StoryEditor

Priatelia z Národného divadla

11.10.2006, 00:00

Bratislavské Divadlo P. O. Hviezdoslava uviedlo v sobotu svoju prvú premiéru -- hru anglického autora Christophera Hamptona Popol a vášeň, spracovanú podľa románu košického rodáka Sándora Máraia Sviece dohárajú (v anglickom preklade je dielo známe pod menom Embers). Jej februárová premiéra v londýnskom divadle Duke of Yorks Theatre natoľko zaujala dramaturgičku Darinu Abrahámovú, že sa ju snažila zo všetkých síl dostať na dosky SND. Po siedmich mesiacoch sa to zásluhou prekladateľky Dany Silbiger Sliukovej podarilo. Bratislavská inscenácia je prvé uvedenie tejto hry mimo Anglicka a prvým režijným titulom Romana Poláka v pozícii šéfa Činohry SND. Na slávnostnej premiére sa zúčastnil aj autor Hampton.
V hre Popol a vášeň sa po 40 rokoch stretnú dvaja muži -- generál vo výslužbe Henrich (Martin Huba) a jeho dávny priateľ a sok v láske Konrád (Dušan Jamrich), aby si vysvetlili, čo sa vtedy vlastne udialo a čo ich rozdelilo. Táto psychologická, ba až detektívna štúdia priateľstva je akési 40-ročné sebaspytovanie Henricha a pátranie po pravde, po motíve, ktoré viedlo jeho najlepšieho priateľa Konráda až na prah zločinu. Skúma príčiny zrady a hĺbky priateľstva i manželského trojuholníka.
Huba má hlavné slovo -- útočí, zisťuje, komentuje, kladie otázky a na mnohé si aj sám odpovedá. Jamrich je zase jeho výborným spoluhráčom. Pocit viny a priateľstva však zostáva zahalený až do konca. Režisér Polák nechal ožiť na scéne aj Henrichovu mŕtvu manželku Kristínu v podobe Múzy, ktorú bez slov -- živú i neživú -- stvárnila mladá herečka Lívia Bielovič.
Diváci sa nenudia ani chvíľu, prežívajú a trápia sa spolu s Henrichom i Konrádom, sedia totiž na javisku akoby v objatí kruhovej scény (Juraja Fábryho), ktorá sa točí ako gramofónová platňa a na kôpku v jej strede sa zvrchu sype popol spomienok, ku ktorým pribudne kniha, čaša a nakoniec i Múza v nádherných čipkovaných šatách Petra Čaneckého. Podľa režiséra to nie je nič neobvyklé. Takéto sedenie je totiž ušité na mieru budúceho divadelného štúdia v novej budove SND.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:27