StoryEditor

Tvorcovia Simpsonovcov sa rozhodli pre radikálny krok: Vystrihnú časť s Michaelom Jacksonom

08.03.2019, 12:25
Autor:
ipipTasrTasrzarzar
"Bola to cenná epizóda. Máme na ňu mnoho skvelých spomienok," povedal výkonný producent seriálu.

Výkonný producent Simpsonovcov James L. Brooks oznámil, že časť, na ktorej sa podieľal aj Michael Jackson, bude odstránená zo seriálu. Konkrétne ide o prvú epizódu Stark Raving Dad (Šialený Homer) v tretej sérii.

Tvorcovia kultového seriálu Simpsonovci sa rozhodli pre radikálny krok vzhľadom k zverejneným informáciám ohľadom zneužívania detí, ktoré mal mať na svedomí spevák Michael Jackson.

Jednoznačná a jediná voľba

So zisteniami prišiel dokument Leaving Neverland, ktorého prvý diel odvysielala televízia HBO. Michael Jackson v spomínanej epizóde prepožičal hlas postave, ktorá stvárňuje pacienta na psychiatrickom oddelení, ktorý zdieľa izbu s Homerom Simpsonom.

Spomínanú scénu si pozrite vo videu:

Producent Brooks rozhodnutie oznámil vo štvrtok. Uviedlol, že kauza súvisiaca s filmom Leaving Neverland a informácie, ktoré v ňom sú, neumožňuje, aby sa vysielala či bola dostupná divákom.

"Som proti páleniu kníh všetkých žánrov, ale toto je naša kniha a my máme právo odstrániť z nej jednu kapitolu," vysvetlil Brooks. "Cítime to ako jednoznačnú a jedinú voľbu," vyjadril sa pre Wall Street Journal výkonný producent James L. Brooks.

Vyhlásil, že s rozhodnutím súhlasili aj jeho kolegovia, výkonní producenti Matt Groening a Al Jean. "Chlapci, s ktorými pracujem, mali na to jednotný názor," dodal Brooks.

Priznal súčasne, že nejaký čas potrvá, kým daná časť úplne zmizne zo streamovacích platforiem, ako aj z reedícií DVD. "Proces (sťahovania dielu z dosahu divákov) sa už začal," dodal Brooks.

V danej časti Homera Simpsona pošlú do psychiatrickej liečebne, kde je na izbe s pacientom menom Leon Kompowsky. Kompowsky o sebe tvrdí, že je Michael Jackson.

Leon napokon pomáha Bartovi Simpsonovi s oslavou narodenín jeho sestry Lisy. Pieseň "Happy Birthday Lisa“, ktorú v rámci nej zaspieva, sa považuje za jednu najpamätnejších skladieb seriálu. "Bola to cenná epizóda. Máme na ňu mnoho skvelých spomienok," povedal Brooks novinám.

Túto postavu nadaboval Jackson, aj keď jeho meno sa medzi účinkujúcimi v titulkoch neobjavuje. Nahovoril ju totiž pod pseudonymom John Jay Smith.

Epizóda Simpsonovcov "Stark Raving Dad" je považovaná za jednu z najznámejších epizód seriálu a mala premiéru v roku 1991 (19. septembra, pozn. red.), uvádza portál Variety.

Identita Jacksonovho hlasu bola pritom dlhé roky záhadou. Time v jednom z článkov uvádza, že Matt Groening až po rokoch prehovoril v súvislosti so špekuláciami o tom, či Michael Jackson naozaj účinkoval v Simpsonovcoch. Potvrdil, že kráľ popu sa skutočne podieľal na spolupráci s vývojom postavy.

​Informáciu zverejnil počas vystúpenia na The Weekly: "Nemusíte to uvádzať v úvodzovkách," povedal Groening hostiteľovi Charliemu Pickeringovi. "Naozaj sme ho mali."

