TASR - Jozef Poliak
StoryEditor

Burčiak, vína, tradičné dobroty a zábava v ľudovom duchu: Oberačky po sebechlebsky štartujú už túto sobotu

26.09.2019, 08:00
Autor:
TASRTASR
Počas Oberačky po sebechlebsky bude na Starej Hore otvorených 40 pivníc.

Približne 40 súkromných vínnych pivníc s názvami ako Pivnica u Geľa či Pivnica Sebechlebských hudcov, čaká na návštevníkov 12. ročníka festivalu vinohradníctva, ľudovej gastronómie, cestovného ruchu a zábavy - Oberačky po sebechlebsky. Najväčšie podujatie svojho druhu v regióne Hont sa v pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry Stará Hora nad obcou Sebechleby v okrese Krupina uskutoční v sobotu (28. 9.).

Ako uvádzajú organizátori zo združenia Sebechleby na svojej internetovej stránke, návštevníci budú mať možnosť ochutnať tamojší burčiak a vína, tradičnú ľudovú gastronómiu či zakúpiť si výrobky remeselného jarmoku. Snahou organizátorov je však najmä priblížiť a ukázať zvyky a tradície regiónu.

Oberačka do Sebechlieb z roka na rok láka čoraz viac návštevníkov. Kým na prvý ročník v roku 2008 ich tam prišlo asi 500, v posledných rokoch ich už býva okolo 20-tisíc.

Stará Hora je známa svojím zachovaným ľudovým architektonickým prostredím, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou, hlavne vinohradníctva. História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúsko-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:13