StoryEditor

Malá morská víla nebola čierna, búria sa fanúšikovia. Disney obsadením hlavnej úlohy budí kontroverzie

09.07.2019, 12:38
Fanúšikovia sa delia na dva tábory. Jedni výber chvália, druhí volajú po bojkote snímky.

Do úlohy morskej víly Ariel, ktorá je v kreslenej verzii rozprávky Malá morská víla beloška s červenými vlasmi, bola obsadená afroamerická speváčka a herečka Halle Baileyová. Fanúšikovia sa teraz delia na dve skupiny - jedni rozhodnutie spoločnosti Disney chvália, druhí volajú po preobsadení alebo bojkote snímky. Film sa začne nakrúcať budúci rok, uvádzajú Lidovky.

Režisér Rob Marshall (Gejša, Mary Poppins sa vracia) údajne svoju Ariel vyberal dlho a starostlivo. Podľa Marshalla dievča nadmieru spĺňa všetky predpoklady a navyše je výbornou speváčkou.

Devätnásťročná Halle Baileyová sa stala známou ako vokalistka pre Beyoncé. Prezradila, že hlavná úloha v Malej morskej víle je pre ňu splneným snom a zverejnila upravený obrázok z pôvodnej verzie filmu.

Niektorí na sociálnych sieťach obviňujú spoločnosť Disney z takzvaného blackwashingu, opaku whitewashingu. V tomto prípade ide o praktiku dosadzovania hercov inej farby pleti do rol, ktoré tradične patrili ľuďom s bielou pleťou. Negatívne reakcie sa na sociálnych sieťach hromadia pod hashtagom #NotMyAriel (To nie je moja Ariel).

Reprofoto, Twitter/#NotMyAriel

"Dočerta, prečo urobili Ariel čiernu? Nie som rasista, ale nerozumiem tomu, keď je v pôvodnom filme biela. Predstavte si, aké by to bolo, keby bola Snehulienka čierna," napísal na Twitter užívateľ s prezývkou danproguy.

Iní spoločnosť Disney chvália a voľbu novej Ariel obhajujú. "Predstavte si, že niekto verí tomu, že bol Ježiš biely, ale odmieta uveriť tomu, že by fiktívna morská panna mohla byť čierna," myslí si motivačná rečníčka Britanny Packnettová.

Niektorí ľudia na sociálnych sieťach si však z celej záležitosti jednoducho začali robiť srandu. "Uráža ma, že úlohu Ariel získala herečka tmavej farby pleti. Rolu totiž mala získať ozajstná morská panna. Už ma unavuje, ako sa ľudia nad všetkým povyšujú," zažartoval britský raper Zuby.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:39