StoryEditor

Stratení v súčasnosti: Ak sa nás niečo netýka, akoby to neexistovalo. Festival Jeden svet chce Slovákom otvoriť oči

02.10.2019, 00:00
Autor:
ipip
Jeden svet nie je len o kvalitných filmoch a filmároch, ktorí nezatvárajú oči pred tým, čo sa okolo nich a v ich krajine deje.

V Amazónii horia pralesy, štátna tajomníčka Jankovská si dopisuje s Kočnerom a váš strýko si chce vziať za ženu pani z Moldavska, ktorú nikdy nevidel. Aj vy sa občas cítite stratení v súčasnosti?

Jeden svet ponúkne unikátny výber filmov, ktoré otvárajú oči, pomáhajú kriticky myslieť i chápať súvislosti, umožňujú zorientovať sa v priestore plnom informácií a fake news. Festival každý rok reflektuje témy, ktoré sa nás bytostne dotýkajú.

Jednou z nich je aj zložitosť a presýtenosť 21. storočia, preto sa aj tohtoročnou hlavnou témou stalo heslo „Stratení v súčasnosti“.

„Tohtoročné filmy sú priamo naviazané na našu hlavnú festivalovú tému ‚Stratení v súčasnosti‘ a jej dôležité podtémy. Rada by som upozornila na film Vitajte v Sodome, ktorý je mrazivým svedectvom o jednom z najjedovatejších miest na Zemi – o skládke európskeho elektronického odpadu voľne pohodenom na predmestí v krajine Ghana,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu, Diana Fabiánová. Tento snímok má podľa nej v sebe silu prinútiť nás prehodnotiť naše spotrebiteľské návyky.

20. ročník Jedného sveta ponúkne viac ako 40 filmov, vrátane štyroch slovenských a jednej celosvetovej premiéry, napríklad aj v unikátnom dokumente o islamskej radikalizácii s názvom O otcoch a synoch. Snímka opisuje, aké je to narodiť sa v rodine džihádistu, kde sa intímne rodinné chvíle plazivo prelínajú s fanatizmom.

V galérii si pozrite prehľad súťažných snímok, ktoré tento rok prinesie festival Jeden svet:

Osobnosti zvučných skúseností

Festival okrem filmových zážitkov ponúkne návštevníkom aj možnosť stretnúť sa s „hviezdami“ rôznych profesií: nepoznáte ich z titulkov bulvárnych denníkov a na ulici by ste ich možno prehliadli.

Určite by vám nenapadlo, že človek, ktorého na chodníku práve míňate, sa pred pár dňami vrátil z vojnovej zóny. Alebo že ide o režisérku, ktorá vie, čo vypovedal Peter Tóth pred súdom v kauze Kočnerových zmeniek. Tento rok vám však budú predstavení ako skutoční „influenceri“ súčasnej spoločnosti.

Ide o osobnosti ako filmári, spisovatelia, aktivisti, environmentalisti, filozof či vedec, napríklad cestovateľka a dokumentaristka Skye Borgman, poľský novinár Kamil Baluk, švajčiarsky autor Sacha Batthyany, Zuzana Piussi, špičky súčasnej dokumentaristiky:Theodora Remundová či Martin Mareček či režisér, performer a vedec Johannes Grenzfurthner.

Vizuál festivalu: migrácia spojená s tradíciami, na ktoré nedáme dopustiť

„Každý je dnes vyhranenou identitou a dáva to patrične pocítiť aj svojmu okoliu. Ľudia sa strácajú v ideológiách, názoroch a realite – či už v tej ozajstnej, alebo vo vykonštruovanej realite na sociálnych sieťach,“ vysvetľuje Ivana Šáteková, autorka vizuálu 20. ročníka.

Jeden svet 2019

​Jednou z jej tém bola "migrácia spojená s našimi tradíciami, na ktoré nedáme dopustiť".„Mám pocit, že ak sa človeka určité veci bytostne nedotýkajú, tak akoby ani neexistovali. Ľudia na Slovensku si nevedia predstaviť vojnu, ekologické katastrofy alebo diktátorský režim. Vytvorila som vizuál, kde sa my Slováci stávame migrujúcimi. Nikdy totiž nevieme, aká budúcnosť nás čaká,“ vysvetľuje Šáteková.

Festival Jeden svet sa uskutoční 9.-13. októbra v Bratislave. Otváracím filmom festivalu bude dlho očakávaný dokument režisérky Zuzany Piussi, Ukradnutý štát. Ten vznikol aj vďaka podpore divákov, ktorí prispeli na jeho dokončenie.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:51