojej práce klauna. Tú druhú nemôže zložiť nikdy, je to maska, ktorú si nasadzuje v márnej snahe sa cítiť ako súčasť sveta okolo neho a nie ako ten nepochopený muž, ktorého život opakovane ubíja.

Nemá otca, len krehkú matku, ktorá je pravdepodobne jeho najlepším priateľom. Ale keď ho šikanujú teenageri na ulici, alebo sa mu posmievajú muži v oblekoch v metre, alebo jednoducho si ho doberajú jeho klaunskí kolegovia v práci, sa tento sociálny outsider stáva ešte viac rozladeným.

Arthur sa nachádza sa v cyklickej existencii medzi apatiou a krutosťou, a nakoniec aj zradou. Robí jedno zlé rozhodnutie za druhým, čo spôsobí reťazovú reakciu eskalujúcich udalostí v tejto odvážnej, alegorickej charakterovej štúdii.

Pohybuje sa na tenkej hranici medzi realitou a šialenstvom. Opustený Fleck začne čoraz viac prepadať do hlbín šialenstva a postupne sa mení v ikonického zločinca, ktorého už čoskoro bude svet poznať pod menom Joker.

Máme ho ľutovať alebo sa z neho poučiť?

"Jedna z tém, ktorú sme chceli vo filme preskúmať, je empatia. A čo je dôležitejšie - absencia empatie, ktorá je prítomná v značnej časti Arthurovho sveta,” tvrdí tvorca filmu, režisér Todd Phillips.

„Napríklad,” pokračuje, „vidíte vo filme rozdiel v tom, ako na Arthura reagujú deti a dospelí, lebo deti nevidia svet cez objektív, nevidia bohatých verzus chudobných, alebo nechápu pojem jednotlivca na okraji spoločnosti tak ako dospelí. Vidia len Arthura ako chlapíka, ktorý sa ich snaží rozosmiať. Nie je to vrodené, musíme sa naučiť ako neakceptovať ostatných a - žiaľ - sa to väčšinou aj naučíme.“

Scenárista Silver hovorí: „Začína s tým, že sa snaží rozosmiať ľudí, vyčariť úsmev na ich tvári. Preto je klaunom a preto sníva o tom, že sa stane stand-up komikom. Chce len priniesť trošku radosti do sveta. Ale potom ho toxické prostredie mesta Gotham zlomí – nedostatok súcitu a empatie, strata zdvorilosti... to je to, čo stvorí nášho Jokera.“

Ten Arthur, ktorého stvorili Phillips a Silver je uväznený v cyklickej existencii nepochopených podnetov. Aj Arthurov nekontrolovateľný a nevhodný smiech, ktorý sa rozvíja, keď sa ho snaží krotiť, nezožne veľa sympatii od tých, ktorých stretáva vo svojom každodennom živote, čo ho vystavuje ďalšiemu výsmechu a odcudzeniu od gothamskej spoločnosti.

„Dnes je to, čim trpí, už uznávaný syndróm, no v čase, v ktorom sa odohráva náš príbeh, ešte nebol skutočne diagnostikovaný, napriek tomu, že to bola reálna choroba,“ vysvetľuje tvorca filmu.

„Často hovoríme o vrchole ľadovca, ale zriedka rozprávame o tom, čo leží pod ním – o tom, čo vás tam dostane,“ prehlasuje Phillips. „Arthur je ten chlap, ktorého na ulici hneď obídete... alebo do neho vrazíte. Pri tomto filme dúfame, že dokážeme nazrieť na to, čo sa skrýva pod hladinou.“

Joker:

  • Premiéra: 3. októbra 2019
  • Krajina pôvodu: USA
  • Rok výroby: 2019
  • Réžia: Todd Phillips
  • Scenár: Todd Phillips, Scott Silver
  • Hrajú: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Marc Maron, Brett Cullen, Frances Conroy, Shea Whigham, Glenn Fleshler, Bill Camp, Douglas Hodge, Dante Pereira-Olson

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:32 - Feat.: - Title: VIDEO Joker je späť. Muzikálové pokračovanie oscarového filmu vyzerá brutálne, trailer ukazuje aj Lady Gaga ako Harley Quinn 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:44