StoryEditor

Maverick mieri vysoko k oblakom. Nový Top Gun predvádza stíhačky v prvej ukážke

19.07.2019, 13:50
34 dlhých rokov si fanúšikovia filmu Top Gun museli počkať na pokračovanie. Z leteckého esa Petea "Mavericka" Mitchella (Tom Cruise) je inštruktor v leteckej škole. Nová ukážka poteší hlavne fanúšikov prvého filmu.

O príbehu sú zatiaľ známe len náznaky. Maverick, ktorý je stále "len" kapitánom, pracuje ako letecký inštruktor, ktorý sa ale nie je schopný vyrovnať s modernými technológiami. To je budúcnosť. Stíhačky už nepotrebujú letecké esá, ale najmodernejšie počítače. Maverick si bolestne uvedomuje, že patrí do starého železa. Lenže keď technológia zlyhá...

Prvá plnohodnotná ukážka nového Top Gunu hrá na nostalgickú strunu. Okrem efektných leteckých záberov sa diváci dočkajú aj staré známe znelky. Korunou nostalgie je potom scéna, ktorá pripomenie volejbalový zápas z prvého dielu.

Do režisérskeho kresla filmu zasadol Joseph Kosinski (Hrdinovia ohňa, Nevedomie). Cruise doplní Val Kilmer, ktorý si zopakuje úlohu Toma "Icemana" Kazaňského. Medzi nováčikov v sérii bude patriť Milles Teller, ktorý stvárni Bradleyho Bradshawa, syna Gooseho z prvého filmu. Objaví sa tiež Jennifer Connelyová (Alita: Bojový anjel), Glen Powell (Skryté čísla) alebo Ed Harris (seriál Westworld).

Snímka mala pôvodne do kín doraziť o rok skôr, ale filmári si vzali dodatočný čas na vyladenie leteckých scén. Tie majú pôsobiť dôveryhodne a efektívne, takže im veľa času okrem samotného natáčania bolo venovaného aj v postprodukcii. Maverick totiž nepoužíva počítačové stíhačky, ale skutočné stroje.

Top Gun (1986) síce nie je braný ako Cruisov najlepší film, ale rozhodne ide o jeden z najúspešnejších - pri predbežnom rozpočte 15 miliónov dolárov celosvetovo zarobil takmer 357 miliónov. Mladý pilot, ktorému nikto nepovie inak ako Maverick, sa so svojím kamarátom Goose (Anthony Edwards) dostáva do elitnej školy pre pilotov Top Gun do kalifornského Miramaru.

Od kadetov sa vyžaduje poslušnosť, ale Maverick je ako odtrhnutý z reťaze a kvôli svojmu hazardérstvu sa neustále dostáva do problémov. Potom ale Goose zahynie pri niečom, čo mal byť absolútne bezpečný tréningový let. Snímka Top Gun dostala Oscara v roku 1987 za najlepšiu pôvodnú pieseň Take My Breath Away.

Keď Tom Cruise začiatkom júna 2018 zverejnil prvú fotku z natáčania, rozpútal tým úsmevnú hádku medzi americkým letectvom a námorníctvom. Na snímke je stíhačka, pravdepodobne F/A 18 Hornet, s veľkým nápisom "pocíť tú potrebu" (feel the need). Snímku na svojom twitterovom účte zdieľalo americké letectvo (airforce) s komentárom, že keby si Maverick mohol vybrať, určite by letel skôr v stíhačke F-15 Strike Eagle, ktorá je oveľa rýchlejšia ako Hornet, ktorým ale lieta práve americké námorníctvo (navy). "Prepáčte chlapci, ale za druhé miesto body nie sú," reagovalo na príspevok námorníctvo parafrázou jednej z najznámejších hlášok z prvého Top Gunu. "F-15 o žiadnom druhom mieste nevie. Pozrite sa na výsledkové tabuľky," nenechalo sa letectvo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Day1

Príspevok, ktorý zdieľa Tom Cruise (@tomcruise),

01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:49