StoryEditor

Príbeh, ktorý nepustíte z ruky

22.06.2006, 00:00

Pražské vydavateľstvo Labyrint patrí k nemnohým, ktoré sa neboja dať šancu mladým alebo debutujúcim autorom. Kto mohol prehliadnuť smršť úspechov a záujmu, ktoré vyvolal debut dovtedy neznámeho Jaroslava Rudiša Nebe pod Berlínem? Zo "stajne" Labyrintu vyšla tento rok v rámci edície Fresh aj solídna prvotina scenáristu Mareka Epsteina (1975). Epstein pochádza z Prahy. Sám sa charakterizuje ako bývalý šprintér pražskej Slávie a neúspešný herec. Vyštudoval scenáristiku a dramaturgiu na FAMU, prednáša na Filmovej akadémii v Písku a pracuje pre televíziu. Epsteinov debut Ohybač křížů česká kritika neprijala jednoznačne.
Recenzenti autora na jednej strane chvália za technické zvládnutie látky, za čítavý štýl a spád. Oceňujú, že neexhibuje, je striedmy a empaticky preniká pod povrch vecí. Na druhej strane mu však vyčítajú práve priveľký dôraz na kvalitne odvedené remeslo, neohrabanú jazykovú štylizáciu hlavného hrdinu, charakterizáciu pocitov a postojov postáv prostredím či počasím. Sám autor v rozhovore osvetlil mnohovýznamový titul knihy a o hlavnom hrdinovi, Petrovi, povedal: "Ohýbač krížov je pre mňa skôr metafora, spôsob, akým hrdina rieši problémy. Teda buď ich nerieši a zvykne si na ne, alebo si ich riešenie uspôsobí tak, aby ho to stálo čo najmenej síl." Petr v mnohých situáciách rozčuľuje detinskosťou (keď pľuje do vreciek babičkinho kabáta), pasivitou a bolestínstvom. Epstein ho však vykreslil ako uveriteľnú postavu z mäsa a kostí, ktorú postupne začneme chápať a držať jej palce -- tak ako biblickému márnotratnému synovi.
Novela je plná drobných, bežných, ale skutočne dramatických udalostí -- rozchod s priateľkou, manželská kríza rodičov, studené medzigeneračné vzťahy, tajomné dievča, ktoré Petr začne doučovať, babičkina choroba... To všetko sú motívy, ktoré autor zručne dokázal dostať na malú plochu -- často len náznakovito, a predsa emocionálne do hĺbky. Ohybač křížů vydareným debutom s dobrým príbehom, ktorý nepustíte z ruky. Kiež by sme mali takých prvotín viac aj na Slovensku!

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:14