Wikimedia/Kohls, Ulrich-Fredy.00-Marenko ale, Reuters
StoryEditor

Veľkofilm o Dubčekovi: Brežneva stvárni Depardieu. Triler s niekoľko miliónovým rozpočtom zaujal aj nórskeho kráľa

19.08.2019, 11:55
Nad projektom podľa nich už prevzali záštitu Peter Pellegrini aj Andrej Babiš. Film zaujal aj nórskeho kráľa.

Slovenský producent Andrej Leca pripravuje celovečernú snímku s názvom Ľudská tvár - sloboda alebo smrť, ktorý má mapovať osud československého politika Alexandra Dubčeka a vodcovské osobnosti Pražskej jari 1968.

Film by mal mať premiéru v roku 2021, teda presne 100 rokov od Dubčekovho narodenia. Pokiaľ sa však získajú financie. Tie majú siahať do astronomických výšin. Rozpočtom až 12 miliónmi eur sa projekt môže vyšvihnúť medzi najdrahšie diela slovenskej kinematografie, uviedol pre HN producent nového slovenského trileru, Andrej Leca.

Zvučné mená v obsadení filmu

Hoci sa produkcii potrebné peniaze zatiaľ získať nepodarilo, veria v silu zvučných mien. Pod snímkou ​​je podpísaný scenárista Karol Hlávka, ktorý stál pri zrode filmu Fontána pre Zuzanu. Réžie sa má ujať svetoznámy chorvátsky režisér Lordan Zafranovič.

Konzultantom a supervízorom bude vraj preslávený poľský filmár Krzysztof Zanussi. Sovietskeho vodcu Leonida Brežneva si podľa Lecu zahrá francúzsky herec a držiteľ ruského občianstva Gérard Depardieu, uvádza portál lidovky.cz.

"Oslovili sme ho, pretože je to veľká herecká osobnosť a navyše sa nám na túto rolu veľmi hodí. S jeho producentom som komunikoval asi pol roka, všetko prebehlo v najlepšom poriadku a dohodli sme sa," povedal Leca s tým, že zmluva je podpísaná a v septembri sa s Depardieuom zídu v Paríži a budú riešiť podrobnosti nakrúcania.

"Všetkých hercov oslovujeme s tým, že ide o posolstvo, že ľudskosť je v politike dôležitá," doplnil Leca a prezradil, že produkcia kontaktovala aj hrdinu amerických akčných filmov deväťdesiatych rokov Stevena Seagala. Ten je podobne ako Depardieu známy svojím rusofilstvom a od roku 2016 má ruské občianstvo.

Andrej Leca

"Stevena Seagala sme oslovili s projektom a ponukou na stvárnenie postavy bojovníka, hrdinu a vodcu basmačov Ibrahima Beka. Zatiaľ sme dostali správu od jeho produkcie, že potrebuje vidieť scenár," povedal Leca.

Podľa producenta sa zatiaľ na verejnosť ešte nedostane meno toho, kto by si mal zahrať hrať hlavnú úlohu Alexandra Dubčeka. "Oslovili sme niekoľko veľkých svetoznámych hercov a do októbra chceme finálne meno zverejniť. Bude to určite bomba," tvrdí producent. Jasno už je naopak vraj v obsadení Dubčekovej matky. Tú stvárni slovenská herečka Barbora Bobuľová.

Jednu z úloh chcú producenti zveriť aj herečke Jitke Frantovej Pelikánovej, ktorá na československom plátne žiarila práve v šesťdesiatych rokoch a potom emigrovala do Talianska. "Počítame s ňou, ale zatiaľ neprezradíme, akú úlohu stvárni," uzavrel Leca.

Čo sa týka hudby, dohodli sa na spolupráci s hudobným virtuózom a skladateľom Jánom Berky Mrenicom ml. a k spolupráci sa má producent stretnúť aj s hudobným skladateľom Vladimírom Godárom, nakoľko je ich cieľom vytvoriť k 100. výročiu narodenia Dubčeka symfóniu Dubčekova jar.

S pomocou politikov

Úskalím filmu je však na slovenské pomery ambiciózny rozpočet. Producenti napriek tomu dúfajú, že sa im podarí získať sponzorov, a to aj vďaka podpore z najvyšších poschodí politiky.

Autor projektu najskôr oslovil slovenskú prezidentka Zuzanu Čaputovú: "Pani prezidentku Čaputovú som ako producent oslovil ešte pred jej nástupom do funkcie, následne som podal oficiálnu žiadosť na Prezidentský palác a dostal odpoveď, že pani prezidentka SR sa rozhodla počas jej funkcie neudeľovať záštity nad filmami," vyjadril sa pre HN producent Leca.

