StoryEditor

Zloduch hrdinom? Rodiny obetí strelca, ktorý sa inšpiroval Jokerom, sú z nového filmu zhrozené

26.09.2019, 14:22
Autor:
ČTKČTKipip
"Keď som prvýkrát videla trailer k tomuto filmu, bola som absolútne zhrozená," povedala matka jednej z obetí šialeného strelca, ktorý pri premietaní filmu s Batmanom a Jokerom zabil 12 ľudí.

Pozostalí po obetiach šialeného strelca, ktorý v roku 2012 pri premietaní filmu Temný rytier povstal zabil v americkom kine 12 ľudí, napísali list filmovej spoločnosti Warner Bros., v ktorom vyjadrili obavy z novej snímky Joker.

List obsahuje aj výzvu k boju za obmedzenie držby zbraní v USA, o liste firme Warner Bros. informoval server BBC. Kino, kde sa osudná tragédia stala, nebude film premietať.

Príbeh o zápornej komiksovej postave, ktorý vyvolal nadšené recenzie aj polemiku kvôli zobrazovanému násiliu, má v USA premiéru 4. októbra a na Slovensku 3. októbra 2019.

Trailer si pozrite vo videu:

"Keď som prvýkrát videla trailer k tomuto filmu, bola som absolútne zhrozená," povedala pre BBC Sandy Phillipsová, matka Jessiky Ghawinovej, ktorá sa v júli 2012 stala jednou z obetí šialeného strelca v kine v americkom meste Denver.

Maskovaný útočník James Holmes vtedy pri premietaní nového filmu na motíve komixových príbehov o Batmanovi a jeho úhlavnom nepriateľom Jokerovi zastrelil 12 ľudí a desiatky z nich zranil.

Zloduch hrdinom?

Podľa Phillipsovej je v snímke Joker úplne zbytočné násilie. Autorom listu sa tiež nepáči, že film môže podľa nich u divákov vyvolať aj súcit s osudom hlavnej postavy. V liste je tiež výzva filmovej spoločnosti, aby využili svoj vplyv a pomohli bojovať za obmedzenie držby zbraní v USA.

Spoločnosť Warner Bros. v reakcii okrem iného uviedla, že v žiadnom prípade neschvaľuje akékoľvek násilie a že nie je zámerom filmu spraviť z hlavnej postavy hrdinu. Dodala tiež, že dlhodobo podporuje obete násilia a že prispela aj tým, ktoré postihol útok v kine v Denveri.

Útočník z kina na denverskom predmestí Aurora bol v roku 2015 odsúdený na doživotie. Motív jeho činu zostal nejasný, podľa jednej z teórií sa štylizoval do filmovej postavy Jokera, ktorý je v batmanovských príbehoch zápornou postavou, aj vlasy mal totiž nafarbené na červeno.

Nový film Joker amerického režiséra Todda Phillipsa získal tento mesiac hlavnú cenu na medzinárodnom festivale v Benátkach a je horúcim kandidátom aj na amerického Oscara.

Joaquin Phoenix Jokera nehral, na nakrúcaní sa ním stal

Herec v hlavnej úlohe - trojnásobný nominant na Oscara Joaquin Phoenix (Majster, Walk the Line, Gladiátor) musel okrem psychickej prípravy prejsť aj fyzickou zmenou. Odhodlal sa schudnúť 23,5 kg a vďaka spolupráci s odborníkmi sa mu to aj podarilo.

Hoci herec robil všetko pre to, aby chudol čo najzdravšie, predstava o výsledku bola celkom opačná. „Chcel som, aby tá postava vyzerala hladno a nezdravo, ako podvyživený vlk,“ hovorí režisér Todd Phillips. A presne to sa Phoenixovi podarilo dosiahnuť. Počas chudnutia nejedol omnoho viac ako jedno jablko denne. „Mal som tiež šalát a varené zelené fazuľky,“ dodáva herec.

Phoenix zároveň priznáva, že nebolo jednoduché vždy porozumieť motívom postavy Arthura Flecka, ktorého premenu na obávaného Jokera film opisuje. Prinieslo to však aj nečakanú tvorivú slobodu. „Väčšinou býva frustrujúce, keď nerozumiete motívom postáv, ale v prípade tejto postavy to bolo oslobodzujúce, lebo som si uvedomil, že sa môžem uberať ľubovoľným smerom,“ hovorí a dodáva, že s režisérom mali zladené vízie a aj po skončení pracovného dňa si často hodiny telefonovali, aby si prešli scény, ktoré nakrútili, alebo ktoré majú nakrútiť.

„Mal som pocit, že sme boli tak jednotní počas celého procesu, že ak by sa jeden z nás dostal do bodu, kedy by sa necítil inšpirovaný, verili sme, že nás ten druhý inšpiruje, čo bolo skutočne uspokojivé,“ hovorí Phoenix.

Herecká kolegyňa Frances Conroy, ktorá stvárňuje Arthurovu matku, si spoluprácu so zanieteným hercom pochvaľuje, pretože posúva hranice svojho povolania. „Spoznala som Arthura, nie Joaquina. Je len tou postavou, necháva seba samého bokom a žije výhradne v realite danej scény,“ dodala k nakrúcaniu herečka.

01 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:06