StoryEditor

Predám animovaný film Zn.: živý herec

02.06.2006, 00:00
Ako by nestačilo, že herci na kastingoch bojujú so svojimi kolegami. Teraz už z centra pozornosti vytláčajú aj animované postavy...

Na festivale v Cannes propagovali svoje nové filmy herci Keanu Reeves a Bruce Willis. Willis zapredal digitálnej animovanej snímke zo živočíšnej ríše Za plotom svoj hlas, ktorým nahovoril hlavnú postavu -- mývala. Keanu Reeves obetoval rovno celé telo. ExNeo z trilógie Matrix sa objaví v animovanom sci-fi príbehu A Scanner Darkly, nakrútenom na motívy knihy Philipa K. Dicka (jeho dielami sa inšpirovali aj filmy Blade Runner, Total Recall či Minority Report). Spolu s ostatnými zúčastnenými, medzi ktorými je aj Winona Ryder či Woody Harelson, nakrútil Reeves najskôr herecké výstupy, ktoré sa potom prekresľovali do animovanej podoby (rotoskoping). Podobnosť so známymi tvárami teda vôbec nie je náhodná, skôr priam nechutne úmyselná.

Niekoho mi pripomínaš
Využívanie živých hercov v prospech animovaných filmov sa stalo bežným manažérskym ťahom. Na účinnú reklamu niekedy stačí informácia, že v Príbehu žraloka počuť Angelinu Jolie alebo Cameron Diaz v Shrekovi. Inokedy režiséri pracujú s predlohou cieľavedomejšie. Často sa inšpirujú gestami, mimikou či spôsobom reči herca, ktorý animovanú postavu dabuje. Dokonca aj vtedy, keď ide o zviera alebo vec. V somárovi zo Shreka napríklad hravo rozoznáme grimasy jeho "hovorcu" Eddieho Murphyho. Nevinný dobrácky výraz samotného zeleného zlobra zasa až príliš nápadne pripomína dabéra Mika Myersa.
Tim Burton, povestný svojou vernosťou klasickej animácii, obsadil do filmu Mŕtva nevesta (2005) bábky s podobou Johnnyho Deppa či herečky Heleny Bonham Carterovej. Túto informáciu podsúval publiku každý, i ten najmenší propagačný materiál. Diváci mohli svojich obľúbencov v úlohách Viktora a mŕtvej nevesty nielen počuť, ale aj vidieť, prípadne hľadať "tri rozdiely".

Bábkou v cudzích rukách
Tváre hollywoodskych hviezd sa objavili tiež v politickej paródii Team America: Svetový policajt (2004) od tvorcov South Parku Treya Parkera a Matta Stona. Bábky George Clooney, Sean Penn, Liv Tyler, Matt Damon či dokumentarista Michael Moore však -- na rozdiel od spomenutého Johnnyho Deppa -- hrali samy seba. Zákonite teda pobavili najmä cynické publikum a na neúspech sa sťažovať nemohli.
Dnes idú producenti a animátori ešte ďalej. Nestačí im, že prekreslia Keanu Reevesa do dvojrozmernej podoby, aby sa tínedžeri a starší mali na čo pozerať. Iným rovno vyrobia verné trojrozmerné kópie. Prvý veľký projekt, ktorý vznikol počítačovým premodelovaním skutočnej hereckej akcie, bol vianočný "spektákel" The Polar Express. Hlavnú úlohu sprievodcu vianočného vlaku (ako aj ďalšie štyri vedľajšie roly) si v ňom "zahral" Tom Hanks. Nasnímaním pomocných bodov z Hanksovho tela vzniklo čosi viac než podoba -- hotová virtuálna realita. Meno obľúbeného herca potom už automaticky zabezpečilo hojnú návštevnosť.

Kto to hovorí
V domácich bojových podmienkach sme zatiaľ k podobnej "značkovej" výrobe nedospeli. Najschodnejšou cestou, ako predať animovaný film cez osobnosti, ostáva dabing. Mnohí milujeme valachov Maťka a Kubka vďaka hlasu Jozefa Kronera či Jurošíka pre Stana Dančiaka. Práve Dančiak sa azda najviac preslávil dabovaním bábkového mimozemšťana Alfa, za ktorého získal ocenenie Zlatá slučka. Dnešný slovenský dabing animovaných filmov považuje za prirýchly. "Mladí herci sa nepohrajú so slovami, s príbehom ani s farbou hlasu. Pamätám si režisérov, ktorí ladili hlasy ako dirigent v orchestri. Keď boli dva podobné, jeden vyradili, a nikto sa neurazil." Podľa neho má takéto špekulovanie význam -- ak divák počuje veľa rovnakých tónov, ťažko ich rozoznáva, nedokáže si herca spojiť s dabovanou animovanou postavou.

Čo sa v mladosti naučíš...
Ďalšia významná veličina slovenského dabingu, Magda Paveleková, si, naopak, myslí, že dabing máme čoraz lepší. "Mladí sa neboja. Cítia možnosti, chcú ukázať, čo vedia, a idú..." Z toho, že si ich nespájame s figúrkami, za ktoré hovoria, ich Paveleková neviní. "Iné je počuť nepríjemnú Pavelečku, iné počuť neznámy mladý hlas. Keď bude táto osoba dabovať dva- až trikrát, už si ju zapamätáte." Isté je, že naši dabingoví herci dokážu byť značkou kvality. Dančiak tvrdí -- dieťa je veľmi vďačný divák, nezabudne na vás. "Dobre mi padne, keď stretnem napríklad v USA niekoho, kto si zo Slovenska vzal moje rozprávky." Magdu Pavelekovú si zasa väčšina Slovákov spája s Paulou Miazgovou z populárneho maďarského seriálu, týmto menom ju vraj oslovovali aj neznáme deti na ulici. Vetu "prečo som si nezobrala Pištu Hufnágela" ovládajú diváci azda všetkých vekových kategórií. "Vrchol bol, keď sa ma vlastný manžel opýtal: ,Pipinka, tak prečo si si ho nezobrala?'" Čo viac si môže dabér priať?

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:13