Hlas v piesni, ktorú postava spieva Lise, však Jacksonovi nepatrí. „Nechcel za to žiaden honorár, ale môže byť, že v tom bola aj nejaká dohoda s nahrávacou spoločnosťou, akokoľvek – podstatné je, že keď nastal čas zaspievať pieseň, zavolali sme na to jedného muža," povedal Groening.

"Bol veľmi nervózny a ešte aj musel znieť ako Michael Jackson, ktorý stál pred rovno ním, pozoroval ho a zabával sa." Tento diel zostal v pôvodnom stave napriek tomu, že podozrenia a obvinenia, že Jackson sa dopustil sexuálneho zneužívania detí, sa objavujú už roky.

Kontroverzný dokument má dohru

Prvýkrát Jacksona obvinili zo sexuálneho zneužívania chlapcov v roku 1993, avšak rodina údajnej obete stiahla obvinenie po tom, ako sa s ňou Jackson finančne vyrovnal sumou 22 miliónov dolárov.

Súdený za údajné pohlavné zneužívanie detí bol až v roku 2003, avšak porota ho o dva roky neskôr vyhlásila za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby.

Aktuálne obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí zazneli už v prvom diele dokumentu Leaving Neverland z dielne HBO, v ktorom Wade Robson (36) a James Safechuck (40) opisujú, ako ich spevák zneužíval, keď boli malí chlapci.

Minulý týždeň Wade Robson v rozhovore pre BBC prehovoril o sexuálnom obťažovaní zo strany speváka. "Zneužíval ma zakaždým, keď som s ním bol v noci. Hladkal a obchytkával mi celé telo aj penis," cituje denník The Times Robsona, ktorý sa so spevákom zoznámil, keď mal sedem rokov.

Druhú údajnú obeť Jamesa Safechucka Michael Jackson zneužíval od jeho 10 do 14 rokov. Stretli sa v roku 1986 pri nakrúcaní reklamy na Pepsi. Spevák si chlapca obľúbil a vzal ho s rodinou na svoje turné. Ich kamarátsky vzťah o rok neskôr prerástol do zneužívania.

Proti zverejneniu dokumentu Leaving Neverland, ktorý mal premiéru na januárovom festivale Sundance, vystúpila rodina a správcovia pozostalosti Michaela Jacksona. Za poškodzovanie dobrého mena chcú Jacksonovi advokáti vysúdiť sto miliónov dolárov.

01 - Modified: 2018-09-11 09:48:11 - Feat.: 0 - Title: Chyba skrytá 23 rokov. Zásadný omyl v Simpsonovcoch si nevšimli ani najvernejší fanúšikovia 02 - Modified: 2018-10-31 09:57:09 - Feat.: 0 - Title: Kreslený rasizmus. Tvorcovia Simpsonovcov sa kvôli kontroverzii rozhodli odstrániť známu postavičku 03 - Modified: 2019-02-10 09:27:59 - Feat.: 0 - Title: Bart mieri do neba. Simpsonovci odštartovali tridsiatu sériu, odhalí aj nečakané prekvapenie 04 - Modified: 2019-02-22 07:51:24 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzný dokument o Michaelovi Jacksonovi má dohru. Rodina žaluje HBO o 100 miliónov
01 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 02 - Modified: 2024-02-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Tvorca Simpsonovcov a Futuramy Matt Groening oslavuje 70 rokov. Milovanú žltú rodinku vymyslel na chodbe za 15 minút 03 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci ožili. Umelá inteligencia dala postavám ľudskú podobu 04 - Modified: 2024-01-04 13:38:20 - Feat.: - Title: Zverejnili dokumenty o predátorovi Epsteinovi. Potvrdzujú stretnutia s Trumpom, princom Andrewom aj Michaelom Jacksonom 05 - Modified: 2023-12-31 11:12:28 - Feat.: - Title: Odhalili záhadu, prečo v úvode Simpsonovcov predavač skenuje Maggie. Dôvod ťa poriadne prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:07