HBO
StoryEditor

Prvé dojmy: Začiatok konca. V Hre o tróny prituhne nielen počasie

15.04.2019, 11:07
Hrdinovia sa buď navzájom sledujú podozrievavo s úkosom alebo hľadia do diaľky, ale vždy nasadzujú nanajvýš osudový výraz.

Českí stávkari Chance sa prikláňajú k tomu, že na Železný trón zasadne žena - Sansa Stark. Podľa bookmakerov českej Fortuny ho získa Bran Stark. Potrvá ešte päť pondelkov, než záverečná, ôsma séria Hry o tróny, poskytne rozuzlenie. Ako začala?

Zoširoka, pretože všetky rody zbroja do rozhodujúcej bitky, čo spotrebuje s prívalom spojencov veľa ľudského i digitálneho komparzu. Na jednej strane sa vyníma loďstvo, ale žiadané slony bohužiaľ nepriviezlo, na strane druhej sa opevňuje, teda v pozadí sa prenášajú polená, vodia ovce a vo všeobecnosti sa robí ruch.

​Popri výpravnosti trvá aj pôsobivá zimná štylizácia v chladných farbách, s temnotou prežiarenou ohňami a bielou krajinou, ktoré tak pristanú efektnej prechádzke na drakoch. A stále tiež platí, že Peter Dinklage vďaka svojej úlohe Tyriona osviežuje mocenskú konverzáciu sarkastickými hláškami.

Ale inak začiatok konca pripomína mix príbuzenského zrazu s bruselským zasadnutím. Množia sa osudové dialógy o spojenectve "Musíme bojovať spolu alebo zomrieť", spomienky typu "Dlho sme sa nevideli, ako si prežil?" Či prejavy spolupatričnosti ako "Bránim rodinu, som rodina".

Hrdinovia sa buď navzájom sledujú podozrievavo s úkosom alebo hľadia do diaľky, ale vždy nasadzujú nanajvýš osudový výraz.

Keď potom jedna z kľúčových postáv po siedmich sériách odhalí svoj pravý, isteže urodzený pôvod, pripomenie to cimermanovskú paródiu s odhalením, že brat nie je brat a otec nie je otec.

Čo sa týka prepieranej brutality a sexu, úvodná epizóda záverečnej rady sa drží pomerne pri zemi. Jedno upálenie, trocha krvi, nedokonané radovánky muža s tromi kráskami naraz. Ale prituhne nielen počasie, hneď v prológu si mocní objednali bratovraždy, kráľovraždu a armáda mŕtvych údajne už preliezla Múr.

Skrátka sa predvádza rituálny štandard podľa očakávania fanúšikov. Ak oddaní ctitelia seriálu v stávkových kanceláriách míňajú za tipy, ktoré k trónu posúvajú členov rodu Starkovcov, ostatným musí stačiť nádej, že sa nakoniec predsa len podarí zapojiť do bitky aj tie sľúbené slony.

01 - Modified: 2022-12-16 13:49:33 - Feat.: - Title: Po Targaryenoch sa chystá ďalší seriál z Westerosu. Vráti sa obľúbená postava Jona Snowa, čo o projekte vieme? 02 - Modified: 2022-08-17 11:23:02 - Feat.: - Title: Štart seriálu Rod draka je na spadnutie, jeden z hlavných hercov však nešetrí kritikou 03 - Modified: 2021-04-16 06:38:37 - Feat.: - Title: Hra o tróny prepísala rekordy medzi televíznymi seriálmi 04 - Modified: 2021-03-31 06:49:49 - Feat.: - Title: Hra o tróny sa dočká divadelnej adaptácie, cieľom je Broadway 05 - Modified: 2021-02-18 11:22:17 - Feat.: - Title: Hra o tróny sa čoskoro dočká pokračovania. Čo vieme o seriáli Rod draka?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:48