TASR/AP
StoryEditor

Veľký objav v dome spisovateľa. Našli pokračovanie slávneho románu

25.04.2019, 16:08
Autor:
ČTKČTK
Rukopis s rozsahom 200 stránn sa podarilo objaviť medzi ďalšími písomnosťami, ktoré Burgess po svojej smrti v roku 1993 zanechal vo svojom dome

V archíve britského spisovateľa Anthonyho Burgessa sa podarilo nájsť nedokončené pokračovanie jeho najslávnejšieho románu Mechanický pomaranč, o ktorého existencii doteraz nemali znalci jeho diela ani tušenie. Informoval dnes server BBC.

Druhý diel svojho opus magnum Burgess nazval A Clockwork Condition (Mechanický stav) a malo ísť o filozoficko-esejistickú knihu. Nikdy ju však nedopísal. Podľa všetkého sa totiž rozhodol, že jeho talent spočíva skôr v písaní beletrie, napísal BBC.

Rukopis s rozsahom 200 stránn sa podarilo objaviť medzi ďalšími písomnosťami, ktoré Burgess po svojej smrti v roku 1993 zanechal vo svojom dome v talianskom Bracciane. Dokumenty prevzala Nadácia Antonyho Burgessa so sídlom v Manchestri a v spolupráci s literárnymi vedcami ich postupne spracováva.

Román Mechanický pomaranč vyšiel v roku 1962 a celosvetovo sa preslávil po tom, čo ho v roku 1971 sfilmoval americký režisér Stanley Kubrick. Antiutópia o násilnostiach, ktoré bezmyšlienkovite a pre zábavu pácha v nešpecifikovanej budúcnosti v Londýne gang mladistvých, je často interpretovaná ako óda na slobodu jednotlivca a kritika všetkých režimov, ktoré ju obmedzujú.

Sám autor však mal k tomuto románu značne problematický vzťah, čo napokon vyplýva aj z jeho druhého dielu.

"Toto pozoruhodné pokračovanie Mechanického pomaranča vrhá iné svetlo na Burgessa, ale aj na Kubricka a na kontroverzie okolo známeho románu ... rozširuje jeho názory na zločin, trest a potenciálne škodlivé účinky vizuálnej kultúry," uviedol na otázku BBC šéf Burgessovej nadácie, profesor Andrew Biswell.

Burgess napísal cez tridsať románov, dvojdielnu autobiografiu, dve knihy pre deti a zložil tiež niekoľko symfónií a muzikál.

Tento piatok sa v londýnskom Design Museum otvára rozsiahla výstava venovaná Stanleymu Kubrickovi, kde návštevníci uvidia aj množstvo artefaktov spojených s natáčaním filmu Mechanický pomaranč.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:35