StoryEditor

Chátrajúce historické klenoty Slovenska: Postavte sa za ten, ktorý podľa vás potrebuje záchranu najviac

19.04.2019, 00:00
Autor:
ipip
Začína sa verejné hlasovanie o záchranu kultúrnej pamiatky.

Ľudia, ktorým záleží na stave pamiatok v našej krajine, môžu oddnes prideliť svoj hlas niektorému z deviatich vzácnych historických diel volajúcich po záchrane. Nadácia VÚB venuje objektu či umeleckému artefaktu s najväčšou podporou verejnosti grant na jeho obnovu alebo reštaurovanie vo výške 50 tisíc eur.

Hlasovanie medzi pamiatkami, ktoré vybrala do aktuálneho ročníka programu Poklady Slovenska na základe nominácií verejnosti nezávislá komisia odborníkov, prebieha online na stránke www.nadaciavub.sk/poklady do 28. apríla.

V úvodnej fáze hlasovacej súťaže prihlásila verejnosť cez webovú stránku nadácie viac ako 750 rozličných objektov či umeleckých diel z celého Slovenska. Možnosť priamo nominovať chátrajúce historické diela v procese prideľovania grantu bola tento rok novinkou.

Deväť finalistov

O grantový príspevok na obnovu či reštaurovanie od Nadácie VÚB sa aktuálne „uchádzajú“ pamiatky výnimočnej umelecko-historickej hodnoty, ktoré nájdete v galérii:

​Pomôcť ochrániť vybranú pamiatku pred nemilosrdným zubom času môže každý, kto sa za ňu postaví do 28. apríla v hlasovaní prostredníctvom stránky (ktorú sme uviedli vyššie), kde nájdu aj bližší popis histórie a súčasného nelichotivého stavu jednotlivých diel.

Pamiatka, v ktorej obnove uvidí verejnosť najväčší zmysel, získa na svoj prerod sumu 50-tisíc eur, čo je takmer dvojnásobok oproti minulému ročníku programu.

Nadácia sa cez tento program postarala už o záchranu napr. vitráží v Spišskej Kapitule, fresiek v stredovekom kostolíku v obci Čerín, renesančnej zvonice v podtatranskej obci Vrbov, diela Majstra Pavla z Levoče či barokového organu v Španej Doline.

01 - Modified: 2021-11-03 09:32:46 - Feat.: - Title: Vláda vydala nariadenie na ochranu slovenských pralesov. V najvyššom stupni ochrany bude 76 lokalít 02 - Modified: 2018-08-16 11:49:27 - Feat.: - Title: Návštevnosť našich kín sa prepadá. Žiadny slovenský trhák, márne sme čakali na úspech, tvrdia distribútori
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:38