Andrej Leca

​Leca potom oslovil aj slovenského premiéra Petra Pellegriniho a jeho český náprotivok Andreja Babiša. "Čo sa týka záštity predstaviteľov vlády SR a ČR, tú mám oficiálne potvrdenú a s pánom premiérom ČR Andrejom Babišom, o filme som s ním hovoril aj osobne. Momentálne čakám na termín stretnutia s pánom premiérom Pellegrinim," povedal pre LN Leca. Záštitu nad filmom písomne potvrdil aj slovenský premiér Peter Pellegrini.

Andrej Leca

​Naopak, odmietavo sa k pripravovanému filmu zatiaľ stavia slovenský Audiovizuálny fond, ktorý zamietol žiadosť o finančnú dotáciu. Odôvodnil to napríklad tým, že projekt je prehnane ambiciózny, chýba mu jasná téma a zasahuje príliš široké historické obdobie na to, aby mohlo byť spracované v časovom rámci celovečerného filmu. Jasná koncepcia vraj chýba aj scenáru.

Pod ním je podpísaný slovenský scenárista Karol Hlávka. Podľa Lecu sa na scenári v týchto dňoch ešte intenzívne pracuje. "Scenárista Karol Hlávka teraz v Prahe usilovne tvorí a pracuje. Môžem prezradiť, že už sú napísané napríklad scény zo života Dubčekových rodičov, obdobie po prvej svetovej vojne, momentálne sa pracuje na scénach z Dubčekovho strhujúceho detstva," prezradil Leca.

Kirgizsko aj Turecko a rokovania na medzinárodnej úrovni

V Česku má koprodukciu zabezpečovať Daniela Nelly Jenčíková z Miracle Film, manažérsky sa na ňom podieľa aj bývalá komunálna politička Terézie Holovská. O podporu z českého Štátneho fondu kinematografie producenti zatiaľ nepožiadali, zháňajú však vplyvných sponzorov. "Neevidujeme ani žiadosť o filmový stimul. Nejaká žiadosť však môže v budúcnosti prísť," povedal LN hovorca Štátneho fondu kinematografie Jiří Vaněk.

Projekt je budovaný ako medzinárodná koprodukcia. Okrem Slovenska a Česka sa na ňom podľa Lecu podieľa aj Rusko, Francúzsko, Kirgizsko, Taliansko, Nórsko, Turecko, USA či niektoré štáty bývalej Juhoslávie.

Andrej Leca

​Kvôli pripravovanému filmovému projektu a posolstvu Alexandra Dubčeka mala Denisa Frelichová, slovenská veľvyslankyňa v Nórskom kráľovstve a na Islande stretnutie aj s tajomníkom nórskeho kráľa Haralda V. a s Knutom Brakstadom, významnou osobnosťou Kráľovského dvora.

Brakstad veľvyslankyni poskytol mediálne informácie z Nórska, archivované v Kráľovskom archíve z návštevy Alexandra Dubčeka v Nórsku v októbri 1990. O projekte hovoril aj s nórskym kráľom Haraldom V., ktorého príprava filmu zaujala (návšteva Dubčeka v Nórsku mala dve historické dimenzie: prvý a jediný raz prijali predstaviteľa cudzieho štátu na audiencii naraz obaja králi: dosluhujúci kráľ Olaf V. Nórsky a Harald V. V parlamente si vtedy Dubček vyslúžil „standing ovations“, čo je pre Nórsko nezvyčajné, pozn. red.).

Andrej Leca

​Knut Brakstad prejavil pripravenosť tvorcom filmu poskytnúť súčinnosť a veľvyslankyňa osobne hovorila s bývalým predsedom vlády Nórska, Kjellom Magne Bondevikom, ktorý Dubčeka prijal v roku 1990 ako vtedajší minister zahraničných vecí. Z rozhovorov pani Frelichovej vyplýva evidentný záujem o tento projekt v Nórsku vzhľadom na úctu, ktorú tu Alexander Dubček požíva.

"Mojou snahou je s nórskymi partnermi nadviazať konštruktívnu spoluprácu a získať partnerstvo a podporu pre film," hovorí Leca a dodáva, že oslovili aj dvoch slávnych nórskych hercov, ktorí by vo filme mali stvárniť postavy nórskych kráľov Olafa V. a Haralda V..

Producent momentálne pracuje na rokovaniach s ministrom kultúry Kirgizskej republiky, ministrom kultúry Tureckej republiky, ale aj s francúzskym politikom Frédéricom Mitterándom.

Filmovému uvedeniu bude podľa tvorcov predchádzať vydanie knižnej podoby príbehu. Pripravuje sa aj rozsiahla výstava umeleckých diel s tematikou Ľudská tvár - sloboda alebo smrť.

"S režisérom Lordanom Zafranovičom sme sa rozhodli, že okrem kinofilmu vytvorí Leca Production aj veľký strhujúci seriál, ságu rodu Alexandra Dubčeka," dodal Leca.

01 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:55