Luke Jerram/Natural Environment Research Council (NERC)
StoryEditor

Biela noc 2019 štartuje už dnes: Pozrite si prehliadku úchvatných diel, ktoré ovládnu trojdňový festival

26.09.2019, 12:26
Autor:
ipipTasrTasr
Otvorenie festivalu bude v piatok pred Zuckermandlom. Súčasťou je odhalenie monumentálneho objektu.

Biela noc rozžiari Bratislavu súčasným umením počas troch dní od 27. do 29. septembra. Vyše 40 dielami od významných umelcov z celého sveta sa budú mať návštevníci možnosť pokochať v čase od 12:00 do polnoci. Silné zastúpenie bude z domácej scény, zúčastnia aj umelci z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie.

V galérii si pozrite, na aké diela umelcov sa môžete počas festivalu Biela noc tešiť:

​Oficiálne otvorenie festivalu je zajtra o 20:00 v priestore pred Zuckermandlom. Jeho súčasťou je slávnostné odhalenie monumentálneho objektu Circle Head z dielne jednej z najvýraznejších osobností súčasnej výtvarnej scény na Slovensku a v Čechách, Viktora Freša. Tento objekt zostáva v Bratislave aj po skončení festivalu.

"Socha Circle Head na nábreží pri Zuckermandeli ostane dlhodobo, je to prvý trvalý zásah do verejného priestoru v rámci nášho festivalu," povedala pre TASR Pacáková.

Na Bielu noc sa po dvoch rokoch vráti britský vizuálny umelec Luke Jerram, ktorý predstaví svoje najnovšie dielo Gaia, sedemmetrovú svietiacu zemeguľu. Novú inštaláciu autoportrét Circle Head uvedie slovenský výtvarník Viktor Frešo.

Na festival príde aj brazílske umelecké duo VJ Suave, každý večer po zotmení nasadne na svoj nákladný bicykel s projektorom a spustia hodinovú mobilnú performance veselých autorských ilustrácií.

S novinkou zavítajú do Bratislavy nemeckí umelci Plastique Fantastique, ktorí na Bielej noci oslávia 20. výročie založenia skupiny uvedením monumentálneho diela Veľká hmota (The Big Mass) na Hlavnom námestí.

"Bude meniť svoj charakter počas troch dní, v piatok a v sobotu bude táto 130 m2 priesvitná bublina naplnená starými recyklovanými dielami umelcov, v nedeľu sa priestor vyčistí a bude slúžiť pre rôzne performance, diskusie, koncerty," vysvetlila Pacáková k dielu, ktoré reaguje na ekologické problémy.

Pilulka proti extrémizmu aj unikát Bielej noci

V Kunsthalle bude vystavená zázračná pilulka proti extrémizmu. V Sade Janka Kráľa budú môcť návštevníci obdivovať objekt Axiom, ktorý tam umiestni Austrálčan Kit Webster. Tvorí ho 700-tisíc svetelných bodov a podľa organizátorov je to najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii Bielej noci na Slovensku.

Zo slovenských umelcov sa na festivale premiérovo predstaví Lucia Luptákova s experimentálnym dielom inštalovaným na Šafárikovom námestí v priestore verejných toaliet. "Vytvorím napätie, atmosféru, akoby divadelnú scénu. Bude na ľuďoch, aby si to interpretovali, čo by sa tam mohlo diať."

Festival pripravil aj program pre deti. Čaká ich zážitok v podobe rakety z vesmírnych komiksov, ktorá "zaparkuje" na strechu River Parku, mýtická chobotnica, ktorej chápadlá obsadia Sklad č. 7, interaktívna tieňohra priamo na nádvorí Primaciálneho paláca i projekcia vodného sveta na pilier Starého mosta.

Prehľad výstav

  • denno-nočné, ktoré si môžete vychutnať každý deň od dvanástej do polnoci
  • nočné, ktoré sa spustia vždy po západe slnka
  • časové, ktoré zažijete len v určitých časoch

Týždeň po otvorení festivalu v Bratislave sa Biela noc presúva do Košíc. Východnú metropolu rozžiari umením medzi 4. a 6. októbrom 2019.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:55