Východná/Igazi Pillanatok
StoryEditor

Na festivale Východná sa zúčastní aj prezidentka Zuzana Čaputová

03.07.2019, 13:18
Autor:
ipip
Pozvanie na Folklórny festival Východná prijala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Na 65. ročník príde prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová už vo štvrtok 4. júla. „K slovenskej kultúre a folklóru mám veľmi pozitívny vzťah. Aj preto počas festivalového leta navštívim festival vo Východnej,“ odpovedala na otázku, aký má vzťah k folklóru.

V programe má neformálnu prehliadku Amfiteátra a o 20:30 otvorí festival krátkou zdravicou. Zúčastní sa aj na tanečnom vystúpení Umeleckého súboru Lúčnica, ktorý na Veľkej scéne predvedie program Z tvorby prof. Štefana Nosáľa.

Na Folklórnom festivale Východná 2019 budú mať diváci možnosť pozrieť si to najlepšie z jeho tvorby. Počas takmer dvojhodinového vystúpenia sa ocitnú na podpolianskej svadbe, medzi dievčatami pri trepaní ľanu a pestovaní maku, zoznámia sa s fígľami mladých mužov pri starodávnom spôsobe mlátenia obilia alebo sa zabavia pri fľaškových hrách zo Zemplína.

Folklórny festival Východná hostil v minulosti len dve hlavy štátu, v roku 2015 ho navštívil Andrej Kiska a k takmer každoročným návštevníkom patrí už tradične Ivan Gašparovič.

Pozvanie prijali účinkujúci z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Srbska. Na dlhú tradíciu poľských súborov nadviaže aj Folklórny súbor Przyszowianie, ktorý prezentuje tradičnú hudobno-tanečnú i zvykoslovnú a obradovú kultúru sandeckých Lachov z južného Poľska.

V repertoári kolektívu sú pásma zvykov, obradov i hudobno-tanečných prejavov zo svadobného, pracovného i kalendárneho cyklu. Maďarské ľudové umenie predstaví Folklórny súbor Corvinus Közgáz.

Z Českej republiky príde na Východnú Národopisný súbor Dúbrava. Spracúva folklórny materiál z vlastného regiónu kyjovského Dolňácka a venuje sa i regiónom Strážnicka, Horňácka, Uherskohradištska a Uherskobrodska.

Ukrajinu bude zastupovať Folklórny súbor Kralycja, ktorý má vo svojom repertoári piesne z regiónov Rivne, Žitomir, Černochov, Volyň, ako aj z Naddneperského a Kyjevského regiónu. Vystúpi aj srbský Akademický folklórny súbor Oro z univerzity v srbskom meste Niš.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:23