StoryEditor

Slovanská mystika v obkľúčení intríg a dejových zvratov: Bude Zaklínač novým fenoménom po Hre o tróny?

04.07.2019, 13:55
Autor:
ipipiDnesiDnes
Ako napovedá dej knihy, podľa ktorej je seriál nakrútený, má Zaklínač naozaj pár spoločných prvkov s populárnym seriálom z dielne HBO Hra o tróny.

Dokončenie pripravovanej novinky Zaklínač z dielne streamovacieho giganta Netflixu sa blíži do svojho finále. Nakrúcanie je dokončené a filmový materiál prechádza postprodukciou. Prvý trailer by sme mohli vidieť už v polovici júla.

Pozrite si aj náhľad na ukážku prvých plagátov k filmu:

Netflix

​Na začiatok je dôležité zdôrazniť, že Zaklínač začal ako poľský knižný seriál v 90. rokoch a tvorcovia seriálu sa neinšpirujú obľúbenou hernou trilógiou, ale touto pôvodnou románovou predlohou z pera poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowského.

Nový fenomén "Hry o tróny"?

Tá patrí medzi najdôležitejšieho zástupcu žánru fantasy a vnáša čitateľa do neľútostného sveta inšpirovaného slovanskými mýtmi. V prípade Zaklínača nejde o prvé seriálové spracovanie. Jedného sa knižná séria dočkala pred vyše desiatimi rokmi, kvôli nízkemu rozpočtu však fanúšikov ani kritikov nenadchol.

K celosvetovej popularite pomohla Zaklínačovi až videohra od spoločnosti CD Projekt, ktorej posledný diel je všeobecne vnímaný ako jedno z najlepších RPG vôbec. Hra The Witcher 3: Wild Hunt dokonca získala v roku 2015 viacero ocenení Game of the Year a z hry sa predalo viac ako 30 miliónov kópií po celom svete.

Aktuálna seriálová adaptácia je tak pre fanúšikov jednou z najočakávanejších udalostí tohto roka. South China Morning Post sa dokonca v titulku článku o netrpezlivo očakávanom seriáli Zaklínač pýta či pôjde „novú Hru o tróny“. O čom však bude a čo môžu fanúšikovia očakávať?

Portál iDnes.cz uvádza, že hlavnú rolu čarodejníka dostal Henry Cavill, v ostatných úlohách uvidíme Annu Chalotraovú ako Yennefer, Freyu Allanovú ako Ciri, Jodhi Mayovú ako kráľovnú Calanthe, Mimi Ndiweniová si zahrá Fringillu Vigo, Therica Wilson-Readová Sabrinu, Millie Bradyová princeznu Renfri, spevák Adam Levy sa tentokrát predstaví ako herec v úlohe druida Myšilova, Björn Hlynur Haraldsson ako kráľ Eist a MyAnna Buringová ako Tissaia de Vries.

Dej staroslovanských čarov a intríg najmocnejších

Zaklínač je pustovník, ktorý je z polovice monštrum, z polovice lovec a majster meča, obdarený nadprirodzenými schopnosťami v pradávnom svete plného mýtických bytostí, čarodejov, gnómov, elfov, ale aj ľudských intríg, zloby a nenávisti.

Ako napovedá dej knihy, podľa ktorej je seriál nakrútený, má Zaklínač naozaj pár spoločných prvkov s populárnym seriálom z dielne HBO Hra o tróny. Hlavný hrdina na okraji spoločnosti takisto bojuje s intrigami, na čo využíva nadprirodzené schopnosti a nemilosrdné skutky vykonávané v mene spravodlivosti.

Dej prejde mnohými zvratmi. Hlavný hrdina spolu s ostatnými protagonistami prežíva cestu plnú úskokov, tajných spoločenstiev a kráľovských intríg, aby sa nakoniec stretli na pozadí krvavého vojnového konfliktu a nevyhnutných osobných obetí.

Tvorcovia sľubujú, že viac informácií a detailov sa fanúšikovia dozvedia v rámci festivalu San Diego Comic-Con 2019.

Kto je autor knižnej predlohy Andrzej Sapkowski:

  • Pôvodným povolaním je ekonóm, pracoval dlhé roky v zahraničnom obchode. V súčasnosti žije ako profesionálny spisovateľ v Lodži.
  • Preslávil sa v žánri sci-fi a fantasy poviedkami.
  • Po poviedkových knihách uverejnil päťdielnu ságu začínajúcu románom Krv elfov a pokračujúcu románmi Čas pohŕdania, Krst ohňom, Veža lastovičky a Pani jazera.
  • Podľa poviedok o Geraltovi bol natočený celovečerný film Zaklínač v nemecko-francúzsko-poľskej produkcii. Román Veža bláznov (Narrenturm, 2002) vykročil z fantasy a stretol sa s mimoriadne pozitívnym čitateľským ohlasom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:44